Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > onduidelijkheden en nadelige gevolgen vereenvoudiging wajong
Inkomen en uitkering
onduidelijkheden en nadelige gevolgen vereenvoudiging wajong
Koos2021
8895

De veranderingen overvallen me. Ze zijn ingrijpend. Veel was mij niet direct duidelijk en veel is mij nog steeds niet duidelijk.
Voor wie geldt een garantiebedrag?
In welke gevallen raak je dit kwijt?
Voorkom ik met een garantiebedrag dat van mijn inkomsten 70% of 75% in mindering wordt gebracht op mijn uitkering?
Houd je bij die nieuwe regels door de hogere loonheffing op loon dan nog wel iets extra's over als je (meer) werkt?
Is de voortgezette werkregeling alleen voor mensen die 5 jaar lang aaneengesloten hebben gewerkt en 5 jaar lang minimaal 20% van het minimumloon hebben verdiend?
Heb ik het afgelopen jaar gemiddeld genoeg verdiend om nu te kunnen overstappen van oWajong naar Wajong2010?
Krijg ik net zoals nu meestal het geval is €1260,- als garantiebedrag, en mag ik dan al mijn verdiensten houden? Of wordt mijn garantiebedrag zelfs hoger?
Of kom ik door wisselende inkomsten in 2019 uit op een lager garantiebedrag dan mijn oude en dan de nieuwe uitkering, en val ik dan toch meteen onder de nieuwe rekenregels?
Is het baseren van het garantiebedrag op het gemiddeld inkomen van 2019 niet oneerlijk?

Als ik geen arbeidsvermogen heb en ik stap daarom niet over naar Wajong 2010, zit ik dan na verloop van een jaar door een hogere uitkering dan het garantiebedrag (door een wisselend inkomen in 2019 heb ik een lager garantiebedrag dan mijn huidige uitkering)met de nieuwe rekenregels?
Als ik overstap naar Wajong 2010 zit ik dan voorlopig met een veel lagere uitkering dan op het moment? (bewerkt)

Hoi Koos2021,

Ik kan mij voorstellen dat de wet vereenvoudiging Wajong je is overvallen. Maar goed dat je je vragen stelt, zodat wij samen kunnen zorgen dat het duidelijk wordt wat deze veranderingen voor jou gaan inhouden.

Het garantiebedrag geldt voor iedereen die in december 2020 en januari 2021 inkomsten heeft en waarbij door de nieuwe regels de Wajong gelijk blijft of lager wordt.  Het garantiebedrag voorkomt niet dat wij je inkomsten gaan verreken met je Wajong, maar zorgt er dus alleen voor dat je Wajong naast deze inkomsten niet lager zal worden.

Wij berekenen dit garantiebedrag op basis van je gemiddelde inkomsten over december 2019 tot en met november 2020. Maanden waarin je geen inkomsten hebt gehad tellen wij niet mee. Op basis van deze gemiddelde inkomsten bereken wij de hoogte van je Wajong volgens oude regels. Het bedrag dit hier uitkomt als aanvullende Wajong word je garantiebedrag.

1/2

Laatst gewijzigd op: 19 november 2020 16:39

Het garantiebedrag vervalt als je aanvullende Wajong volgens de nieuwe regels 1 jaar of langer hoger is dan het garantiebedrag of als je 1 jaar of langer geen inkomsten hebt.  

Om te kunnen beoordelen of je over het afgelopen jaar voldoende inkomen hebt gehad voor een overstap kun je het beste contact opnemen met je uitkeringsdeskundige. Zodat dit voor je nagekeken kan worden op basis van je persoonlijke gegevens.

Je kunt tot uiterlijk 30 november via het formulier 'Aanvragen overstap naar Wajong 2010' aan ons doorgeven dat je mogelijk wilt overstappen. Nadat wij je aanvraag hebben ontvangen, ontvang je van ons voor 1 januari 2022 een uitnodiging voor een gesprek. Hier wordt besproken wat de overstap voor jou betekend. Na dit gesprek hoef je pas de definitieve keuze te maken.  

Met vriendelijke groet,

Marleen

UWV Webcare  

2/2

Laatst gewijzigd op: 19 november 2020 16:40

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!