Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Opinie De Correspondent - wortel en stok v.s.intrinsieke motivatie
Nieuws
Opinie De Correspondent - wortel en stok v.s.intrinsieke motivatie
Kaaskop1984
148212

Opiniestuk waarin wordt aangehaald dat De Wortel en De Stok helemaal niet werken.
Beloning leidt niet tot harder werken en straf ook niet.
Exintrieke motivatie leidt tot nare mensen.

Onze overheid heeft de nota nog niet gehad.
Mensen "straffen" door middel van het afnemen van geld. Onder het mom van "motivatie" tot het verrichten van arbeid.

Ik word er alleen maar diep en diep verdrietig van...
:(

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

https://decorrespondent.nl/5445/weg-met-controle-leve-de-intrinsiek-gemo...

"Hoog tijd, kortom, voor een nieuw mensbeeld. [...] We gaan er nog veel te vaak vanuit dat mensen apen zijn. [...]Wat je aanneemt in de ander is wat je eruit krijgt. Hoe meer we geloven dat we homo economicus zijn, hoe meer we ons als chimpansees gedragen.
En Taylors mensbeeld - zijn overtuiging dat alleen wortels en stokken ons in beweging brengen - is ook nog overal.
/Maar/
[...] Als er geld wordt gegeven als beloning voor een bepaalde activiteit, dan verliest het subject zijn intrinsieke motivatie.
[...] wat de grootste risico’s van intrinsieke motivatie zijn? ‘Dat mensen te hard werken.’ Je leest het goed. [...] Maar één ding is zeker: niets is krachtiger dan mensen die doen wat ze doen omdat ze het wíllen doen."

Dus laten we ons ❤ volgen, in onze kracht gaan staan en gaan *doen* wat we vanuit ons hart willen!

Pagina's

Deel 1:

Ik zal je vertellen wat dit met mij heeft gedaan. Niet alleen met mij, maar vele andere. Voordat ik met een dagbesteding indicatie van vroeger alsnog de stempel "geen werkvermogen" kreeg, ben ik en mijn persoonlijk begeleidster belachelijk gemaakt door de arts van het UWV. Mijn persoonlijk begeleider die mij al 8 jaar kent, een HBO opleiding heeft afgerond, Autisme als specialiteit heeft en niet zomaar tegen een UWV arts gaat zeggen dat iemand niet aan de 20 uur norm voldoet. Ze schreef een duidelijk onderbouwd verslag. UWV arts heeft dit direct van tafel geveegd en tegen mij door de telefoon gezegd, ik geloof je begeleider niet. Ondanks het goed onderbouwde verhaal met daarbij onderzoeken van orthopedagogen en verslagen van het verleden. Zelfs een andere begeleiders met een doctorandus werd belachelijk gemaakt. Ik kan wel schrijven wat er in het verslag stond, maar het doet er niet toe.

Meneer vond dat ik 25 uur kon werken door een afgeronde MBO opleiding..

Laatst gewijzigd op: 20 augustus 2017 01:56

Deel 2
en negeerde alle onderbouwing waarom ik wel de opleiding heb gehaald, maar toch geen 20 uur kan trekken. Mijn begeleiders werden zelfs bedonderd. Zo erg dat ze direct de hele zorg organisatie van deze praktijken op de hoogte hadden gebracht en nooit meer een telefonische beoordeling geaccepteerd.
Ik moest dus mijn oude dagbesteding indicatie inzetten om alsnog geen werkvermogen te krijgen. Tot zover de herbeoordeling......

Sinds mijn 18de heb ik altijd in mijn hoofd gehad dat ik nuttig wou zijn en een echte baan wil hebben, al zal dat zwaar zijn. Ik heb altijd de mening gehad dat iedereen moet doen wat die kan. Of naar school, of (vrijwilligers) werk(en).

Vanaf ongeveer 2007 begonnen er steeds meer stigmatiserende berichten op internet te verschijnen over mensen met Autisme of een andere psychiatrische aandoening. Jaren lang werd het internet besmet met berichten dat alle PDD-nosjes (Autisme) gewoon een trap onder de kont moeten hebben, tot aan het afnemen van....

Deel 3

... het PGB van mensen met een psychiatrische aandoening, omdat wij dat enkel zouden misbruiken voor "GGZ" uitjes en vakantie. De media hielp daarbij lekker mee om deze zeer onvolledige informatie te verspreiden. Daarna nog even iedereen wijs maken dat Autisme geen echte ziekte is, maar enkel een gedragsstoornis, dus gewoon mensen die niet kunnen omgaan met autoriteit en dus gewoon asociale mensen met een label zijn die snel uit de AWBZ/ WLZ getrapt moeten worden en hun recht op de wajong moeten verliezen.

Je moet is voorstellen hoe mij gevoel was toen de arts van het UWV dus mij precies ging behandelen zoals al die jarenlange haatzaaiers wilde. Bijna was het ze gelukt.

Nadat de arts van het UWV mij volledig heeft moeten afkeuren zonder werkvermogen door een STOMME DAGBESTEDING indicatie begonnen mijn woedeaanvallen heel hevig te worden......

Ik begon te smijten met mijn eigen spullen en kreeg steeds meer razernij gedachtes over de UWV artsen, en de woede naar...

Laatst gewijzigd op: 20 augustus 2017 03:00

Deel 4

deze maatschappij en regering werd zo hevig dat ik mijn vrijwilligerswerk had opgezegd en me voorgenomen had NOOIT meer nuttig te zijn voor deze maatschappij.

Ik heb een dagbesteding indicatie uit de WLZ en ging specifiek opzoek naar een dagbesteding waarbij ik absoluut niet nuttig zal zijn voor de maatschappij.

Je wil niet weten hoe verschillende zorginstellingen reageerde. Van Pameijer... "Als jij je op een dagbesteding niet wilt inzetten voor de maatschappij ben je bij ons niet welkom" Tot opmerkingen van andere organisaties "Je bent altijd wel ergens nuttig voor de maatschappij, wat je ook doet. Wat jij wil kan dus niet. Zelfs al ben je ergens voor de gezelligheid. " Ik maakte de grap "Zelfs al wordt je terrorist, dan ben je nog nuttig voor de ISIS"

Het zoeken was zeer lastig. Op verschillende dagbestedingen werd gezegd dat ik zelf mag weten wat ik wil doen. Als ik de hele dag wil tekenen, dan mag ik de hele dag tekenen. Maar telkens als ik mensen aan....

Deel 5

...het werk zag, kon ik het niet laten nuttig mee te helpen, een afwasje weg te werken of te ondersteunen. Nu volg ik een dagbesteding die belevingsgericht is met diepverstandelijk gehandicapten. Hier probeerde ik het opnieuw, absoluut niet nuttig bezig te zijn.
Het lukte niet. Ik ging de mede cliënten toch helpen. Moest de begeleider even weg? Ik pas op. Moeten een paar cliënten afgeleid worden omdat de begeleider druk bezig is? Ik doe het. Is het een rotzooi? Ik ruim het op.

Heel het onmenselijke beleid heeft er dus voor gezorgd dat ik kwaad ben op deze maatschappij en niet nuttig meer wil zijn. Maar het lukt me niet, bank hangen, of niet nuttig zijn. Er zit een te grote drang in me om nuttig te willen zijn. Toen herinnerde ik me wat ik vroeger altijd schreef als antwoord op negatieve berichten dat er te veel mensen geen tegenprestatie willen leveren. Ik schreef altijd dat "het nuttig willen zijn" een drang is in de meeste (volwassen) mensen en dat als mensen..

Deel 6

...niet werken of vrijwilligerswerk doen, dit veelal niet ligt aan de motivatie, maar aan de aandoening die veel energie vreet. Ik schreef dat "een werkprikkel" door te korten op de wajong gewoon een belediging is voor de overgrote deel van de wajong groep die het liefst gewoon nuttig bezig is en wil werken.

Zonder dat ik het in het begin in de gaten had ben ik door mijn boosheid op deze maatschappij tegen mijn eigen bewijs aangelopen dat niet nuttig bezig zijn bijna onmogelijk is. De drang is te groot te willen deelnemen. Dit zit diep in de wortels van de mens.
Het bewijst maar weer hoe waanzinnig verkeerd beeld (veelal uit VVD hoek) er over alle wajongers is verspreid.

En de zeer kleine groep die echt niet nuttig wil zijn en een beperking hebben? Laat ze bank hangen. Kunnen de andere WEL nuttig bezig zijn. Die werkprikkel genaamd 5 procent minder is te schandalig voor woorden en dient te worden terug gedraaid in een sociale maatschappij.

@Reinieronline: Ik vind het zo vreselijk om te lezen wat er met jou is gebeurd, dat ik niet eens weet hoe ik moet reageren. Dit kun je niet menen!?

Ik werk toevallig aan een proefschrift waar uit de resultaten is gekomen dat als mensen zich geen onderdeel van de maatschappij voelen (omdat ze daar geen kansen of steun van krijgen), dat agressie-incidenten enorm omhoog gaan.

In mijn visie werkt 'conditioneren van gedrag - zoals door straffen/belonen' niet als je niet aansluit bij de intrinsieke motivatie en het perspectief van de persoon voor je.

Er was een tijd een meer persoonsgerichte benadering waarbij motiveren erg belangrijk is. Aansluiten bij de doelen van iemand.

Nu is er in dit politieke klimaat een beweging dat gedrag geconditioneerd kan worden door straffen en belonen.
Dit is in essentie wel hoe gedrag kan veranderen (bv als jij angstig bent en je vermijdt allerlei plekken wordt de angst (en bv isolement) groter. Door de plekken juist op te zoeken >>

Doorbreek je dat en wordt je wereld groter.

MAAR: men vergeet (soms) het perspectief van de persoon. Wanneer je samen op zoek gaat naar waar je je leven op wil richten, hoef je iemand helemaal niet te straffen en belonen. Wel kan het zijn dat je dan (samen) ziet dat je nog wat hulp bij je plannen nodig hebt (vaardigheden vergroten, hulp bij administratie, ofzo), maar dan komt de hulpvraag uit jezelf.
Dan kom je in beweging voor je eigen toekomst en niet omdat je je huur niet meer kunt betalen...

Daarmee creëer je naar mijn mening juist veel meer problemen, machteloze woede, verdriet, angst, en verwijdering.

quote:

Op 20 augustus 2017 schreef reinieronline het volgende:

...niet werken of vrijwilligerswerk doen, dit veelal niet ligt aan de motivatie, maar aan de aandoening die veel energie vreet. Ik schreef dat "een werkprikkel" door te korten op de wajong gewoon een belediging is voor de overgrote deel van de wajong groep die het liefst gewoon nuttig bezig is en wil werken.

Wauw, Reinier... Wat een heftig verhaal, heel intens en het raakt me. Ik herken veel dingen die je schrijft, over beeldvorming in de media, maatschappij, vreemde praktijken bij het UWV doordat deskundige uit de praktijk niet serieus genomen worden, enz. En daarbij de boosheid, onmacht, frustratie en verdriet, pijn en wanhoop die daar bij komen kijken. De onmenselijke manier van kijken en benaderen van "uitkeringstrekkers".

Je omschrijft prachtig hoe inderdaad, elke mens diep van binnen gewoon nuttig wil zijn en onderdeel wil zijn van. Hoe je tot dit besef bent gekomen beschrijf je echt subliem. Het raakt me echter hoe dat zo is ontstaan >>

>

Ik ben het met je eens dat het afnemen van die laatste 5% echt als een belediging voelt.
Zelf krijg ik dikke vette allergie wanneer ik het woord "Meedoen" lees. De participatiewet.... Zodat iedereen kan meedoen.
Nu betrapte ik mijzelf er zojuist op dat ik zojuist zelf ook bijna het woord gebuikte (Ff mezelf quoten :-p). "Je omschrijft prachtig hoe inderdaad, elke mens diep van binnen gewoon nuttig wil zijn en onderdeel wil zijn van."

Er zit iets in mij dat enorm wordt getriggert door dat woord. Interessant om dat eens uit te zoeken zodat ik het ook kan loslaten... Het hangt vast samen met dezelfde jeuk die ik gisteren kreeg bij de titel van het nieuwsbericht hier ergens op het forum... Over "ze kunnen alleen maar veters strikken".

Maar ja. Even off topic.
ADD hier ;-)

Sterkte Reinier, met alles. Bedankt voor het delen van je bijdrage!

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!