Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Meer nabetalingen vanaf 2021 met de oude Wajong?
Vereenvoudiging Wajong
Meer nabetalingen vanaf 2021 met de oude Wajong?
jan
7693

In de oude Wajong wordt nu nog gewerkt met klassen. Hierdoor worden kleine wijzigingen per maand ‘opgevangen’ en blijf je in dezelfde klasse. Kleine wijzigen worden dan meestal niet doorgegeven. En je hebt dan geen last van nabetalingen.

Vanaf 1 januari 2021 verdwijnen bij de oude Wajong de klassen. Moet je dan steeds wel kleine wijzigingen doorgeven om geen nabetalingen te hebben?
Moet je vanaf 1 januari 2021 steeds binnen een week na de maand zaken als periodieke loonsverhoging, vakantiegeld en eindejaarsbetaling/13de maand doorgeven om nabetalingen te voorkomen?

Als je vanaf 1 januari 2021 meer te maken krijgt met mogelijke nabetalingen hoe bereken je dan de buffer aan geld die je moet opbouwen, zodat je niet in de schulden komt?

Wordt de definitieve vaststelling straks ook vaker dan eens per jaar gedaan, bijvoorbeeld eens per maand?

Hoi Jan,

De regels voor het doorgeven van wijzigingen blijven vooralsnog zoals ze nu zijn. Dus veranderd er iets in de hoogte van jouw inkomsten uit werk? Dan geef je dit binnen een week nadat de wijziging bij je bekend is, aan ons door via het wijzigingsformulier.

Heb je een inkomen naast jouw Wajong-uitkering? Dan blijven wij de uitkering op voorschotbasis aan je uitbetalen. Het voorschot baseren wij op de hoogte van de door jou doorgegeven inkomsten. Om er zeker van te zijn dat je niet teveel of te weinig voorschot van ons ontvangt, is het dus van belang dat je veranderingen in jouw inkomsten aan ons doorgeeft. Zo kunnen wij tussentijds beoordelen of de hoogte van jouw voorschot aangepast moet worden.

Afhankelijk van hoe structureel jouw inkomsten zijn, beoordelen wij eens per 3 of 6 maanden (in sommige gevallen 12 maanden) of wij je, al dan niet, het juiste voorschot hebben uitbetaald. 

Met vriendelijke groet,

Anton

UWV Webcare


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!