Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Om gek van te worden.
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Om gek van te worden.
Seraphina
4670912

Vreselijk hoe in mijn beleving verschillende verzekeringsartsen alleen zien wat ze willen zien.

Ik zit nu 1 jaar in de ziektewet. Nadat elk baantje de afgelopen 3 jaar al snel op een flop uitliep.

Ik heb vanalles geprobeerd. Callcenter, schoonmaak, productie, kledingwinkeltjes. Ploegen, geen ploegen, veel uren, weinig uren.

Of ik nu 20 of 40 uur werkte, wat ik ook deed, en hoelaat ik ook moest beginnen met werken. Alles leidde binnen de 3 maanden tot een ontslag.

De bedrijfsarts waar ik elke 6 weken een afspraak hebt lijkt me wel te begrijpen. 4 uur per week belastbaar vindt hij. Zelfs die 4 uur wegen me best zwaar, maar ik kan volgens hem niet verder worden afgekeurd.

De eerste jaars ziektebeoordeling wordt door UWV gedaan. 4 uur per DAG, vond die arts dat ik kon werken. Ik zei dat als ik dat écht zou kunnen, ik allang zelf een baan had gezocht voor 4 uur per dag, mijn eigen geld zou verdienen, MEER zou verdienen waarschijnlijk én van al het gezeur (afspraken bij bedrijfsarts, met de werkgever, bij uwv, bereikbaar moeten zijn) af zou zijn!

Hij zei doodleuk dat ik zelf ook wel wist dat ik dat niet vol hield.

"Dát is nou juist mijn punt! Dat probeer ik jullie allemaal duidelijk te maken!" Schreeuwde ik wanhopig.

Omdat ik dus voor mijn 18é diagnose add/dysthyme heb gekregen en recent gebleken is dat dit al die tijd waarschijnlijk CPTSS (Complex Post Traumatisch Stress Syndroom) is, heb ik een wajong aangevraagd.

3e x op 'n maand tijd mijn klachten bespreken. Naar mijn mening een heel aardige man zat die goed luisterde. Een opluchting om je een keer gehoord te voelen! Hij moest echter met een verzekeringsarts kijken of mijn klachten ook duurzaam waren.

Gisteren moest ik wederom bij UWV zijn, mijn werkgever had ook nog een beoordeling arbeidsvermogen aangevraagd. Dus nieuwe verzekeringsarts!
De kwal concludeerde al snel dat het me gelukt was op mijn afspraak te verschijnen en vroeg of ik zelf mijn boodschappen deed. "Als het echt niet anders kan... meestal doet mijn vriend dat. En anders stel ik het uit tot er niks meer in huis is."
"Medisch gezien dus geen bezwaar dat je boodschappen doet."

Daarnaast vroeg die ook of ik zelf naar mijn psycholoog toe reed.

En vroeg die waarom ik het niet ermee eens was over de 4 uur per dag.

Ik zei hem dus, wederom, dat elk baantje dat ik ooit gehad heb gefaalt heeft en dat ik er destijds wel mooi van moest leven. Eigenlijk had ik dus geen keuze dan het vol te houden, maar dat kon ik álsnog niet. Of hij soms dacht dat ik dat nu wel op wonderbaarlijke wijze wel vol hield?

Gesprek was daarmee afgesloten.

Hij heeft dus wél mijn verslag over de wajong doorgelezen. Omdat hij het had over een brief van mijn psycholoog, die in enkel opgestuurd heb ivm de wajong beoordeling.

Toch besluit hij waarschijnlijk dat hij de geroepen persoon is om te zeggen dat ik arbeidsvermogen heb.

Kunnen ze niet eens contact met elkaar opnemen? Of met mijn specialist?

Moet ik mijn polsen oversnijden voordat ze me serieus nemen?
Of gewoon 1 week voor de afspraak niet meer douchen?

Men zegt je moet niet liegen, en ik wil eerlijk zijn. Maar als ik EERLIJK zeg wat ik wél en niét kan, maken hun er een mooie theoretische formule van de praktisch op niks slaat.

Ik word hier zo prikkelbaar van.

Pagina's

Betekent zeker dat je geen Wajong gaat ontvangen?

Tja het kromme is UWV interesseert het niks blijkbaar

Officieel toen jij 18 was (weet niet welk jaar dat was voor jou, voor mij was dat in 2010) en het domste aan alles vind ik: Als ik toen op papier had wat er loos was, had ik wellicht Wajong gehad

Vrees voor jouw situatie, en voor zoveel meer mensen dat dit hetzelfde in elkaar steekt

Maar goed naast dit vroeg ik mijzelf wel daarintegen af: Of ze jou wel op zijn minst onder: Beschut Werk of Banenafspraak onder doelgroep register gestopt hebben, als niet, dan is de hele verhaal al helemaal al dom te noemen

En wat ik daarover kan zeggen: Is dat normaal word er gezegd je terug kunt naar het jaar (waarin je 18 was) qua Wajong recht, nou kan het nergens vinden en weet en snap er ook helemaal niks van eerlijk gezegd, want tegenwoordig zie je inderdaad alleen die: Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen als het goed is

Er is nog geen uitspraak over wajong geweest. Op papier had ik al problemen voor mijn 18e. Dat die diagnose gewijzigd is veranderd er niks aan.

Het frustrerende is dat die uitspraak pas over 14 weken is. Ik op het punt sta intensieve EMDR therapie te volgen, deze vent alleen met de meest onredelijke argumenten komt. En ik dus waarschijnlijk straks gedurende mijn therapie, waarin ik 17 jaar aan trauma's op moet ruimen, moet gaan werken. Wat ik al niet vol hield toen ik nog in mijn veilige bubbel zat waarin ik zo af en toe een mental breakdown had als iets de trauma's triggerde.

Nu ga ik alles naar boven moeten halen en gaat deze vent gegarandeerd besluiten dat ik moet werken. Anders heeft de werkgever niet genoeg gedaan aan reintergatie en moeten zij een jaar langer doorbetalen, wat ze dus willen voorkomen...

1/2

Ik legde ook uit dat ik mijn huishouden net gedaan krijg omdat ik af en toe betere dagen heb waarin ik het hele huis gedaan krijg. Maar in de praktijk ik vaak 3 weken alleen het hoognodige gedaan krijg en dan niks doe. Die goede dagen ruim ik dus 3 weken aan achterstallige taken op. Waardoor mijn huis inderdaad nog leefbaar is.

"Je kan je huishouden doen."

Ja, kan ik inderdaad. Één of twéé dagen in de maand heb ik betere dagen. De REST van de maand valt het nogal tegen. Maar blijkbaar kun je dan wel gewoon een baan volhouden in de ogen van deze man.

Maar goed voor hem dat hij in dienst is van UWV en niet een eigen bedrijf heeft. Want als hij 10 werknemers zoals ik zou hebben was hij keer op keer failliet.

2/2

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2019 12:10

Hallo Seraphina,

Misschien gebeurd dit niet, want als de persoon (waar je die EMDR van krijgt) zegt dat werken naast dat alles niet gaat (er is vast wel iets van uitstelling van verplichtingen of iets dergelijks) maar helaas ligt dat eventueel op dat ogenblik eraan hoe je Gemeente is (want als je geen Wajong kunt ontvangen) tja dan is/word het misschien Bijstand met combinatie Doelgroep register (net als hoe ik het ga hebben helaas)

Maar helaas vrees ik: Dat ook op het doelgroep register kom je pas te staan, nadat je de beoordeling binnen hebt

Na die beoordeling: Vooral wanneer dit geen Wajong word, raad ik je wel aan: Via Stichting Mee verder te gaan, zodat deze? (Jouw Jobcoach kan zijn of worden, want zij hebben die) en dan kunnen zij er misschien voor zorgen (dat je ten tijde GGZ EMDR en allerlei andere dingen of afspraken en zaken) nog niet in die tijd hoeft te gaan werken (tenminste dat is sowieso het beste advies dat ik kan geven) ik ga ook zorgen Mee me gaat helpen

Bij mij was het zelfs zo dat ik tot en met 21 jaar leeftijd, nog geen eens recht had ook niet op Bijstand, na te vaak gezakt Rijbewijs B, Ben ik erop gekomen om hulp te gaan zoeken, en toen moest ik dat GGZ en ook EMDR doen inderdaad, en toen had ik daardoor geen andere verplichtingen, helaas had ik achteraf gevonden dat dit nog waar was ook, ouders tot en met 21 jaar je zorg ook moesten betalen, dit gold alleen niet als ik op die 18-jarige leeftijd Wajong had gehad, dus ja alles voelde voor mij ook ontzettend kut en klote, ik heb veel te veel jaren moeten teren op zak van ouders min of meer

Het is gewoonweg asociaal hoe het allemaal is en gaat in Nederland en nu ben ik 27 jaar oud, maar eerlijk gezegd: Ik heb zelfs al die jaren geen eens een dienstverband gehad (voor salaris enz) en mij terug sturen toen naar school? Ja dat hadden ze gemogen of mij in elk geval test laten afleggen of ik dat had gekund, hebben ze ook niet gedaan, wat dat aan gaat word je gek van klopt

Seraphina,

Ik vind sowieso dat Huishouden los staat van werken? Weet je waarom? Huishouden moet jij zelf alleen maar tevreden mee zijn of over zijn, huishouden is voor jou zelf en voor jou alleen, kan mij hooguit voorstellen dat een klein beetje meer uitmaakt (wanneer er visite is, denk dan aan drang om het dan wel spik en span te willen hebben)

Maar wat ik er mee wil zeggen? Bij een baan dient een Werkgever en dienen collega's en/of klanten tevreden zijn over jou en hoe jij je werkzaamheden doet of verricht

En daarover kan ik jou zelfs al vertellen: Dat ook ik daarin weer een slechte aanvulling heb voor mijn dossier (mijn allereerste Gemeentelijke Traject) is toen zelfs mis gegaan door die baas die daarop zat, en dan denk je echt of vind je wellicht vast van: Wat deed of zei ze dan verkeerd? Ja helemaal niks eigenlijk, ik heb denk ik 10X om vakantiedata gevraagd (10X erop geen antwoord) toen is het misgegaan en ik werd zelfs bang voor diegene en alles pfff

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2019 12:29

Vervolg:

Ergste daaraan vond ik voornamelijk dat ik het erg naar mijn zin had op de plek waar ik zat (dit omdat ik buiten om het traject er weleens wat meehielp als vrijwilligster) nou dan kun je wel nagaan hoe het is en voelt allemaal, ik had de mazzel dat ik over kon gaan op een Krantenwijk, en zo aardig wat jaren die kromme Bijstandsrecht gewoonweg heb kunnen voorkomen om dat te ontvangen of sterker nog moeten ontvangen (want rekeningen blijven ook altijd doorgaan enz)

Want ja tegen mij werd toen gezegd waarom ben je er niet? Ik ging dus uit van de datums van de plek waar ik zelf zat, en op die manier ging het mis, nou pfff een nieuw persoon dien je altijd een overzicht te geven van alle Vakantiedata ik snap niet wat daar zo ingewikkeld aan is of moet zijn

En nu ook gereageerd op een vacature Schoonmaak, maar in alle tussentijd hoor ik er ook niks van weer helaas (schiet dan ook niet op)

Waarschijnlijk hoort dit topic onder het thema "WIA".

Het is een vervolg op https://perspectief.uwv.nl/forum/s/onbegrepenheid

Eigenlijk kort gezegd: Lichamelijk gezond of niet: Als een werkgever jou niet moet of wilt (wegens het CV, wegens geen MBO Diploma, of geen Rijbewijs, of geen Werkervaring en etc, dan ben je eigenlijk al direct lekker klaar ermee) en we weten allemaal ze gaan dwingen en alles al lekker fout afloopt, als het al mis moest gaan bij mij voor een Gemeentelijke Traject, dan vrees ik echt ervoor hoe het zou moeten uitpakken, zodra ze mij op een baan zetten onder de Banenafspraak, en dat dan al direct in een proeftijd

Tja ik heb wellicht niet precies al die dingen die jij hebt en etc (want qua diagnose heb ik alleen lichte verstandelijke beperking) maar alsnog door alle omstandigheden en hoe alles is gegaan of verlopen, sta ik er blijkbaar soms (lijkt het tenminste op) nog erger voor dan anderen, ik heb tegen de Jobcoach van mijn man (die hier thuis was) gezegd dat ik mijzelf kapot schaam ervoor en alles, omdat het net lijkt nu of ik een luilak ben en alles enz lekker kut

Vervolg:

Omdat elk ander die ik ken of spreek (zelfs mensen die wellicht Wajong hebben) hebben gewoonweg alsnog een MBO diploma vaak (soms zelfs Rijbewijs B) en zelfs werkervaring

Dan vind ik het vaak gemeen en ontzettend oneerlijk, dat mensen die dit niet hebben (ondanks ze er zo hard voor hebben geknokt, want dat heb ik ook echt)

Alsnog onder bijstand moeten zitten (die ik voor mensen vind zijn: Die gezond zijn en geen fluit mankeren, en wellicht aardig snel weer aan de bak kunnen)

Maar niet voor mensen zoals ik vind ik, nu schaam ik mezelf kapot, voor alles wat ik niet heb voor mijn CV, alle gaten alles

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!