Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > ondersteuning bij ondernemen zonder arbeidsvermogen
Beoordeling van je arbeidsvermogen
ondersteuning bij ondernemen zonder arbeidsvermogen
Elise J. de Waal
7088

Hoi allemaal,

Ik ben Elise, Wajonger en momenteel werkzaam aan mijn scriptie over ondernemerschap vanuit de Wajong. Ik vroeg me af, weet een van jullie hoe het zit als je bent beoordeeld met geen arbeidsvermogen maar graag wilt ondernemen?
Heb je dan recht op arbeidsondersteuning?

Op de website wetten.overheid las ik bij voorzieningen voor ondernemers namelijk niets over een voorwaarde om arbeidsvermogen te hebben. Maar op deze link van het UWV las ik wel dat je alleen ondersteuning krijgt als je al werkt of begeleiding krijgt vanuit het UWV. https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong/werk-vinden-en-ho...

Ik weet echter niet helemaal zeker of dit artikeltje ook over zzp'ers gaat, want die worden niet specifiek genoemd. Weet een van jullie en of een van de webcare-medewerkers hoe dit precies zit?

Gr. Elise

Geen antwoord op je vraag, maar je kunt met Google het forum doorzoeken. Mogelijk is er een eerder topic hierover.

Bijvoorbeeld met Google:
ondersteuning "geen arbeidsvermogen" site:https://perspectief.uwv.nl/forum/
ondersteuning zzp "geen arbeidsvermogen" site:https://perspectief.uwv.nl/forum/
etc

Hallo Elise,

De situatie is inderdaad zo als je hebt gevonden.

Bij geen arbeidsvermogen is er onder bepaalde voorwaarden hulp vanuit de arbeidsdeskundige.

Val je niet onder de ondersteuning van de arbeidsdeskundige? Dan kun je terecht bij het WMO loket van de gemeente voor verdere hulp richting zelfstandig ondernemerschap.

Met vriendelijke groet,

Janet

Laatst gewijzigd op: 21 januari 2021 12:30

Hallo,

Bedankt voor de reactie. Wat betreft de hulp van het WMO loket, kun je daar dus ook terecht als je wel een Wajong-uitkering hebt, maar geen recht op arbeidsondersteuning vanuit het UWV omdat je geen arbeidsvermogen hebt? Ik dacht dat deze hulp alleen was voor mensen die ook een uitkering via de gemeente krijgen, of die geen recht hebben op een uitkering, maar mogelijk heb ik mij vergist.

Met vriendelijke groet,
Elise

@Elise J. de Waal

"Op de website wetten.overheid las ik bij voorzieningen voor ondernemers namelijk niets over een voorwaarde om arbeidsvermogen te hebben".
Heb je een link naar de wetgeving?

Misschien ook interessant om deze vraag voor te leggen aan het Juridisch Loket en Ieder(in).

Hoi Elise,

Om er zeker van te zijn dat je geen actieve dienstverlening vanuit het UWV Werkbedrijf krijgt, kun je ons het beste even bellen. Wij kunnen dat dan voor je nakijken.

Er zijn namelijk enkele uitzonderingen waarbij Wajongers zonder arbeidsvermogen wél dienstverlening vanuit het UWV Werkbedrijf krijgen. Zoals bijvoorbeeld onder andere Wajongers die een voorziening hebben, in een IPS-traject zitten of (gedeeltelijk) werken.

Als je geen actieve dienstverlening van het UWV Werkbedrijf krijgt, dan moeten we je doorverwijzen naar de gemeente waar je woont. De gemeente kan dan vanuit de Wet Maatschappelijke Onder­steuning (WMO-budget) wél dienstverlening bieden. Ook als je geen uitkering krijgt van de gemeente.

Met vriendelijke groet,

Anton

UWV Webcare

 

Hallo,

Dank voor de reactie. Goed om te weten dat mensen ook voor hulp terecht kunnen in de WMO. Zijn er, naast het betalen van de maandelijkse bijdrage, nog voorwaarden aan verbonden om in aanmerking te komen voor deze hulp bij ondernemerschap? Ik heb al gegoogeld maar vind alleen informatie over de huishoudelijke hulp en andere voorzieningen om zelfstandig te wonen of je netwerk uit te breiden.

@Jan, ik bleek het verkeerd te hebben gelezen. Er staat weliswaar niet letterlijk de voorwaarde om arbeidsvermogen te hebben, maar wel dat het UWV zelf regels kan opstellen over wanneer voorzieningen verstrekt worden.

Met vriendelijke groet,
Elise


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!