Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Op jezelf wonen
Inkomen en uitkering
Op jezelf wonen
Zantjez
231712

Ik heb een vraag over het op jezelf wonen met de oude Wajong.
Ik ben 33 en woon bij mijn vader.
Ik wil graag op mezelf wonen maar met de €1000 van de Wajong kan je niets huren en een hypotheek is onmogelijk.

De sociale huurwoningen zijn onmogelijk te krijgen en zelfs die zijn praktische onbetaalbaar in je eentje met de Wajong.

Kan de Wajong/Uwv iets voor mij betekenen hierin of slaap ik met een aantal ergens onder een brug?
Dit is een grote angst voor mij, mijn vader is al aardig op leeftijd en als hij komt te overlijden kan ik nergens heen.

Pagina's

Heeft je vader een sociale huurwoning? Dan zou je kunnen proberen of jij als medehuurder op het huurcontract vermeld kan worden. Niet alle woningcorporaties gaan ermee akkoord bij een ouder/kind relatie, maar je kunt het proberen. Dan kun je na zijn overlijden in de woning blijven wonen. Je hebt dan recht op huurtoeslag en al is het geen vetpot, het is wel te doen.

Verder is het altijd verstandig om ingeschreven te staan voor een sociale huurwoning. Ik weet niet waar je woont, maar er zijn streken in Nederland waar de wachttijd korter is, dan gemiddeld. Ik sta nu bijvoorbeeld 3 1/2 jaar ingeschreven in Dronten voor een woning en maak nu al een redelijke kans op een woning, als ik zou willen. Ik weet niet of het voor jou een optie is om te verhuizen naar een andere regio, dan waar je nu woont.

Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om iets via antikraak te huren of zo. Meestal zijn dat echter maar tijdelijke huurcontracten.

Me vader huurt particulier, zelfs met huurtoeslag zou me hele Wajong weg zijn.

Ik sta al zo’n 10 jaar ingeschreven maar met de reactie op een woning ben ik alsnog nr 400 dus voorlopig geen zicht op een woning.
Ik woon in de randstad, Hillegom om precies te zijn in de bollenstreek.

Verhuizen naar een ander deel van het land wel is aan gedacht, alleen heb ik dan echt niks en niemand om me heen.
Sociale isolement is nu al aan de orde, dan helemaal.

Anti kraak is idd geen optie op lange termijn, dat is iets waar ik wel naar op zoek ben.

Ik wil zelfstandig zijn en een toekomst opbouwen maar zoals het er nu uit ziet zal geen van beiden gaan gebeuren.
Met €1000 kom ik nergens, ondanks het Uwv het idee heeft dat ik inzetbaar ben ergens, geeft zelfs me jobcoach al aan dat mijn enige optie een eigen bedrijf opzetten is.
Ik heb daar zelf weinig vertrouwen in en ook absoluut het geld niet voor.

Laatst gewijzigd op: 03 januari 2021 19:49

Het is wel goed, dat je nu alvast nadenkt over je situatie, als je vader er niet meer is. Misschien toch ook maar ergens anders laten inschrijven voor een sociale huurwoning voor alle zekerheid? Beter in een andere omgeving een dak boven je hoofd, dan in je eigen omgeving op straat lijkt mij. Ook al hoef je er misschien geen gebruik van te maken en vind je uiteindelijk wel een andere oplossing, heb je dit achter de hand als noodoplossing.
Ik woon zelf in Hongarije en wil ook helemaal niet terug naar Nederland. Maar heb me toch laten inschrijven voor een woning daar, voor alle zekerheid. Je weet maar nooit. Zo moet je een inschrijving in een andere regio, met een kortere wachttijd voor jou, denk ik ook zien. Hopelijk hoef je er nooit gebruik van te maken, maar voor alle zekerheid.

Beste Zantiez,

Er zijn verschillende mogelijkheden. Indien je op jezelf gaat wonen kan je een toeslag aanvragen op de Wajong uitkering. Toeslag is een aanvulling voor mensen die onder het sociaal minimum vallen.

Hierbij het aanvraag formulier:

https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/det...

Verder zou je bij de belastingdienst kunnen vragen naar de toeslagen die zij uitvoeren.

Succes!

Met vriendelijke groet,

UWV Webcare

Brenda

Is zeker niet makkelijk maar veel meer Wajongers maar ook andere mensen met een uitkering die zelfstandig wonen, waaronder ik dus.
Met huurtoeslag betaal je rond de 300 euro per maand aan huur. Daar komen natuurlijk nog andere vaste lasten bij. Hangt af van de woning en je stookgedrag en apparaten hoeveel je aan energie kwijt bent.
Zou in elk geval verder kijken dan je eigen woonplaats en ook kijken naar omliggende gemeentes, zo rond Haarlem en Leiden.
Soms zijn er ook wel particuliere woningen maar zijn ze bij een nog betaalbare huur vaak erg klein. Wel mag je tot een hoger bedrag huren, om nog in aanmerking te komen voor huurtoeslag.
Als het je zelf niet lukt, even advies vragen bij gemeentelijke instantie.

Ik heb zelf 0,0 ervaring met zelfstandig wonen dus ook niet echt een goed beeld qua kosten.

Daarbij is het nu al dat ik nauwelijks wat over houdt door alle kosten.
Door speciaal dieet en medicijnen en hulpmiddelen die niet vergoed worden ben ik jaarlijks al meer dan €1000 kwijt en ben ik duurder uit met boodschappen.
Dat is al 1 volledige maand wat ik mis.

Onderhoud van de hond, auto, verzekeringen, altijd thuis zijn met daarbij dan hogere stroom en stookkosten.

Is best beangstigend om eerlijk te zijn, met €700 in de maand rond komen en daarbij ook nog zien te sparen voor onverwachte kosten en geld hebben voor plezier en vakantie lijkt voor mij onmogelijk.

Laatst gewijzigd op: 04 januari 2021 18:14

Met extra kosten voor dieet, medicijnen en hulpmiddelen wordt het inderdaad al een stuk lastiger. Misschien zou je daarvoor bijzondere bijstand kunnen aanvragen bij de gemeente waar je woont. Mijn zoon heeft nu geen auto, omdat hij dat niet kan betalen. Heb je een auto echt nodig vanwege je beperkingen zou je ook hiervoor misschien bijzondere bijstand kunnen aanvragen. Heb je hem nodig om naar werk te gaan (maar dat is bij jou niet aan de orde, begrijp ik) zou je ook bij UWV hiervoor een vergoeding kunnen aanvragen. Onderhoud van de hond zul je helaas wel zelf moeten dragen, tenzij het een hulphond is. Dan is bijzondere bijstand of een vergoeding vanuit de wmo misschien wel mogelijk.

Ik weet niet wat voor dieet je hebt, maar heb je al eens gekeken of dit, samen met je medicijnen en hulpmiddelen, aftrekbaar is van de belasting? Dat zou nu ook al kunnen. Hoef je niet mee te wachten tot je zelfstandig woont.

Voor de duidelijkheid. Die 700 euro is niet wat je overhoudt. Daar is alleen de huur vanaf. Daar komen nog bij energie, water, zorgverzekering, inboedelverzekering. Zuinig stoken dus. Verder nog kosten als gemeentelijke belastingen en waterschapsbelastingen. Je kan kwijtschelding aanvragen maar krijg je niet altijd of maar gedeeltelijk. Weet niet of je nu al een beetje kan sparen.
Verder vind ik het een erg lange inschrijftijd maar kan van een afstand natuurlijk niet zien waar dat aan ligt.
Wat je extra kosten betreft zou ik daar nu al achteraan gaan. Mogelijk dat je over een paar jaar geld terug kan krijgen. Wel als je alle nota's of bankafschriften nog hebt. Is niet heel simpel met invullen. Je hebt te maken met een drempel en bij bepaalde kosten mag je een percentage optellen. Circa een derde van bepaalde kosten kan je terugkrijgen. Bij alles dus beter ondersteuning vragen.
Als je vrijwilligerswerk redt, kan je daarvoor soms een vrijwilligersvergoeding voor krijgen.

Wat vakantie betreft. Niet het belangrijkste maar kan wel fijn zijn om er even uit te zijn. Ook voor mensen met een laag inkomen zijn er mogelijkheden. Goedkoop of soms zelfs gratis. Weet niet of je man of vrouw bent. Als alleenstaande vrouw kan je kans maken op een gift van stichting Bleydesteyn.
Tot een aantal jaar geleden werd de Gids Betaalbare vakanties uitgegeven. laatste uitgave staat nog op internet maar informatie zal lang niet altijd up to date zijn. Denk ook aan de Vakantiebank.
https://budgetcoachnieuwegein.nl/wp-content/uploads/2015/05/vakantiegids...

Laatst gewijzigd op: 06 januari 2021 17:14

Alhomaro, dat zijn tips waar ik wat mee kan.

Voor mijn voeten heb ik speciale schoenen en steunzolen nodig, wat jaarlijks al gauw oploopt tot de €400 en daar is de vergoeding van de verzekering al vanaf.
Me knieën zijn kapot, deze kan ik dus niet teveel belasten met de fiets kan ik in mijn eigen omgeving redelijk uit de voeten, langere afstanden is niet te doen.
Daarbij heb ik een schedelafwijking wat vaak voor veel hoofdpijn en migraine zorgt, als je bekend bent met migraine dan weet je dat je 1 - 2 dagen praktische van de wereld af bent ook met medicatie.
Ik ben slechthorend, mag geen gehoorapparaten gebruiken omdat deze tot ontstekingen lijden, en aan de controles al me eigen risico kwijt ben.
Daarnaast nog PDS waar ik het fodmap dieet voor heb en medicatie.
Iets waardoor ik ook nauwelijks de deur uit kan en het OV qua reizen niet echt een optie is.
Waardoor ook het sociale isolement waar de hond voor mij belangrijk is dat ik niet altijd alleen ben.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!