Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Nabetaling uitkering vorig jaar, verlaagd uitkering dit jaar
Inkomen en uitkering
Nabetaling uitkering vorig jaar, verlaagd uitkering dit jaar
fpw1998
32668

Beetje vreemd en ook erg vervelend! in 2019 zat ik met mijn inkomen net iets onder de grens van een lagere uitkeringsschaal van eu 100,- per maand

In augustus kreeg ik een nabetaling over 2018 van 300 euro en sindsdien is mijn uitkering verlaagd met Eu 100,- per maand. Ik vermoed ivm die nabetaling, dat zou betekenen dat een bedrag wat ik in 2018 te wéinig heb gehad, mij nu 900 euro kóst, omdat ik in een lagere uitkeringsschaal val. Dat zijn best flinke bedragen voor lage inkomens, zeker als je ook nog 2 kinderen groot moet brengen.

Klopt trouwens niet helemaal, want dit jaar heb ik investeringen gedaan in een onderneming, waardoor ik in 2020 weer een nabetaling verwacht, ben dus best wel bang voor de consequenties van die nabetaling!

Toen ik wajong kreeg in 2000, heeft het 1.5 jaar geduurd voordat ik ook maar iets uitbetaald kreeg. Kreeg ik in 1 keer het totale bedrag van 1.5 jaar op mijn rekening gestort en ik kreeg dat jaar géwoon mijn uitkering zoals het moest zijn en dat is toen niet stopgezet omdat ik in 1 keer zoveel geld ontving.

Waarom toen niet en nu wel?

Komen de inkomsten 2019 uit loondienst óf uit winst of verlies als zelfstandige?

Bij loondienst wordt het maanbedrag verrekend met je Wajong uitkering.

Jaarverlies bij onderneming wordt op 0 euro gesteld als Inkomsten uit werk voor alle maanden en wordt dus niet verrekend met je Wajong uitkering.
Jaarwinst bij onderneming wordt als 1/12 per maand verrekend met je Wajong uitkering.

In dit topic staat het één en ander over aandelen in een onderneming:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/aandelen-bv

denk dat u mijn vraag niet goed begrijpt. de extra inkomsten komen uit een nabetaling van de WAJONG..

Met aandelen heeft mijn vraag niet te maken.

Sorry, voor het niet goed begrijpen.

Als je met het UWV belt hebben ze je gegevens bij de hand en kunnen dan een antwoord geven.

kan gebeuren. intussen ben ik zelf al wat meer te weten gekomen, de nabetaling zorgt inderdaad voor een verhoogd inkomen en daardoor eventueel een lagere uitkering over het lopende jaar, wat dus echt een brak-regeling is, die mensen behoorlijk financieel in de problemen kan brengen.

voor mij loopt het deze keer met een sisser af, omdat de nabetaling volgend jaar geen invloed gaat hebben op de hoogte van mijn uitkering, maar het blijft spannend, want je weet met een eigen onderneming nooit precies wat je gaat verdienen, of verliezen

je zou daarom eigenlijk afstand moeten kunnen doen van een nabetaling, wanneer deze financieel erg in je nadeel is.

de enige vraag is nog waarom het bij start van de uitkering geen invloed gehad heeft op mijn uitkering, maar misschien waren er toen mensen wakker bij het UWV, die zagen dat ze dat mij niet aan konden rekenen ;)

Laatst gewijzigd op: 27 december 2019 13:44

Hallo FPW1998.

Allereerst van harte welkom op dit mooie forum! Ik lees dat je zelf al meer te weten bent gekomen maar dat je je nog wel afvraagt waarom dit bij de start van je uitkering geen invloed had.

Het is lastig deze vraag te beantwoorden zonder inzage in jouw dossier. Daarom sluit ik me aan bij jan en raad ik je aan om contact op te nemen via 088 898 9294. Je kunt ook een bericht sturen via je 'Mijn UWV.'  Mijn collega kan dit dan voor je uitzoeken. 

Ik wens je alvast een fijne jaarwisseling en een mooi 2020 toe!

Laatst gewijzigd op: 30 december 2019 10:26

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!