Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Werken en solliciteren > Nieuwe baan vinden, ontslag nemen en proefplaatsing
Werken en solliciteren
Nieuwe baan vinden, ontslag nemen en proefplaatsing
Eendje
9088

Goedeavond,
Mijn situatie is momenteel als volgt: oude wajong 80-100% afgekeurd, met arbeidsvermogen. Ik werk parttime met loondispensatie. Dus ik krijg deels salaris, deels wajong die verhoogd is met loondispensatie.

Nu ben ik erachter gekomen dat ik niet echt op mijn plek ben op mijn huidige werkplek, dus ik wil graag elders gaan werken.
Als ik een andere baan vind, zal ik zelf ontslag moeten nemen bij mijn huidige baan en voor zover ik weet kun je niet terugvallen op je wajong als je zelf ontslag neemt. Nu vroeg ik me af, stel dat ik ergens door de sollicitatierondes heen kom en een werkgever staat open voor een proefplaatsing, kan dat dan? Kan ik dan ontslag nemen, een proefplaatsing krijgen en die 2 maanden weer volledig wajong krijgen zodat ik toch inkomen heb? En als ik toch niet aangenomen wordt, kan ik dan volledig terugvallen op mijn wajong of is dat geen optie omdat ik zelf ontslag nam?

Ik heb het mijn arbeidsdeskundige nog niet gevraagd. Ik heb hem 1x telefonisch gesproken en vond hem totaal niet toegankelijk in zijn communicatie, ook had hij alleen oog (oor) voor mijn werkgever en niet voor mij. Dus ik vermijd hem liever.
Ik zou het wel heel fijn vinden om meer duidelijkheid hierover te hebben voordat ik me in de ellende van de sollicitatieprocedures stort. Vandaar dat ik mijn vraag hier maar stel, hopelijk weet iemand hoe het zit.

Groetjes Eendje

Hi Eendje,

Spijtig te lezen dat je niet op je plek zit op je werk.

Als je met een oude Wajong zelf ontslag neemt, dan ontvang je weer de Wajong die je kreeg voor je ging werken. Als je arbeidsvermogen hebt, bespreek dan wel met je arbeidsdeskundige wat je gaat doen  om weer aan de slag te kunnen gaan. Ook al verliep het contact niet helemaal naar wens, mijn advies is wel om voor je ontslag neemt dit toch met de arbeidsdeskundige te bespreken.  

Een proefplaatsing kan tot de mogelijkheden behoren. Hier lees je daar meer over. 

Je moet nooit zelf ontslag nemen als je nog geen getekend contact voor een andere baan hebt. Anders kan namelijk je Wajong uitkering worden gekort.

@Saraya
Een vorige arbeidsdeskundige heeft jaren geleden gezegd dat je niet kan terugvallen op de wajong als je zelf ontslag neemt, jij zegt van wel. Ik hoop het het klopt en dat die arbeidsdeskundige fout zat (of de regels veranderd zijn), zou fijn zijn. Ik zal er over nadenken om contact met mijn arbeidsdeskundige op te nemen, ik wil alles graag goed regelen.

@Jan Dat dacht ik ook, daarom vroeg ik het hier na. Hoe denk jij dat het wel zou moeten dan? Ik kan niet ergens in dienst blijven en terwijl ergens anders een proefplaatsing hebben. En je krijgt pas een contract aan het einde van de proefplaatsing. Vandaar mijn twijfel met hoe/wat.

Hi Eendje,

Bij de Oude Wajong staat mijn antwoord letterlijk in mijn content. Omdat ik begrijp dat jullie zelf vanuit de AD andere informatie krijgen, heb ik dit voorgelegd aan het deskundigenpanel. Er moet wel duidelijkheid zijn natuurlijk! Zodra ik een reactie ontvang, kom ik bij je terug.

 

Laatst gewijzigd op: 29 juli 2020 09:14

Goedemorgen Eendje,

Zoals beloofd hierbij de extra bevestiging: In de Wajong2010 mag je niet verwijtbaar werkloos raken, dus niet zelf ontslag nemen. In het werkplan worden hier afspraken over gemaakt, en als die niet nagekomen worden, dan kan het inderdaad gevolgen hebben voor de uitkering. 

Voor de Oude Wajong zijn de regels een stuk minder streng en ontvang je, zoals ik al aangaf, weer de volledige uitkering als je ontslag neemt. 

Ik wens je een mooi en zonnig weekend toe!

 

Laatst gewijzigd op: 07 augustus 2020 09:19

Goedemorgen Saraya,

Heel erg bedankt dat je het hebt nagevraagd. Heel fijn dat het blijkbaar mogelijk is om zelf ontslag te nemen. Het had me een hoop ellende bespaart als ik dit jaren geleden had geweten.

Het zou fijn zijn als uwv ook de rechten van een wajongere zou communiceren. Uwv dreigt altijd wel met de plichten en consequenties, maar blijkbaar zijn er ook rechten en mogelijkheden. Jammer dat het uwv daar niet open over is en die informatie niet toegankelijk is voor iedereen. Ik snap best dat het meer geld kost als het uwv de rechten deelt, maar uwv levert een dienstverlening vanuit de overheid. Dus uwv zou niet zo op winstbejag en cijfers mogen zitten, maar simpelweg de taken moeten uitvoeren waar het voor bestaat: dienstverlening aan de zwakkeren in de maatschappij. Maar helaas, zo eerlijk zijn de overheid en uwv niet.

Anyway; bedankt voor de info Saraya, nog een fijn weekend!


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!