Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Inkomen en uitkering
sparen
uschi willems
388811

Goed ik ben nieuw op dit forum, Mijn naam is Ursula, ik las een stukje op het forum waarin gezegd werd, dat je vroeg van te voren rekening moest houden met de dure december maand.
De kerst en sint inkopen/ cadeautjes dus het hele jaar door sparen.
Ik moet hier hartelijk om lachen, want waarvan moet je dan sparen vraag ik mij af.
Zoals zovelen kan ik ook de maand maar net rond komen en ook weleens niet, als ik extra zorgkosten e.d. heb.
Dus ik vind het persoonlijk een idiote redenatie , dat je zou moeten kunnen sparen van dit lage inkomen.
Ik doe geen gekke dingen, heb geen extreem hoge abonnementen etc. maar kan zeker niet sparen van 1045 euro inkomen in de maand, belachelijk gewoon.
Het is iedere maand weer overleven, zoals ik het maar noem en geloof mij maar dat dit beslist niet leuk is nog prettig !

Graag wil ik je wat vragen, want je bent niet de enige die hier mee zit.

Zou je voor ons een aantal weken mee willen doen met de gratis e-mailcoaching Check, Plan en Spaar en hier willen vertellen wat wel werkt en wat niet?
https://www.nibud.nl/consumenten/e-mailcoaching-check-plan-spaar/

Beste Uschi,

Op zich kan ik mij dat helemaal voorstellen

Ik woon samen met mijn man (oke samen heb je Bijstandsnorm) behalve dan dus dat er sowieso wel: 55€ ervan af gaat vanwege Algemene Heffingskorting

Maar inderdaad vaak zat denk ik: Je wil het zo goed mogelijk doen, en alsnog denk ik tikt hard aan bij boodschappen doen elke x weer

Allereerst welkom op dit forum, Ursula!

Natuurlijk is goed om zoveel mogelijk rekening te houden met de dure decembermaand. Tegelijk geef je terecht aan, dat het niet voor iedereen haalbaar is om hiervoor te sparen.

Het advies om te 'sparen' gaat over de betaling van je arbeidsongeschiktheidsuitkering in december. Wij doen deze betaling al rond de 17e van de maand om ervoor te zorgen, dat je de betaling vóór de feestdagen hebt.

Hierdoor is de periode die je moet overbruggen langer dan normaal, omdat je de betaling van januari weer rond de 23e van de maand ontvangt.

Met vriendelijke groet,

Nelleke
UWV Webcareteam

P.S. Als aanvulling op de link van jan: hier nog tips voor een goedkoper sintfeest :)

Kan uitmaken wat je vaste lasten zijn en je hele situatie is. In een kleine, goed-geïsoleerde woning betaal je minder aan energiekosten dan in een tochtige woning. Maakt ook uit hoeveel je thuis bent. Als je van openbaar vervoer afhankelijk bent, ben je ook duurder uit dan wanneer je kan fietsen. Met extra zorgkosten wordt het zeker lastig.
Denk dat we een beetje gek gemaakt worden met die zogenaamd dure decembermaand. En dan in oktober/november stad, winkels en radio al in kerstsfeer. Zou meer om de gezelligheid moeten gaan. Voor lang niet iedereen trouwens. Zelf vrijwel altijd alleen dus geen kosten. Wat cadeautjes betreft kan je soms weleens koopjes vinden, voor een fractie van de normale prijs.
Weet niet wat er voor je mogelijk is qua werk. Zelf wel kleine bijverdienste.

Hilarisch, de geste van het UWV om de uitbetaling van de december Wa-jong uitkering al rond 17 december te doen.
Hiermee wordt toch duidelijk de suggestie gewekt dat de Wajong'er zo in staat wordt gesteld om het één en ander ten behoeve van de Kerstdagen te kopen.
De belevingswereld van de Wajong'er is dus duidelijk niet die van de UWV medewerker.
Op hoeveel empathie kan een Wajong'er rekenen wanneer er daadwerkelijk mensen in dienst van het UWV denken dat er van een Wajong uitkering een kerstcadeautje, kerstversiering of een kerstdiner gekocht kan worden.
Alsof de uitkering bij ontvangst al niet volledig verdeeld is in vaste lasten, ziektekostenverzekering, voeding en noodzakelijke reiskosten.
Wie moet van deze vervroegde uitbetaling blij worden?
Wellicht geeft het al die UWV medewerkers een goed gevoel, waarmee ze de Kerst in kunnen.

We krijgen vaker reactie's over de vroege betaling in december.

Een van de redenen waarom we dit doen is het volgende: een grote groep mensen krijgt de uitkering niet rechtstreeks op hun eigen rekening gestort, bijvoorbeeld mensen met een bewindvoerder. Door deze vroegere betaling in december heeft de bewindvoerder de kans om het voor de kerst weer over te maken aan de persoon voor wie het bedoeld is. Zo kan iedereen over zijn of haar uitkering beschikken voor de kerstdagen, ofwel voor de vast lasten, ofwel voor eventueel iets extra’s.

Laatst gewijzigd op: 27 november 2019 10:44

quote:

Op 27 november 2019 schreef Saraya - moderator namens UWV het volgende:

We krijgen vaker reactie's over de vroege betaling in december.Een van de redenen waarom we dit doen is het volgende: een grote groep mensen krijgt de uitkering niet rechtstreeks op hun eigen rekening gestort, bijvoorbeeld mensen met een bewindvoerder. Door deze vroegere betaling in december heeft de bewindvoerder de kans om het voor de kerst weer over te maken aan de persoon voor wie het bedoeld is. Zo kan iedereen over zijn of haar uitkering beschikken voor de kerstdagen, ofwel voor de vast lasten, ofwel voor eventueel iets extra’s.

Ik heb geen bewindvoerder, maar ben ook blij met de vroege betaling in december. Dan hoef ik niet de laatste dagen voor de Kerst alle boodschappen te doen. Aan cadeautjes doen wij niet, wel lekker eten. :-)

Fijn dat jij er in ieder geval blij mee bent, Kenzie! Even off-topic: weet je al wat je gaat eten met kerst?

Wij gaan gourmetten.
Aan cadeau's doen wij niet. Mijn huishoudelijke hulp geef ik wel een cadeautje.

Misschien tips voor mensen voor de dure decembermaand en cadeautjes. Koop gedurende het jaar al cadeautjes die je bewaard voor december. Of reserveer een bedrag van het vakantiegeld en gebruik dat in december.

Succes en vooral fijne feestdagen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!