Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Mooi verhaal van een Wajonger..
Nieuws
Mooi verhaal van een Wajonger..
Ray
6655

In dat verhaal lees ik het volgende:

quote:

De overheid heeft een taak in het verbeteren van de beeldvorming rondom mensen met een arbeidsbeperking. Door de huidige ontwikkelingen is het beeld ontstaan dat Wajongers lekker thuis op de bank Netflix zitten te kijken en hun bankrekening elke maand gespekt wordt, terwijl ze eigenlijk wel zouden kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat bedrijven denken: wat hebben we dan aan zo iemand die totaal geen motivatie heeft? Hier zou de overheid verandering in kunnen brengen.

Als Wajong'er moet je dan ook zelf laten zien dat je gemotiveerd bent op je werk. Dat kan bijv. in een voortraject als re-integratie, vrijwilligerswerk, en/of arbeidsmatige dagbesteding. Wat kan de overheid doen om de beeldvorming rondom Wajong'ers te verbeteren, zodat bedrijven zelf gemotiveerd worden om Wajong'ers met arbeidsvermogen aan te nemen? En is die negatieve beeldvorming het gevolg van dat Wajong'ers vroeger maar weinig hoefden te doen?

Laatst gewijzigd op: 30 januari 2018 15:27

Volgens mij is de negatieve beeldvorming juist het gevolg van allerlei dwingende maatregelen. Het recente voorbeeld: Als de overheid zegt "we korten de wajongers met arbeidsvermogen om ze te prikkelen om aan het werk te gaan" zet je als overheid het beeld neer dat ze uit zichzelf niet gemotiveerd zijn.

Uit proeven en onderzoeken omtrent onvoorwaardelijk basisinkomen en regelarme bijstand blijkt dat mensen vrij laten en op vrijwillige basis ondersteunen VEEL motiverender werkt dan mensen dwingen. Lijkt me sterk dat dat voor de wajong dan niet op zou gaan.

Laatst gewijzigd op: 01 februari 2018 13:32

Het verhaal in de link is pijnlijk, en op sommige punten herkenbaar. Gelukkig gaat het niet bij iedereen zo fout, maar ik heb wel het idee dat het UWV niet weet wat ze aanmoet met wajongers als ondernemers.

Ik ben zelf ook (startend) ondernemer. Ik heb hele fijne contactpersonen bij het UWV, die meteen vroegen of ik hulp nodig had. Maar toen ik vroeg wat voor hulp ze konden bieden bleef het toch een beetje stil. Uiteindelijk konden ze me tippen om bij een "ondernemershuis" aan te kloppen voor gratis advies, maar een officieel traject of begeleiding was geen mogelijkheid.

Voor mij persoonlijk is dit prima, maar ik denk wel dat het UWV flink moet investeren in kennis en mogelijkheden op dit gebied. Meer ZZP en minder banen is een maatschappelijke ontwikkeling die nou eenmaal niet te stuiten is. Juist voor wajongers kan dat veel kansen opleveren, mits er goed op ingespeeld wordt door begeleidende instanties.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!