Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Opleiding en re-integratie > Profleringsfonds en gift
Opleiding en re-integratie
Profleringsfonds en gift
Deny
6854

Hallo,

Ik ben on 2016 begonnen met een hbo studie, ik loop al vertraging op door mijn 'handicap'. Maar heb door carona extra vertraging opgelopen. Nu kan ik een gift krijgen uit het profileringsfonds mijn vraag is: wordt dit dan gezien als inkomen? Want anders heb ik er niks aan.

Twee ik heb net van dienst uitvoering onderwijs een brief gekregen dat de overheid studenten die vertraging oplopen door carona een gift van 1500 schenken als tegemoetkoming van het wegvallen van de aanvullende beurs. On eerst instantie heel blij, want ok maak een gigantische studieschuld door de carona omstandigheden. Maar nu zakte de moed mij wat in de schoenen.. moet ik dit geld weer inleveren? En kan ik dan mijn studie wel afronden?. Het is overigens een gift vrijgesteld van belasting van DUO. (Als aanvulling op studiefinanciering).

Mag ik bovenstaande aanvullingen houden zodat ik mijn studie af kan maken? Ik zit in de oude wajong.

Hartelijke groet,

Bericht 1 van 2

Hoi Deny,

Wat  fijn voor je, dat je van 2 kanten giften kunt ontvangen om toch je studie voort te kunnen zetten!

Giften worden namelijk niet als inkomsten gezien, maar als je eigen vermogen en hebben dus geen invloed op je uitkering.

Wat wij zien als Inkomsten, is wat onder je sv-loon valt: Dit is je brutoloon plus alle belastbare onderdelen van het loon.

Zoals je kunt zien, staan giften niet in het rijtje. Je kunt deze dus gerust aannemen aangezien de overheid zelf heeft bepaald dat het een tegemoetkoming is, net als de tegemoetkoming arbeidsongeschikten die je elk jaar in september krijgt, als je daar recht op hebt. 

Laatst gewijzigd op: 28 september 2020 13:21

Bericht 2 van 2

Ik raad je echter wel aan om het aan ons door te geven via het wijzigingsformulier. Op die manier heb jij voldaan aan je informatieplicht en krijg je van ons bericht dat het geen gevolgen heeft voor je uitkering maar misschien wel voor je (eventuele) toeslag

Hopelijk heb ik je zo gerust kunnen stellen en ik wens je nog heel veel succes met je studie!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!