Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Tips voor laag inkomen, inkomen verlaging, als je onder het sociaal minimum (UWV en Bijstand) komt of schulden hebt
Inkomen en uitkering
Tips voor laag inkomen, inkomen verlaging, als je onder het sociaal minimum (UWV en Bijstand) komt of schulden hebt
jan
6220412

Per januari 2018 worden sommige mensen met 'wel arbeidsvermogen' of 'geen arbeidsvermogen, maar mogelijk in de toekomst wel' gekort op de Wajong uitkering.

Heb je tips hoe je:
- kunt besparen op vast lasten
- kunt besparen op andere lasten
- hoe je gebruik kunt maken van een verhoogde Wajong.
- hoe je meer gebruik kunt maken van regelingen bij de gemeente
- hoe je meer gebruik kunt maken van regelingen van belastingdienst, UWV, SVB, CAK, CIZ, zorgkantoor, etc
- kunt besparen op de administratie kosten, zoals boekhouder, begeleiding, telefoon en portokosten. En dat de boekhouder goed op de hoogte is van de aftrekposten, verrekeningen en het doorgeven van inkomen voor toeslagen.
- hoe je automatisch kunt voorkomen dat je pas veel later niet hoeft terug te betalingen en verrekeningen hebt. Dus hoe je een zo stabiel mogelijk inkomen per maand krijgt, zonder allerlei formulieren, bellen, zaken in de gaten houden, etc.

Belangrijk: de UWV toeslag moet je zelf zo snel mogelijk aanvragen.

Belangrijk: de aanvullende bijstand van de gemeente moet je zelf zo snel mogelijk aanvragen.

Belangrijk: het toetsinkomen voor de toeslagen belastingdienst moet je zelf steeds zo snel mogelijk wijzigen als je inkomsten wijzigen.

Terugwerkende kracht van de aanvraag UWV toeslag is 6 weken.
De Wajong uitkering en de UWV toeslag worden samen uitbetaald. Dus, het is óf beide naar jou zelf óf beide via je werkgever. 

Het netto bedrag van de Wajong+UWV toeslag is vaak lager dan het sociaal minimum van de bijstand. Om dan toch op het sociaal minimum van de bijstand te komen kun je een aanvulling vanuit de bijstand aanvragen bij de gemeente.

Pagina's

Algemene tips vind ik lastig, ik denk dat het heel erg afhangt van de persoonlijke situatie, waar je woont, e.d.

De beste algemene tip is een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven bijhouden, en daar categoriën in aan te brengen (kleding, eten, huur, zorgkosten, etc.) zodat je goed kan zien waar je veel geld aan uitgeeft en waar je bespaarmogelijkheden hebt. Maar ik besef me wel dat er een grote groep is die 'het wel red' met rondkomen, maar niet tot in het nauwkeurigste detail overzicht over de financiën kan houden en ook niet in aanmerking komt voor hulp daar bij..

Laatst gewijzigd op: 10 januari 2018 16:08

Je kunt je toetsingsinkomen 2018 aanpassen voor de toeslagen die je krijgt van de Belastingdienst. Dan krijg je misschien meer aan toeslagen.

https://perspectief.uwv.nl/forum/s/in-2018-gekort-op-de-wajong-pas-je-to...

Sommige gemeenten bieden een gratis belastingcheck aan door een onafhankelijk bureau. Met de belastingcheck wordt nagegaan of je (nog) aanspraak kunt maken op toeslagen van de belastingdienst of belastingteruggave over de afgelopen vijf jaar.

Gemiddeld levert één op de drie checks resultaat op. Het gemiddelde resultaat is €1000.

Laatst gewijzigd op: 15 december 2017 10:28

Je kunt zelf uitvinden waar je recht op hebt met Berekenuwrecht van het Nibud. Er staat ook bij waar je het kunt aanvragen.

https://berekenuwrecht.nibud.nl/#/panel/0

Laatst gewijzigd op: 10 januari 2018 16:30

Op de website van je gemeente staat soms waar je recht op hebt. Als je uitkering in 2018 wordt verlaagd kom je mogelijk in aanmerking voor meer ondersteuning of aanvullende bijstand of bijvoorbeeld een gemeentelijke ziektekostenverzekering*. Vaak krijg je meer te horen als jezelf langsgaat bij de gemeente.

Ook kun je vragen of ze mensen weten die je kunnen helpen bij het invullen van formulieren, aanvragen, aangiftes, beantwoorden van brieven, checken of je nog ergens recht op hebt of nog iets kunt terugkrijgen.

*Als je veel gebruik maakt van de vergoedingen uit de aanvullende verzekering let dan op. Sommige ziektenkostenverzekeraars accepteren je niet voor de aanvullende verzekering als je niet meer in aanmerking komt voor de gemeentelijke ziektekostenverzekering..

Laatst gewijzigd op: 10 januari 2018 16:07

Betreft lasten:
-Jaarlijks overstappen van energieleverancier (voordeliger afnemen + welkomstbonus van soms wel 300 euro die aan het eind van het jaar wordt verrekend). Bellen met het verhaal dat je wil gaan overstappen kan ook een flinke korting opleveren.
-Jaarlijks bellen naar je tv/internet provider met het verhaal dat je wil overstappen, grote kans dat ze je het komende jaar een leuke maandelijkse korting geven (kan zo maar een paar tientjes per maand schelen als je een wat duurder abo hebt).
-Je verzekeringen checken of je niet dubbel bent verzekerd, of je alle verzekeringen nog wel nodig hebt en of je niet goedkoper kan verzekeren (check vergelijkingswebsites zoals Independer).
-Niet een nieuwe mobiele telefoon nemen bij een nieuw abo, maar bv. een jaartje sim-only.

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar e.e.a. is ook afhankelijk van je situatie, of je bv. een (fiscaal) partner hebt, koophuis/huurhuis hebt etc..

 

Laatst gewijzigd op: 10 januari 2018 16:15

Je kunt altijd vragen of je van de gemeente kwijtschelding voor gemeentelijke en waterschapslasten kunt krijgen. Ook sober leven en bezuinigen op onnodige uitgaven kunnen flink helpen om rond te kunnen komen. Kleding kun je wel goedkoop via Marktplaats/Kringloop aanschaffen. Werkkleding om thuis aan te hebben, bestaande uit een werkbroek en een werkoverhemd, kun je ook redelijk goedkoop bij bedrijfskledingwinkels aanschaffen.

Vaste lasten: heb zelf de tv weggedaan omdat ik er op uitgekeken was maar is natuurlijk persoonlijk. De maandtermijn van je energie na je jaarafrekening iets omhoog gooien kan schelen in achteraf moeten bijbetalen. Natuurlijk ook zuinig stoken dus ook bijtijds de verwarming lager als je weggaat of naar bed gaat.

Verder betwijfel ik of een boekhouder nodig is omdat er instanties zijn die ouderen en mensen met een laag inkomen gratis helpen. En misschien kan je het ook met  hulp van een handige kennis.

In sommige gemeenten kan je een aanvullende collectieve zorgverzekering afsluiten, die dan net iets meer vergoedt dan een gewone aanvullende verzekering.

Bij die buitenlandse supermarktjes koop je vaak ook grotere verpakkingen van bijv thee en peulvruchten goedkoper. In de vensterbank en op balkon kan je groente kweken; in het keukenkastje kan je kiemen kweken.

Belangrijk: de UWV toeslag aanvragen als je uitkering wordt verlaagd of als je onder het sociaal minimum komt.

Je uitkering voor 2018 kun je vinden met de rekenhulp of via de betaalspecificatie op mijnuwv.
Als het inkomen van je partner voor 2018 nog niet bekend is kun je het huidige inkomen doorgeven en later een wijziging.

Als je uitkering wordt verlaagd zou ik niet kijken of je aan de voorwaarden van de UWV toeslag voldoet, maar gewoon de aanvraag indienen. Nee heb je, ja kun je misschien krijgen.
Omdat de doorlooptijden hiervoor lang zijn bij het UWV zo snel mogelijk aanvragen. Terugwerkende kracht is 6 weken.

 

>> 2

Zie ook je betaalspecificatie van januari op mijnuwv.

Rekenhulp bruto Wajong:
https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/index.aspx

Formulier UWV toeslag voor Wajong:
https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/aanvragen-toeslag.aspx

Rekenhulp omrekenen van bruto naar netto:
https://www.rekenkeizer.nl/gezondheid/wajong-uitkering-bruto-netto

Laatst gewijzigd op: 12 januari 2018 09:05

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!