Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Proeftijd lekker GRATIS moeten werken
Nieuws
Proeftijd lekker GRATIS moeten werken
KellyMans2592
104110

https://www.trouw.nl/samenleving/werkgever-wil-jonggehandicapte-best-gra...

Dus men leest het hier al wel, wij zijn alleen maar goed als we GRATIS op komen dagen voor werk

Hoe de VVD onder andere dan wil zorgen dat wij bijvoorbeeld uit de Bijstand/Wajong en/of WIA kunnen stappen is voor mij echt een raadsel 

Wat vinden jullie?

Groetjes

Dat een werkgever graag wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft alvorens een contract aan te bieden, kan ik erg goed begrijpen en vind ik niet meer dan redelijk. Een ondernemer neemt over het algemeen meer risico dan bij het in dienst nemen van een 'gezond' persoon. Om twee maanden wederzijds te proeven met behoud van uitkering vind ik ook redelijk, hoewel het wel een stuk eerlijker voelt als je er ook wat extra aan overhoudt.

Zes maanden proef vind ik vrij lang, maar ik kan me voorstellen dat je niet van iedereen een goed beeld hebt na twee maanden, zeker bij complexe beperkingen. Ik kan me ook voorstellen dat je met 'zes maanden gratis arbeid' misschien wat sneller ondernemers trekt die minder frisse intenties hebben. Twee maanden is dan wat minder 'interessant'. Ik vind een cijfer van bijna 60 procent dat daarna mag blijven ook best wel redelijk. Dat zegt ook wel iets over de daadwerkelijke intentie van werkgevers.

Beste Miles,

Ja alleen als het goed is gaat het er juist om, dat ze juist verhalen ook verzamelen vermoed ik.

Waarbij mensen vertellen dat ze die proeftijd hebben doorlopen (het werk bijvoorbeeld ondanks de beperking die men eventueel zou hebben goed verrichten) maar ondanks dat gewoonweg weg worden gestuurd, na dat de proeftijd is verlopen, en dan weer een andere nemen ten tijde van die proeftijd, dus zo zou je als Werkgever zijnde, in principe constant een andere persoon nemen voor de functie, en dan iedere x gewoon een halfjaar in proeftijd als het ware aannemen, zonder dat er denk ik consequenties aan vast kunnen zitten.

Anders lijkt het mij ook niet, dat hier een artikel over naar buiten word gebracht, dus hier en daar zal je misschien weleens een succesverhaal zien en lezen, maar er zit vast ook een andere kant.

Groetjes

Laatst gewijzigd op: 16 maart 2018 21:48

Bovendien Miles, Stel dat je mensen ertussen hebt zoals ik zelf

(Die een rot dossier hebben, en achteraf een Lichte Verstandelijke Beperking)

Maar het volgende geen recht op heeft:

Wajong (Geen RECHT OP)

Dagbesteding (Geen RECHT OP)

Beschut Werk (Geen RECHT OP)

Ik heb alleen na heel wat gedoe een Banenafspraak optie, maar ik vertrouw dit ook niet 1,2,3 na al deze berichtgevingen op het internet, immers als ik een halfjaar moet wachten voordat ik word aangenomen om daarna pas Salaris te mogen ontvangen??? Dat duurt mij veel te lang, mensen die immers aangewezen zijn op: (Alleen BIJSTANDSRECHT) moeten er vaak ook met een hele snelle snelheid als het ware er ook weer uit moeten gaan.

Zo kan ik bijvoorbeeld melden dat mijn Gemeente het onterecht vind ik (Dat ik als partner van degene die Wajong ontvangt) geen Wajong Toeslag mag hebben, omdat we geen kind hebben ook.

Groetjes

Beste Miles,

Maar goed ik probeer toch altijd zelf een oplossing te vinden, dus doe ik daardoor nu wel krantenwijken (en gelukkig woon ik thuis samen met mijn man) door kostendelersnorm, heb ik daardoor de mazzel, dat ik toch geen Bijstandsaanvulling hoef te vragen.

Want echt leuk vond ik dat toch al niet (het word op naam van degene aangevraagd die zelf al in de Wajong zit, als de partner nog onder de 27 jr zit).

Daarnaast had ik ook al meegemaakt dat het met mijn traject ook al niet goed ging (na miscommunicatie) nou als je dat meemaakt, dan denk je min of meer wel van, het werkt enigzins allemaal in je nadeel denk ik, op een gegeven moment denk je gewoon van, laat me dan met rust en gewoon thuis, als ik niks goed doe.

Laatst gewijzigd op: 16 maart 2018 22:06

Ik ben het met je eens, er zitten vast ook minder gunstige kanten aan dergelijke verhalen en het heeft de schijn dat een werkgever gemakkelijk 'gratis arbeid' kan inzetten. Er zijn immers altijd wel rotte appels die eea proberen te misbruiken. Ik ben benieuwd hoe dat systeem werkt, of er iets als een intentieverklaring wordt opgesteld en of werkgevers bijvoorbeeld met een onderbouwing moeten komen als ze ervoor kiezen iemand af te wijzen. Of is na een half jaar werk simpelweg 'er is geen klik' voldoende? Wat als er meerdere afwijzingen achter elkaar zijn door een bedrijf? Misschien heeft Webcare hier een antwoord op?

Ik begrijp je frustratie, een half jaar geen echt salaris is ook echt lang. Goed dat je zelf oplossingen probeert te vinden, dan houd je zelf ook de controle over je leven. Ik hoop dat er gunstigere tijden aanbreken voor jou en je partner.

Laatst gewijzigd op: 16 maart 2018 23:37

Beste Miles,

Dankjewel ja ik hoop sowieso dat er betere tijden aanbreken.

Ook natuurlijk voor Wajongers.

Maar Wajongers hebben sowieso wel 1 voordeel, de bijstand voelt als een tijdelijke vangnet, en een Wajong of een WIA (kan je hopelijk met een beetje geluk langer in verkeren) zonder dat je er per se eventueel een Tegenprestatie voor moet leveren.

Ook voor nieuwe gevallen en nieuwe situaties (waaronder ik nu val en anderen) hoop ik ook voor dat het beter kan worden, maar ik heb er een hard hoofd voor.

Verder probeer ik nu middels een nieuwe optie: Vrijwilligerswerk tegen Vrije Vergoeding aan te nemen, ik hoop dat dit een succes kan worden.

Want krantenwijken (nou ja als het goed gaat en je hebt goed contact met mensen en ze zijn tevreden over je) dan hou je zoiets jaren vol, maar anders niet eigenlijk.

Daarom blijf ik die kranten ook doen voor Roswinkel hier.

Groetjes,

Kelly Mans

Hallo Miles,

Meestal duurt een proefplaatsing 2 maanden. Denkt de werkgever dat er meer tijd nodig is? Dan kan hij dat aanvragen met een uitgebreide motivatie. Wij beoordelen of er echt meer tijd nodig is. Na afloop van de proefplaatsing vraagt de arbeidsdeskundige hoe het is gegaan en of er een contract is aangeboden.

Ook moet de werkgever een intentieverklaring tekenen. Daarin staat dat hij van plan is om na de proefplaatsing een contract van minimaal 6 maanden aan te bieden. Zonder de intentieverklaring wordt de proefplaatsing niet goedgekeurd. Is er vermoeden dat een werkgever misbruik maakt van de proefplaatsing? Dan wordt een nieuwe aanvraag niet zomaar goedgekeurd.

Met vriendelijke groet,
Lina
UWV Webcareteam

Beste UWV Webcare Team,

Jammer dat ik daar niet op was gekomen, de vraag te stellen wat Miles al zei goed punt namelijk, hiermee is er voor mij namelijk duidelijk dat als ik een proeftijd aan zou gaan, niet per se risico kan lopen.

Het klinkt inderdaad goed als er geen misbruik van gemaakt kan worden, met dit artikel leek het er namelijk min of meer wel op, dat misbruik maken mogelijk zou zijn, althans ik zelf dacht dat dit kon, dat komt juist omdat je direct een afspraak moet inplannen om informatie te vragen, maar zelf dacht ik dat dit automatisch plaats zou vinden, nadat ik die Banenafspraak aanvraag plaats heb laten vinden middels het UWV.

Wel is er bij mij nog steeds de twijfel aanwezig, in verband met mijn dossier, ik hoop dat ik via: Vrijwilligerswerk tegen vrije vergoeding wel een optie erop kan maken, ook hoop ik dan te kijken middels Cursussen enz.

Bedankt

Met vriendelijke groet,

Kelly

 

 

 


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!