Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > NRC.NL: "Wat er moet staan in het regeerakkoord"
Nieuws
NRC.NL: "Wat er moet staan in het regeerakkoord"
D. Mast
13027

Op http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/04/23/wat-er-moet-staan-in-het-regeer... lees ik het volgende:

quote:

Wat er moet staan in het regeerakkoord

Marike Stellinga

23 april 2016

Marike Stellinga is econoom en schrijft op deze plek elke zaterdag over politiek en economie.

Op en rond het Binnenhof sorteren de sociaal-economische nerds al een tijdje voor op het regeerakkoord van een nieuw kabinet. Dat is snel, er zijn toch pas over een jaar verkiezingen, denkt u wellicht, maar zo gaat het altijd. De verkiezingsprogramma’s worden nu geschreven. Binnen een jaar moet er een nieuw kabinet geformeerd worden en de polderaars, de lobbyisten, de adviseurs en de meedenkers leggen alvast hun voorzet op tafel. Welk nieuw beleid moet er komen?

Nou, dat is nogal wat. U dacht dat Rutte II een kabinet was dat ongekend veel sociale regelingen overhoop haalde – en dat klopt (de pensioenleeftijd, de hypotheekrenteaftrek, de AWBZ, het ontslagrecht, rechten van flexwerkers, de WW). Maar als ik de ‘adviezen’ lees, zijn de hervormingen van Rutte II kinderspel. Het hele stelsel van fiscale, economische en sociale regelingen moet overhoop. De mannen en vrouwen van de tekentafel, degenen die niet naar de zaaltjes met woedende achterban hoeven, bepleiten veranderingen waar ongeveer elke politicus acute buikkramp van krijgt.

1Werknemers en zzp’ers. Veel partijen in de Tweede Kamer zien het als een probleem: de snelle groei van het aantal zelfstandigen, of beter zzp’ers. Zij kiezen er óf bewust voor uit het keurslijf van sociale regelingen te stappen waarin een werknemer in loondienst zit, óf ze doen dat noodgedwongen omdat ze geen vast contract meer krijgen. Een oorzaak van deze trend: de lage belastingdruk, zowel voor de zzp’ers zelf als voor het bedrijf dat hen inhuurt. Een werkgroep van ambtenaren concludeerde vorig jaar dat werknemers in loondienst en zzp’ers erg op elkaar lijken en ten onrechte zeer verschillend worden behandeld. Ten onrechte beschermt de overheid sterke werknemers in loondienst riant en zwakke zelfstandigen nauwelijks. Advies was de belastingdruk op werknemers te verlagen en die op zelfstandigen te verhogen. En om weinig verdienende zelfstandigen meer te beschermen en goed verdienende werknemers minder.

De hervormingen van Rutte II waren kinderspel vergeleken met wat ons nu te wachten staat

2 Pensioen. Al jaren bakkeleien kabinetten over een hervorming van het pensioenstelsel omdat iedereen wel ziet dat het stelsel door de pensioenkortingen de laatste jaren voor onrust zorgde. Het stelsel is nadelig voor werknemers die na hun veertigste zzp’er worden. Er is weinig keuzevrijheid terwijl de risico’s (geld tekort) steeds minder bij werkgevers en steeds meer bij werknemers zijn komen te liggen. Dat kan moderner.

3 Vermogen en schulden. Nederland werd relatief hard geraakt door de financiële crisis van 2008, toonden DNB en CPB aan. Ze zochten ook uit waarom. Door de hypotheekrenteaftrek en verplicht pensioensparen hebben wij Nederlanders veel van ons vermogen vast zitten, in stenen en in de pensioenpot. We hebben hoge hypotheekschulden en sparen relatief weinig op onze bankrekeningen. Het gevolg: we kunnen een recessie minder goed opvangen dan bijvoorbeeld Duitsers en Belgen. Wij moeten direct minder consumeren. Dat geeft de economie een extra klap. Het zou dus verstandig zijn ons vermogen meer vrij te laten, en minder de opbouw van vermogen via huizen en pensioenen te stimuleren.

Ik zei al: dat is nogal wat. Opnieuw morrelen aan de hypotheekrenteaftrek, het pensioenstelsel verbouwen, een radicale verandering van het belastingstelsel en de sociale zekerheid: welke partij heeft daar zin in? Welke kiezer loopt er warm voor? Mijn gok: niemand.

Een opiniestuk vol aannames. Wat moeten we daar nou mee?

quote:

Op 12 mei 2016 schreef Jeroen2 het volgende:

Een opiniestuk vol aannames. Wat moeten we daar nou mee?

Vergeet niet dat Marike Stellinga een rechtse neoliberaal is. In 2009 begon zij te zeuren over de zogenaamde zieligheidsindustrie als de Wajong, WSW, Bijstand, enz. En vergeet ook het geheime lobbycircuit niet! Ik sluit niet uit dat zij een ingewijde is binnen het lobbycircuit en dat ze al wat heeft verklapt wat het lobbycircuit allemaal voor verslechteringen aan het bekokstoven is.

Een volgend rechts PVV/VVD- kabinet zal hoe dan ook zeker grote hervormingen doorvoeren die ook de gewone hardwerkende werknemer hard zullen raken. Te denken aan lagere toeslagen en lagere uitkeringen, want volgens de PVV maken moslimallochtonen en vluchtelingen daar veel gebruik van, Wajong'ers met arbeidsvermogen toch naar de Bijstand, nog meer besparingen in de zorg, nog meer haat en nijd naar uitkeringsgerechtigden, chronisch zieken en gehandicapten toe, inperken werknemersrechten, afschaffen vakbonden en CAO's, enz.

Laatst gewijzigd op: 12 mei 2016 16:26

Geef mij dan liever de pil van drion.als die 2 gaan regeren

@D.Mast

Lijkt me niet dat ze verder gaan bezuinigen. Daar maken ze zich ten eerste niet populair mee, zeker niet nu de crisis voorbij is. Ten tweede is er geen draagvlak voor. De P-wet is er met 1 stem meerderheid doorgeen gekomen. Kantje boord dus.

Daarnaast verliezen regerende partijen vrijwel altijd na een kabinets periode. Ik kan me niet voorstellen dat de VVD en de PVV een meerderheid gaan krijgen. De hebben ze in de eerste kamer al niet.

Wat ik me wel kan voorstellen is dat ze strenger gaan worden voor mensen met arbeidsvermogen. Maargoed, dat is pas over enkele jaren.

Laatst gewijzigd op: 16 mei 2016 18:26

pvv staat zoiezo buitenspel,pvv is tegen europa ,en die overige partijen niet daarom is samenwerking onmogelijk.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!