Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Nieuwsuur: Mensen met beperking niet geholpen met Participatiewet
Nieuws
Nieuwsuur: Mensen met beperking niet geholpen met Participatiewet
wolf
17057

http://www.npogezond.nl/tv-uitzending/g24_3335/Mensen-met-beperking-niet...

De uitzending kan je op de bovenstaande link bekijken. Inclusief interview met Klijnsma.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat op termijn 125.000 mensen met een beperking aan het werk komen, krijgt nog steeds van verschillende kanten kritiek. Eerder was er al discussie over de cijfers, nu geven werkgevers aan stuk te lopen op de strenge regelgeving. En de mensen met een arbeidsbeperking vrezen dat de wet hen niet aan een baan zal helpen.

In Nieuwsuur gaat staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma in debat met Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een chronische ziekte en een beperking. Volgens haar zijn de participatiebanen een illusie.

De missie van Jetta Klijnsma
'Iedereen aan de slag'. Dat is het uitgangspunt van de Participatiewet. Het kabinet wil zo veel mogelijk mensen vanuit een uitkering aan een gewone baan helpen.

Het is de missie van staatssecretaris Jetta Klijnsma om in 2026 in totaal 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te hebben geholpen. Daarvan komen er 100.000 van het bedrijfsleven en de rest van de overheid. Werkgevers krijgen loonkostensubsidie.

Om de doelstelling te halen is voor 2015 bepaald dat er 9000 nieuwe banen moeten komen. Lukt dat niet, dan volgt er een quotum en worden werkgevers verplicht mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen.

Het is de bedoeling dat werkgevers aangeven welk werk beschikbaar is en gemeenten en UWV vervolgens daarvoor geschikte mensen proberen te zoeken. Er is afgesproken dat mensen die op de wachtlijst stonden voor de sociale werkplaats en Wajongers de eerste jaren voorrang krijgen.

'Nog steeds werkloos'
"Ik ben werkloos en ik weet nog steeds niet hoe het verder gaat", zegt Freddy Cuijpers (44), die sinds zijn geboorte halfzijdig verlamd is. Hij werkte veertien jaar in de sociale werkplaats, maar toen zijn jaarcontract niet werd verlengd, belandde hij weer op de wachtlijst. Sindsdien zit Cuijpers zonder baan.

Hij ging ervan uit dat hij in het zogeheten doelgroepenregister terecht was gekomen. Daarin staan de gegevens van de mensen die onder de banenafspraak van 125.000 arbeidsplekken vallen. Maar in dat register blijkt hij tot zijn verbazing niet voor te komen. "Ik sta er niet in. Ik moet blijkbaar eerst een herkeuring krijgen, maar daar heb ik eerder nog nooit iets over gehoord."

De sociale werkplaats is sinds 1 januari 2015 gesloten voor nieuwe instroom. Mensen die nog op de wachtlijst stonden, krijgen volgens de afspraken de eerste twee jaar voorrang bij het krijgen van een nieuwe arbeidsplek. Cuijpers wacht inmiddels al een jaar en ziet de toekomst niet heel rooskleurig in.

"Als ik eerst nog gekeurd moet worden gaat er nog wel een half jaar overheen. Dan hebben ze nog maar een half jaar om iets voor me te vinden. Ik denk niet dat ik via deze regeling aan een baan ga komen."

Doelgroepenregister
In het doelgroepenregister staan de gegevens van mensen die onder de banenafspraak vallen. UWV beoordeelt wie tot deze doelgroep behoort en beheert het register. Werkgevers kunnen bij UWV opvragen of een sollicitant of werknemer in dit register staat en dus meetelt voor de banenafspraak.

Niet transparant
Terwijl meer dan de helft van de werkgevers het banenplan graag een kans wil geven en er dus wel vacatures zijn, zegt Aart van der Gaag. Hij zet zich namens de werkgeversorganisaties in om 100.000 mensen met een beperking aan het werk te helpen. "Het gaat om een potentie van tienduizenden bedrijven, van groot tot klein."

Toch loopt het op verschillende vlakken mis. Zo is volgens Van der Gaag het bestand van te plaatsen mensen met een beperking niet transparant. "Als je al iemand vindt, weet je niet wat diegene kan of hoeveel uur hij kan werken. Ze zijn op dit moment onvoldoende zichtbaar voor werkgevers."

Ook is het bestand nu te beperkt, zegt Van der Gaag. "Een bestand van 6000 mensen niet genoeg als je ook 6000 mensen wil plaatsen. Het werkt niet een-op-een. Je moet wel vier a vijf keer zoveel bestand hebben om te kunnen bemiddelen."

Op https://iederin.nl/nieuws/17689/steeds-meer-twijfels-over-de-participati... lees ik dit:

"Steeds meer twijfels over de Participatiewet

Door de invoering van de Participatiewet en de wet banenafspraak worden grote groepen mensen met een arbeidsbeperking uitgesloten. Zij maken minder in plaats van meer kans op het vinden van een baan. Steeds meer mensen twijfelen aan de werking van de Participatiewet. De afgelopen dagen werden in de media en in de Tweede Kamer veel vraagtekens geplaatst bij de banenafspraak van staatssecretaris Klijnsma."

Op https://iederin.nl/downloads/dl.php?l=824_15-0122_Brief_tbv_AO_Participa... en https://iederin.nl/downloads/dl.php?l=825_15-0122_Bijlage_Gewogen_baanaf... kun je nog wat meer daar over lezen.

Laatst gewijzigd op: 03 november 2015 18:39

Ik zit al anderhalf jaar in een traject bij de Pauw bedrijven in IJSSELSTEIN.Ik werk er drie middagen van 13.00 uur tot16.15 uur,op de afdeling werkstart.Heb even bij onze receptie gewerkt maar vond het te saai dus zit weer op werkstart.Ik heb nu aangegeven dat ik het werk wel erg eentonig vind en graag op de afdeling verpakken zou willen werken.Helaas kreeg ik te horen dat op die afdeling geen plek is.Vervolgens ben ik op sollicitatiegesprek geweest bij de Markthallen in ijsselstein ,ik kon daar komen werken maar moest me dan wel een aantal doelen stellen.Ik voelde me net een kleuter heb er dus maar vanaf gezien. Nu heb ik van mijn coach te horen gekregen dat ik zelf naar vrwijwilligerswerk moet gaan zoeken.Ik voel me nogal afgedankt en er een beetje bijhangen .Er wordt verder niets meer gedaan om mij aan een aangpaste baan te helpen.Ik heb voor 5 jaar een wsw indicatie.Zijn er ook nog andere mogenlijkheden i.p.v. vrwijwilligers werk?

Beste Emely, 

Ik begrijp dat het anderhalf jaar durende traject je nog niet een passende baan heeft gebracht.

Natuurlijk wil UWV niets liever dan je naar een aangepaste baan begeleiden. Maar UWV is dan wel afhankelijk van het aanbod van de werkgevers. 
Momenteel voel jij je niet geholpen door je re-integratiebureau. Mijn advies is om dit te bespreken met de arbeidsdeskundige. Bel met 0900-9294 en geef aan dat je graag de voortgang over je re-integratietraject wilt bespreken. Je wordt dan teruggebeld om een afspraak in te plannen. 

Met vriendelijke groet, 

UWV Webcare Team 

reintegratiebedrijven, praat me er niet van, ik heb daar ook geen fijne ervaringen mee, dat hele wereldje is horror. Men zegt dat ze je helpen, maar ondertussen moet je ze wel achter de vodden zitten, of zetten ze je willens en wetens op een baan die niet bij je past(zij hebben belang bij dat degene die ze begeleiden een baan krijgt hoe dan ook, dan krijgen ze een bepaalde bonus zeg maar). Ik ging me een speelbal voelen van instanties, sterkte Emely!!.

Het wordt tijd dat commerciële re-integratiebedrijven aan banden worden gelegd. Zouden WSW-bedrijven en instellingen die arbeidsmatige dagbesteding bieden, veel geschikter zijn om ook re-integratietrajecten aan te bieden?

Vroeger had je bijv. het CBB Reflex en Centrum Vakopleiding waar je sollicitatietrainingen, beroepskeuzetesten en beroepenoriëntatie kon doen. Wie kent deze twee organisaties nog?


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!