Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Mijn ziekte of beperking > Op jezelf wonen
Mijn ziekte of beperking
Op jezelf wonen
C van Maren
14226

Mijn zoon is 29 jaar, woont nog thuis en heeft Wajong, maar omdat hij geen baan heeft van min 20 uur en een jaarcontract, loopt hij 3000 punten mis bij woningstichting Den helder, terwijl hij al ruim 5 jaar staat ingeschreven.
Hij heeft naast zijn Wajong, een stukje aanvullende WIA, en met huursubsidie zou hij het moeten kunnen redden. Maar het meest frustrerende is de wachttijd, en er staan steeds mensen boven hem die voorrang krijgen, omdat hij te weinig punten heeft, doordat hij geen werk heeft. Weet iemand of hij in dit geval in aanmerking kan komen voor urgentie?! Hij is er zo aan toe om op zichzelf te gaan.

Ik raad je aan om met het wijkteam of begeleiding van je zoon (of huisarts) te gaan praten wat voor woning nodig is met eventuele aanpassingen en hun hulp te vragen. Hun advies aan de woningstichting weegt vaak zwaarder dan dat van een ouder en zoon. Vaak heb je kopieën van medische rapporten nodig of andere instanties. Mocht je deze nog niet hebben dan kun je misschien met de huisarts overleggen.

In sommige gevallen geldt niet de maximale huurgrens.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

Als je in een aangepaste huurwoning woont kun je soms meer huurtoeslag krijgen (Verzoek bijzondere situatie huurtoeslag). https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoversti...

Ik weet niet of werken of een re-integratietraject of dagbesteding een optie is voor de zoon.

Dag Jan, dank voor je reactie. Mijn zoon heeft al langere tijd hulp van een jobcoach gekregen, bij het zoeken naar geschikt aangepast werk, maar dat valt nog niet zo mee.
Hij zit al een paar jaar thuis, heeft reumatische klachten en stemmingswisselingen.
Door meerdere opleidingen te proberen en steeds weer mislukken, heeft hij faalangst gekregen en durft nergens meer aan te beginnen. Hij heeft wel een startercertificaat gehaald, niveau 2 maar het langste wat hij heeft gewerkt is een jaar, tot hij ziek werd.
Het valt niet mee, om hem in beweging te krijgen, aangezien hij denkt dat alles wat hij doet gedoemd is te mislukken.
Voor ons als ouders ook moeilijk, want je wilt hem gelukkig zien en dat hij een dag structuur heeft. Ook al aangegeven dat vrijwilligerswerk een mogelijkheid is, maar hij is erg passief. Ik hoop zo dat er eens verandering in zijn situatie gaat komen.

Dat valt als ouders ook niet mee om het juiste te bedenken.

Misschien kan je zoon leren door voor te doen hoe het moet. Bijvoorbeeld door luid op uit te spreken waarom je iets niet doet omdat het te passief is, maar wat je wel actief doet en waar het mis zou kunnen gaan en hoe je hier mee omgaat. Actief zijn mening vragen over dingen. Vragen hoe hij het gaat aanpakken. Vragen wat hij de dag wil gaan doen. Hoe contacten met anderen leggen en onderhouden. Hoe dagelijks bewegen/sporten en gezond leven. Vragen wat ging goed, wat ging niet zo goed en wat ga je voortaan anders doen. (Werken voor) autorijlessen.
Actieve momenten filmen met mobieltje en niet de passieve.

Een gesprek met je zoon wat hij met de rest van zijn leven wil, wat hij belangrijk vindt en waarom hij er dan niet voor gaat. En waarom hij denkt dat falen soms nuttig is. En waarom hij denkt dat een dagritme belangrijk is. En waarom hij dingen vermijdt of niet leuk vindt en daardoor weinig met zijn leven doet.

In dit topic staan een aantal vragen over voorbereiden op werk. Misschien is dat wat om je zoon te geven zodat hij dit kan invullen.
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/advies-gevraagd-over-beeindigen-vast-...

Misschien is eens praten met MEE met je zoon erbij of dat je zoon alleen met MEE praat iets?
https://www.mee.nl/mee-locator

Ik weet ook niet de juiste oplossing, het zijn slecht tips die ik kan geven. Misschien zijn ze niet van toepassing. Misschien weten andere ouders die hier ook mee te maken hebben tips.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!