Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Overleg UWV met CIZ over AWBZ dagbestedingindicatie?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Overleg UWV met CIZ over AWBZ dagbestedingindicatie?
jan
318612

Voor velen zal het in januari 2018 schrikken zijn dat ze minder inkomsten krijgen. Dan krijgen ze pas echt te zien wat ze echt minder krijgen. Mogelijk zal dit extra begeleiding vragen om mensen rustig te houden en mensen te laten wennen dat ze minder kunnen uitgeven en dat dingen niet meer kunnen. Mogelijk komen sommigen in de schulden.

Mijn bezorgdheid is dat een deel van de mensen onterecht een beoordeling “wel arbeidsvermogen” krijgen, terwijl ze wettelijk zouden moeten worden beoordeeld als “geen arbeidsvermogen”.

In het artikel 2a van het Schattingsbesluit staat dat bij een AWBZ-dagbestedingsindicatie geen verlaging van toepassing is. In de praktijk van de beoordeling door het UWV leidt een AWBZ dagbestedingindicatie (bijvoorbeeld begeleiding groep) van voor 1-1-2015 (het maakt niet uit hoe oud, als het maar voor 1-1-2015 is afgegeven) automatisch tot “geen arbeidsvermogen” bij de oude Wajong en soms bij de Wajong2010.

Veel mensen zijn niet op de hoogte dat een AWBZ dagbestedingindicatie van voor 1-1-2015, afgegeven door het CIZ, automatisch leidt tot “geen arbeidsvermogen”. Zij hebben geen kopie naar het UWV gezonden.

Het zou het UWV sieren als ze in overleg met het CIZ ging om deze mensen, die mogelijk onterecht “wel arbeidsvermogen” hebben gekregen, boven water te halen en de beoordeling "wel arbeidsvermogen" te herzien.

Pagina's

Helpt ook niet dat op de vragenlijst die je krijgt in de huidige tijd geschreven staat "heeft u een AWBZ indicatie met dagbesteding?" in plaats van in de verleden tijd.

Bij mij zorgde dat wel voor verwarring in ieder geval, je gaat dan niet denken van oh ja ik had er voor eind 2014, want het klinkt alsof je op dat moment een geldige moet hebben wat natuurlijk niet kan dus streep je nee aan.

Ontvang je een oude Wajong-uitkering en is de voorlopige beoordeling wel arbeidsvermogen? Dan krijg je bij de voorlopige beoordeling een reactieformulier waarop o.a gevraagd wordt of er een AWBZ-dagbestedingsindicatie is. Daar staat ook bij vermeld dat de beoordeling alsnog geen arbeidsvermogen wordt, als je deze indicatie hebt. Het is dus niet zo dat mensen hierover niet zijn geïnformeerd door UWV

Het klopt wel dat er op het reactieformulier niet bij staat dat die indicatie voor 2015 moet zijn afgegeven en nu niet meer geldig hoeft te zijn. Dit signaal is inmiddels doorgespeeld. 

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2017 11:07

Wat gebeurt er met mensen die al beoordeeld zijn op "wel arbeidsvermogen" en niet wisten dat een AWBZ-dagbestedingsindicatie recht geeft op "geen arbeidsvermogen"?

Nou ja Jan, als ze er niet keihard tegenin gaan net als ik heb gedaan, zijn die allemaal de sjaak straks.. en als ik ook niet ongelooflijk veel hulp erbij had gehad zoals Ellen en collega's, dan zat ik denk over een jaar in de penarie.

Ik weet namelijk haast wel zeker dat alle mensen die ervoor kiezen "geen hulp nodig te hebben" bij de reïntegratie, waarvan het UWV zegt "maakt niet uit je dossier gaat de kast in", maar dat is lariekoek.

Als je het eens bent met arbeidsvermogen maar ook nog zegt geen hulp nodig te hebben (zoals vele doen vanwege het dossier verhaal), je eigenlijk zegt : ik kan 20 uur per week werken en zelfstandig werk zoeken en solliciteren etc.

Dan heb je dus geen recht meer op een wajong en moet je hopen dat de herbeoordeling gunstig uitpakt / de arts meedenkt met je problematiek.. maar ja dan heb je jezelf al in de vingers gesneden.

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2017 11:28

Ik maak me zorgen over de mensen, die onterecht zijn beoordeeld als "wel arbeidsvermogen". In feite kan dit recht worden getrokken als het UWV met het CIZ in overleg gaat of hier een oplossing voor te vinden is.

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2017 11:40

quote:

Op 15 mei 2017 schreef jan het volgende:

Ik maak me zorgen over de mensen, die onterecht zijn beoordeeld als "wel arbeidsvermogen". In feite kan dit recht worden getrokken als het UWV met het CIZ in overleg gaat of hier een oplossing voor te vinden is.

Naar de mogelijkheid hier met het CIZ samen te werken is gekeken Jan. in verband met privacybepalingen is het niet mogelijk gegevens over indicaties die door het CIZ zijn uitgegeven onderling uit te wisselen. 

 

Beste Ellen

ik heb effen een vraag aan je ik heb van de week een gesprek gehad met mijn begeleiding krijg nu van uit de WMO ondersteuning voor de zorg die krijg wegen me beperking die ik zelf heb maar ik heb gevraag aan de stichting Zuidwester waar ik ondersteuning krijg van me begeleiding dat ik extra hulp wil krijgen daar zijn ze nu aan het kijken nu heb ik begrepen dat zij nu WLZ gaan aanvragen bij het CIZ voor thuis maar heb ook begrepen dat ik ook een dagbesteding bij ga krijgen maar ik heb gezegd tegen begeleiding dar ik daar geen gebruik wil maken van de dag besteding me begeleiding zij tegen mijn dat dit gewoon standaard bij zit heb jullie hier een tip voor

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2017 13:52

quote:

Op 15 mei 2017 schreef Ellen - moderator namens UWV het volgende:

Naar de mogelijkheid hier met het CIZ samen te werken is gekeken Jan. in verband met privacybepalingen is het niet mogelijk gegevens over indicaties die door het CIZ zijn uitgegeven onderling uit te wisselen

Het hoeft niet persé door onderling gegevens uit te wisselen. Een mogelijkheid zou zijn dat het CIZ een selectie maakt en de mensen met een AWBZ dagbestedingindicatie van voor 1-1-2015 aanschrijven en hen wijzen op hun recht op de beoordeling "geen arbeidsvermogen".

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2017 13:57

quote:

Op 15 mei 2017 schreef jan het volgende:

quote:

Naar de mogelijkheid hier met het CIZ samen te werken is gekeken Jan. in verband met privacybepalingen is het niet mogelijk gegevens over indicaties die door het CIZ zijn uitgegeven onderling uit te wisselen
Het hoeft niet persé door onderling gegevens uit te wisselen. Een mogelijkheid zou zijn dat het CIZ een selectie maakt en de mensen met een AWBZ dagbestedingindicatie van voor 1-1-2015 aanschrijven en hen wijzen op hun recht op de beoordeling "geen arbeidsvermogen".

Ook dit is een "privacyissue". Want het CIZ zou dan toch op de één of andere manier te weten moeten komen welke mensen een Wajong-uitkering hebben en de beoordeling wél arbeidsvermogen hebben gekregen. Ik begrijp je punt hoor en het zou ook echt mooi zijn als zoiets kon. Maar zoals eerder aangegeven is deze mogelijkheid bekeken en is dit gewoon echt niet mogelijk. 

 

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2017 14:35

quote:

Op 15 mei 2017 schreef Anoniem het volgende:

Beste Ellen ik heb effen een vraag aan je ik heb van de week een gesprek gehad met mijn begeleiding krijg nu van uit de WMO ondersteuning voor de zorg die krijg wegen me beperking die ik zelf heb maar ik heb gevraag aan de stichting Zuidwester waar ik ondersteuning krijg van me begeleiding dat ik extra hulp wil krijgen daar zijn ze nu aan het kijken nu heb ik begrepen dat zij nu WLZ gaan aanvragen bij het CIZ voor thuis maar heb ook begrepen dat ik ook een dagbesteding bij ga krijgen maar ik heb gezegd tegen begeleiding dar ik daar geen gebruik wil maken van de dag besteding me begeleiding zij tegen mijn dat dit gewoon standaard bij zit heb jullie hier een tip voor

Lastig! Voor zover ik weet is dagbesteding een keuze en geen verplichting. Maar UWV staat hier buiten waardoor ik je dit niet met zekerheid zou durven zeggen. Als ik jou was zou ik dit toch nog een keer bespreken met je begeleider. 

 

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!