Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Inkomen en uitkering
Postadres
Diana84
11817

Ik heb een waarschijnlijk zeer gecompliceerde vraag.
Mijn vriend is gevlucht vanuit Jemen en momenteel in Griekenland. In Griekenland is er echter een grote vluchtelingencrisis aan de gang waardoor hij geen vaste woon en verblijfplaats heeft. Wat hij wel heeft is een Grieks vluchtelingenpaspoort en een ID welke aantoont dat hij geaccepteerd is als vluchteling. Hiermee mag hij door heel Europa reizen. Nu willen wij heel graag samenwonen en via de IND een verblijfsvergunning partner aanvragen. Het grote probleem is nu dat hij dus geen postadres heeft. Mag ik met Wajong zomaar mijn adres opgeven als postadres voor mijn vriend zonder gevolgen?

Voor hoe je je vriend naar Nederland kunt halen raad ik je aan om contact op te nemen met de IND en het Juridisch Loket.
https://ind.nl/contact
https://www.juridischloket.nl/contact/

Als je zelf asiel het gekregen zou je contact kunnen opnemen met het dichtstbijzijnde kantoor van VluchtenlingenWerk.
https://www.vluchtelingenwerk.nl/over-ons/contact-met-landelijk-bureau

Houdt rekeningen met heel veel papierwerk en kosten voor bijvoorbeeld vergunningen voor werken, vrijwilligerswerk, erkennen van documenten en diploma’s, etc.

Ik weet niet of een verblijfsvergunning partner tijdelijk is. Mocht dat het geval zijn wat gaan jullie dan doen als de verblijfsvergunning partner verloopt?

Laatst gewijzigd op: 20 juli 2020 10:19

Welke gevolgen het voor je Wajong uitkering (en UWV toeslag) heeft als je via de IND een verblijfsvergunning partner aanvraagt en je daarbij jouw adres opgeeft weet ik niet.
Mogelijk zijn er ook gevolgen voor de inkomstenbelasting en de toeslagen van de belasting zoals huurtoeslag of zorgtoeslag als je daar gebruik van maakt. En op regelingen voor minima van de gemeente als je daar gebruik van maakt.
Hopelijk weet het UWV webcareteam of iemand anders op dit forum dat.

Als je nu hulp en zorg krijgt van bijvoorbeeld de gemeente of de zorgverzekering wordt geacht dat je vriend deze (deels) overneemt en kunnen jouw vergoedingen worden verlaagd of worden stop gezet.

Aan te raden is dat je vriend nu al begint met Nederlands. Online zijn diverse gratis Nederlandse taalcursussen te vinden. Ook het opstellen voor een CV door je vriend is aan te raden om zo snel mogelijk vrijwilligerswerk te doen of te gaan werken als hij naar NL komt.

Laatst gewijzigd op: 18 juli 2020 14:48

Bericht 1 van 2

Hoi Diana84,

Jeetje wat een gedoe voor jullie zeg!

Maar goed dat hij een vluchtelingenpaspoort heeft zodat hij naar Nederland kan komen om te gaan samenwonen met jou.

Ik zie dat Jan je al advies heeft gegeven over het naar Nederland halen van je vriend. Ik beperk me daarom alleen tot de gevolgen voor je uitkering van UWV.

Als hij zich namelijk laat inschrijven bij jou, heeft dat geen gevolgen voor je uitkering. Deze is echt van jou alleen en je partner heeft daar geen invloed op.

 

Bericht 2 van 2

Heb je echter ook een toeslag  bovenop je uitkering, dan heeft het daar wel gevolgen voor.

De vraag of je adres laten gebruiken als postadres invloed heeft is iets moeilijker, wat betreft de toeslag. Voor je uitkering geldt hetzelfde als samenwonen: het ik jouw uitkering en je partner heeft daar geen invloed op.

Of dit echter ook bij de toeslag zo is, heb ik voor je uitgezet. Zodra ik een antwoord heb, kom ik hier op terug.

Ik wens jullie heel veel succes en geluk!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Hi Diana84,

Excuus dat het even heeft geduurd. Als jouw postadres wordt gebruikt door iemand die is ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op een eigen woonadres en diegene enkel zijn post op jouw adres laat bezorgen, dan heeft dit geen gevolgen voor de toeslag op je uitkering.

Staat jouw vriend echter ingeschreven in de BRP op jouw adres dan is er mogelijke wel sprake van een gezamenlijke huishouding en gaan we bekijken of dit gevolgen heeft voor jouw toeslag. Eigenlijk hebben we dus meer informatie nodig van je om je vraag goed te kunnen beantwoorden. Ik raad je daarom aan om contact op te nemen met 088 898 9294. Mijn collega kan dan samen met jou vaststellen wat de situatie is en je vraag beantwoorden. Ik wens je een mooi en zonnig weekend toe! 

Laatst gewijzigd op: 07 augustus 2020 10:59

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!