Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > Proefplaatsing
Werken en solliciteren
Proefplaatsing
Kristina
202012

Hallo allemaal,

Ik heb een vraag, ik heb een Oude Wajong en zit ik voor 45-55% en ik heb verder geen aanvullingen omdat ik bij mijn huisgenoot woon. Tevens heb ik ook geen WW-uitkering meer, deze is afgelopen.

Nu is er een mogelijkheid tot werk, maar er volgt mogelijk een proefplaatsing (reiskosten zijn ook voor eigen rekening). Ik weet alles, in deze tijd liggen banen niet voor het oprapen dus DOEN! En waarover zeur je nu ! en het is om te kijken of je wel geschikt bent voor de baan, etc, etc.
Begrijp me niet verkeerd, ik wil heeeeeel graag werken, maar wil niet door de regels van het UWV uitgebuit worden, een normaal (gezond) persoon krijgt een proeftijd en heeft gewoon recht op salaris in de eerste maand (proeftijd) met reiskosten etc.? Waarom zou dat bij mij niet kunnen?
Ben ik verplicht om mee te gaan met een proefplaatsing?

Wat ik lees op internet is dat het altijd met behoud van uitkering is (WW dus), maar de uitkering (Wajong)behoud ik al, en eventueel salaris wordt bovenop mijn Wajong gestort.

Pagina's

Even terzijde. Is je leefsituatie misschien alleenstaand of alleenstaand-woningdeler volgens het UWV? Dan kun je misschien toch een UWV toeslag krijgen. Ik raad je aan om hierover even met het UWV te bellen.

Als wordt samengewoond met anderen bepaalt het UWV mede(!) aan de hand van de huurcontracten wat de leefsituatie is. Als jij en je medebewoners een eigen huurcontract hebben ben je alleenstaand. Als er geen eigen huurcontracten zijn ben je alleenstaand-woningdeler. Bij alleenstaand-woningdeler krijg je minder UWV toeslag dan bij alleenstaand.

Bij beschermd wonen via WMO kan de eigen bijdrage aan het CAK bestaan uit bijvoorbeeld wonen, voeding, zorg of een combinatie. Daarbinnen zijn verschillende typen, waarvan sommige typen wel een huurcontract kunnen hebben en sommige niet. Hiervoor moet je bellen met het CAK om te vragen of bij het type wat jij krijgt een huurcontract hoort.

Volgens de rekenhulp oude Wajong en a.o. klasse 45-55% kun je bruto(!) 923 euro verdienen per maand zonder dat je Wajong uitkering een dip maakt.

https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/oude-wajong/index.aspx

Ben je al naar Burgerzaken bij de gemeente geweest met de toekenningsbrief van de Wajong van het UWV? Dan kun je misschien voor de gemeente de leefsituatie 'alleenstaand' krijgen. Dan wordt je huisgenoot niet gekort bij bijvoorbeeld de bijstand uitkering.

Bedankt allemaal voor het meedenken maar ik ben alleenstaand woningdeler, mijn huisgenoot verdient boven modaal en ik leef bij hem in het koophuis.

Nu blijf ik alleen nog met de vraag zitten ben ik verplicht om mee te gaan in de proefplaatsing?

Laatst gewijzigd op: 23 juli 2020 21:04

Is de proefplaatsing onderdeel van een plan dat je met het UWV heb afgesproken of onderdeel van een re-integratietraject?

Nog een topic gevonden over proefplaatsing.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/proefplaatsing-bij-werkgever

En een topic over proeftijd.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/werken-als-wajonger-in-proeftijd-en-w...

Bedankt voor het topic, het is een onderdeel van een re- integratietraject.

Het wordt in dit topic alleen niet helemaal duidelijk of ik het nu verplicht ben om te doen of niet

Laatst gewijzigd op: 23 juli 2020 21:28

Of je tijdens een re-integratietrajct kunt worden verplicht tot een proefplaatsing weet ik niet.

Gaat het vooral om dat je in een proeftijd loon krijgt en bij een proefplaatsing niet? Of wil je tijdens je proefplaatsing alleen bepaalde beroepen of bij bepaalde bedrijven?

Laatst gewijzigd op: 24 juli 2020 10:48

Inderdaad het gaat om het loon, want begrijp me echt niet verkeerd, ik ga met proefplaatsing financieel erop achteruit en er niet op vooruit. Lijkt me een beetje raar. Bepaalde beroepen heb ik met het UWV/ coach al besproken.

Als je proefplaatsing valt onder re-integratie worden je reiskosten betaald door het re-integratiebedrijf.

Maar wachten op antwoord van het UWV webcareteam of iemand anders op dit forum.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!