Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Oude WAjong en beginnen met werken.
Inkomen en uitkering
Oude WAjong en beginnen met werken.
Noik1986
20276

Hallo,

Ik wilde dit toch ergens even bespreken gezien ik niet zo goed weet wat ik moet met de situatie, ik heb al veel lopen uitzoeken, het is alleen echt een hoop om door te nemen. Ik zou dus een beroep willen doen op de lezers hier in de hoop dat die misschien een beter advies kunnen geven dan m'n eigen conclusies zo ver.

De situatie is dus dat ik een WAjong heb van voor 2010. Ik heb arbeidsvermogen, maar geen werk plicht. Ik ben 32 jaar oud. Ik wil gewoon zelf aan de slag in werk dat mij ligt en er financieel er op vooruit gaan. Ik heb dus de kans gekregen bij een bedrijf waar ik als junior programmeur mag beginnen. Ik dien nog veel te leren hierover, om mij wat steviger neer te zetten heb ik alleen een 9-daagse cursus gekregen van het UWV voor Python... En dat is het.

Nou is het als ik het goed heb begrepen ook zo dat gewoon 16 uur werken dusdanig benadeeld wordt door loonheffing omdat het als twee lonen wordt gezien dat er financieel nul voortgang is, mogelijk zelfs dat ik er op achteruit ga. In de hoop dit te adresseren is er een voorstel gemaakt dat ik 7 uren werk om onder de inhouding grens te blijven, alleen dit is te weinig uren voor de baas, maar gelijk naar full-time is nog niet echt mogelijk voor mij of het werk zelf.

7 Uur en aanvullend tot 16 uur vrijwillig mag weer niet van de wet heb ik begrepen, dit is echter de enige oplossing die ik zie.

Ik weet dus niet zo goed wat ik hier mee aan moet, zou iemand mij hierin kunnen adviseren?

Indien verdere toelichting nodig is, vraag gerust.

Hallo Noik,

De Loonheffingskorting word sowieso toegepast bij het hoogste bedrag (dus sowieso niet op 2 dingen, ik weet alleen niet zo goed te vertellen of dat met Loonheffing te maken heeft, dat denk ik wel)

Verder rest een antwoord op de vraag over erop vooruit kunnen gaan financieel?

Dat is inderdaad best wel lastig: Want inderdaad eenmaal meer verdienen, betekent eventueel ook minder bij de toeslagen en dergelijke, dus per saldo is het ingewikkeld wanneer je erop vooruit gaat

Verder?: Sowieso vanaf: 2021 heeft men kans dat het bijverdienen (althans volgens de berichtgevingen) 0.30€ per uur alleen maar is wat men mag bijverdienen tot en met: Wettelijk Minimumloon

Iemand met een vergelijkbare vraag maar vanuit een andere invalshoek.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/bijverdienen-tot-korting-hoeveel

Heb je een HBO of universitaire opleiding zodat je een maatmanwissel kunt aanvragen? Dan val je minder gauw terug in een a.o.klasse met een lagere Wajong uitkering.

Je werkgever zou loondispensatie (onder het wettelijk minimum loon (wml) mogen betalen) kunnen aanvragen bij het UWV en dat dan je loonwaarde ongeveer 50% van het wml wordt voor een beperkte tijd.

Of sparen voor een extra opleidingsbudget via je werkgever.

Vergeet niet je toetsingsinkomen voor bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag van de belasting aan te passen als je meer inkomen krijgt.

Hallo Noik1986,

Welkom op het forum UWV Perspectief!

Wat fantastisch dat je zelf een werkgever hebt gevonden die jou in dienst wil nemen om samen met jou dit leerproces in te gaan.

Ik lees dat je al een aantal tips hebt gekregen van onze ‘vaste’ forumleden, dank hiervoor.

Graag zou ik je nog mee willen geven om contact op te nemen met jouw arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige denkt graag met jou mee over de mogelijkheden die je samen met deze werkgever kunt benutten. Daarbij natuurlijk rekening houdend dat jij er financieel niet op achteruit gaat.

1 van 2

2 van 2

Je kunt jouw arbeidsdeskundige bereiken door een bericht te sturen via jouw Werkmap. Lukt dit niet, dan kun je altijd bellen met onze klantenservice. Mijn collega helpt jou dan graag om contact te leggen met de arbeidsdeskundige.

Daarnaast is onze rekenhulp hiervoor natuurlijk ook een goed hulpmiddel, om te berekenen hoe jouw totale inkomen (Wajong + Loon) eruit gaat zien bij verschillende loonindicaties.

Ik wens jou heel veel werkplezier bij jouw toekomstige werkgever.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!