Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Stagevergoeding - vrijwilligerswerk en WEP: hoe wordt een wajong hierop gekort?
Inkomen en uitkering
Stagevergoeding - vrijwilligerswerk en WEP: hoe wordt een wajong hierop gekort?
Gkiwi
17796

Hee allemaal.
Sinds kort krijg ik een volledige wajong-uitkering naast mijn studie, omdat ik geen recht meer op studiefinanciering heb.

Ik heb een leuke stage gevonden. Ik zou 150 euro stagevergoeding kunnen krijgen als ik wil, maar het ding is dat ik dan ook 150 euro op mijn uitkering word gekort. Ik kan het geld heel goed gebruiken vanwege hoge studiekosten.

Nu heb ik dit voorgelegd aan mijn stagebedrijf. Ik heb gevraagd of ik een vrijwilligersvergoeding kan krijgen, want deze mag je met een wajong houden, tot 170 euro per maand met een maximum van 1700 per jaar. Toen werd mij verteld dat een vergoeding zou kunnen betaald in de vorm van een Werkervaringsplek (WEP).

Met andere woorden: wordt een werkervaringsplek gezien als vrijwilligerswerk?

Ik raad je aan om met de belasting te bellen en te vragen of een vergoeding voor een Werkervaringsplek (WEP) moet worden opgegeven en in welke box het dan valt.

Het zou leuk zijn als je het hier even laat weten wat de belasting ervan vindt.

Laatst gewijzigd op: 04 november 2019 10:52

Hallo Gkiwi,

Wat goed dat je hier mee bezig bent!

Zoals Jan al zegt, het is belangrijk om te weten hoe de Belastingdienst een vergoeding voor een Werkervaringsplek ziet. Of de inkomsten verrekend worden met de Wajong-uitkering hangt er namelijk van af of ze het daar zien als SV-loon.

Verder geldt: De arbeidsdeskundige bepaalt of wij een Werkervaringsplek zien als vrijwilligerswerk. Om deze reden wil ik je vragen een bericht te sturen via de Werkmap, zodat je rechtstreeks met de arbeidsdeskundige kunt overleggen.

Met vriendelijke groet,
Timo
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 04 november 2019 15:51

Bedankt voor de reacties!
Volgens de belastingdienst is een vergoeding voor een stageopdracht belastbaar, dus ik ga ervan uit dat het UWV dit ziet als inkomsten. Ik zal alsnog een mail sturen via de werkmap om dit te bevestigen. Ik wist namelijk niet dat mijn arbeidsdeskundige dit bepaalt!

Het is ook een optie om alleen een onkostenvergoeding te ontvangen voor de kosten die ik maak en dat is uiteraard geen loon.

Ik heb even een berekening gemaakt en het is gelukkig geen groot probleem als ik geen vergoeding ontvang of deze moet terugbetalen aan het UWV dus ik maak me niet zo druk. Wellicht kan ik na mijn stage aan het werk gaan voor dit bedrijf als zzp-er, dat zou echt fantastisch zijn. Een fijn vooruitzicht om uiteindelijk niet meer afhankelijk te hoeven zijn van uitkeringen en toeslagen :)

Snelle reactie van mijn arbeidsdeskundige: Alles wat gezien wordt als belastbaar inkomen, stagevergoeding wordt gezien als belastbaar inkomen, dat wordt gekort op de wajong. Dus stagevergoeding wordt in de nieuwe wajong per direkt gekort.

zeker goed om te weten. Wellicht is het nog een optie om een vrijwilligersvergoeding te krijgen en anders heb ik pech ;)


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!