Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Sociale huurwonjng
Inkomen en uitkering
Sociale huurwonjng
C van Maren
9879

Ik ben bijna 30 jaar in april, en sta 6 jaar ingeschreven voor een sociale huurwoning.
Omdat ik een wajinguitkering met aanvullende wia heb, en daardoor niet werk, mis ik een jaarcontract om in aanmerking te komen voor een woning bij de woningbouwvereniging waar ik dus sta ingeschreven.
Wie herkent deze situatie en heeft ook problemen met huisvesting vinden door de situatie die ik hierboven beschreven heb?

Er zijn meer mensen met een Wajong die het moeilijk vinden om een woning te vinden. Bijvoorbeeld:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/op-jezelf-wonen

Voorwaarden verschillen per regio. Meestal gaat het om de inschrijfduur. Denk dat je bedoelt dat je extra punten krijgt als je een economische binding hebt? Misschien een loket in je gemeente waar je raad kan vragen? Iemand die met je meedenkt, kan soms schelen. Meer mensen met een uitkering die ook reageren.
Weet niet of je nu op jezelf woont of bij je ouders of op kamers.

Gemiddelde inschrijfduur kan per regio en stad/dorp sterk verschillen. In de ene plaats maak je met zes jaar inschrijfduur nog kans maar in een andere plaats kan het veel langer duren. Soms moet je niet te kieskeurig zijn en een wat kleinere woning nemen. Of toch wat verder kijken dan je eigen woonplaats. In sommige regio's heb je woningen die via loting gaan. Soms zijn er ook sloopwoningen. Zou niet weten of je dan je woonduur kan behouden.

Lastige situatie en misschien vanwege familie en sociale contacten dat je in die buurt wil blijven. Denk overigens wel meer mensen die geen economische binding hebben. Mensen die er willen blijven wonen maar elders werken.
Soms kan je particulier nog wat vinden. Wel kan verhuurder huur makkelijker opzeggen dus wel een risico.
Nu het oude systeem aan het instorten is, best kans dat er straks een basisinkomen komt en heb je niet meer zo dat verschil tussen werkenden en arbeidsongeschikten/werklozen plus al die regeltjes.

Laatst gewijzigd op: 25 januari 2021 19:26

hoi c,

een jaaropgave, of een bewijs van toekenning van uw uitkering moet voldoende zijn om aan te tonen dat u inkomen heeft. geen woningbouw zal u daarom weigeren.

ik heb een wajong, en kon gewoon een sociale huurwoning huren.

heeft die woningstichting u daadwerkelijk verteld dat dat niet voldoende zou zijn? of waren dat uw eigen bedenkingen? als het laatste het geval is, dan geen zorgen, komt goed, ga maar gewoon reageren op iets wat u leuk lijkt. :)

waar voornamelijk naar word gekeken is of u het kunt betalen per maand. en die angst kunt u bij hun wegnemen door het overleggen van die gegevens.

ik ben benieuwd hoe u aan deze gedachten komt, laat u dat even weten? soms zien we spoken die er niet zijn, en soms moet je spoken wegjagen.. duszz.. :)

Dag Matthijs,

De zogenoemde verdeelsleutels worden bij iedere woningbouwvereniging volgens hun "eigen regels" toegepast.
Dit houdt dus in dat je met een uitkering geen economische inning hebt, alsje geen jaarcontract hebt voor minimaal 20 uur per week of een contract voor onbepaalde tijd.
Dan kom je NIET in aanmerking voor 3000 extra pnt, en blijf je steeds achteraan in de rij staan, en gaan anderen met die 3xtra punten je steeds weer voor.

Ik heb het net voor de zekerheid nog een keer nagevraagd bij Woningstichting Den Helder.
Intussen ook bijna een jaar ingeschreven bij Woontij, waar deze regels niet gelden, en alleen de inschrijfduur.

Bedankt voor het meedenken!

hoi c,

irritant, ik hoop dat je snel iets leuks vind en het lukt allemaal. succes.

Vreemd verschil eigenlijk, hier in het midden des lands worden de huizen van alle woningbouwverenigingen verdeeld door Woningnet,
Verder is het ook nog zo dat bij een laag inkomen je voorrang krijgt boven mensen die al heel lang staan ingeschreven maar geen recht hebben op woontoeslag,
De wachttijden zijn wel bar, ik maak nu pas kans op iets redelijks, 16 jaar ingeschreven.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!