Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Mee doen met de maatschappij.
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Mee doen met de maatschappij.
TM
1555312

Hallo, ik ben een 22-jarige 100% duurzaam arbeidsongeschikte. In 2015 heb ik na veel moeite een uitkering weten te krijgen, de nieuwe Wajong.

Nu, bijna 4 jaar later, ben ik het zat om hele dagen niets te doen door mijn ziektes en wil ik me niet langer nutteloos voelen. Ik wil ook gewoon, voor zover mijn lichaam dat aan kan, mee doen met de maatschappij en het gevoel hebben dat ik verder kom en iets bereik.

Nu is het met de nieuwe Wajong niet meer mogelijk om een paar uur per week betaald te werken of je eigen bedrijf op te richten zodat je je tijd zelf in kunt delen. Wat jammer is, want dit zou perfect voor mij zijn.

Zijn er manieren om dit wel te kunnen bereiken?

Pagina's

De maatschappij; daar maken we allemaal deel van uit dus ook als je geen betaald werk hebt. Dan nog kan het zijn dat je je wat meer nuttig wil maken. Dat kan op allerlei manieren. Betaald werk, vrijwilligerswerk. Het kan hem ook zitten in kleine dingen; wat doen voor een ander. Een keer iemands hond uitlaten, bijvoorbeeld. Weet niet wat voor jou mogelijk is.

Met de nieuwe wajong is het nog steeds mogelijk om een paar uur per week betaald werk te gaan doen of een eigen bedrijf op te richten. In artikel 34a en 35 van de wet wia kan je vinden op welke ondersteuning er eventueel recht is (zie ook dit topic, https://perspectief.uwv.nl/forum/s/geen-recht-op-ondersteuning-oude-wajo... gaat ip over oude wajong maar het recht op de voorzieningen geldt ook voor de wajong 2015)

Alleen moet je er wel rekening mee houden dat wat je verdient volledig afgetrokken wordt van je uitkering (artikel 1a:4 lid 3 https://wetten.overheid.nl/BWBR0008657/2019-01-01#Hoofdstuk1a) En je moet er rekening mee houden dat wanneer je het werk langere tijd volhoudt (en ook evt afhankelijk van je verdiensten) het voor uwv aanleiding kan zijn om jouw situatie opnieuw te gaan beoordelen.

Verder sluit ik me aan bij wat Jo-Janneke al heeft gezegd, je kan je op allerlei manieren nuttig maken, afhankelijk van wat je wil en kan.

@TM

Wat leuk dat je lid bent geworden van dit mooie forum.

Ik zie dat je al goede tips hebt gekregen van tt en Jo-Janneke.

Mocht je meer vragen, aanvullingen of tips hebben, of wil je gewoon jouw verhaal willen delen, je bent van harte welkom op het Wajong -forum!

Je kan toch wel je eigen bedrijf starten? Kijk anders hier voor meer informatie.

https://www.staatvandienst.nl/

Beste TT,

Dat is tegenstrijdige informatie. Er is mij namelijk door het UWV verteld dat ik geen recht had op ondersteuning bij het zoeken naar (vrijwilligers) werk, dat ik niet op gesprek mocht komen om mogelijkheden te bespreken en dat ik mijn Wajong kwijt zou raken als ik een eigen bedrijf zou beginnen.

Dus ik heb de afgelopen jaren niks gedaan en ben daar depressief van geworden. Ik heb een progressieve bindweefselaandoening, waardoor mijn situatie steeds erger wordt en ik straks helemaal niks meer kan (ook niet vanuit huis).

Graag zou ik, zolang het nog kan, thuis bijvoorbeeld beeldmateriaal monteren. Ik krijg er energie van als ik mensen daar blij mee kan maken. Nu doe ik dat gratis voor familie, maar anderen die hetzelfde 'werk' doen vragen er wel vergoeding voor en dat voelt niet eerlijk.

U zegt dat de mogelijkheid er wel is om hier een financiële vergoeding voor te vragen met de nieuwe Wajong (2015). Zelfs als je 100% duurzaam arbeidsongeschikt bent bevonden?

@TM in de artikelen waar ik naar verwezen heb (34a en 35 van de wet wia) wordt geen ondersteuning bij het zoeken naar werk genoemd dus het klopt dat daar geen recht op is. Alleen op de zaken die in die 2 artikelen genoemd worden heeft iemand in de wajong 2015 en de geen av-ers in de oude wajong recht.

Puur het beginnen van een eigen bedrijf/freelancewerk mag voor uwv geen reden zijn om de wajong stop te zetten. Er is recht op de wajong 2015 zolang je voldoet aan de criteria daarvoor. Bij de wajong 2015 betekent dat dat je niet voldoet aan de criteria voor arbeidsvermogen. Als jij, ondanks het werk nog steeds niet voldoet aan de criteria voor av blijft het recht op wajong bestaan.

Je kan zeker thuis, bv als hobby, voor anderen beeldmateriaal blijven monteren. Als je daar energie van krijgt ook zeker blijven doen. Maar ik snap ook dat je zegt dat dat niet eerlijk voelt als anderen daar wel een vergoeding voor kunnen vragen. >

Laatst gewijzigd op: 22 mei 2019 12:04

(deel 2) Maar nu ga ik, als dat mag, even advocaat van de duivel spelen door je een paar vragen te stellen.

Je weet dat als je er geld voor zou ontvangen dat volledig verrekend zal worden met de uitkering. Dus waarom zou je er een financiële vergoeding voor willen vragen? Financieel levert het je niks op. En als je puur de onkosten vergoed wil hebben( van bv de materialen) dat mag dat zijn geen inkomsten.

Je schrijft dat je een progressieve ziekte hebt, is betaalt werken/ een eigen zaak voor jou de enige manier om je nuttig te voelen of zou dat ook op een andere manier kunnen? Door bv als vrijwilliger beeldmatariaal voor een lokale omroep of ziekenhuis te monteren? Zoals bv deze willekeurig van het internet geplukt advertentie http://www.radio-mozaiek.nl/vacatures/ Daarvan zijn er vast meer en je kan altijd contact met zo'n instantie zoeken die jou interesseert en kijken of en wat er voor jou daar eventueel mogelijk is.

Ik ben ook duurzaam arbeidsongeschikt en als ondernemer gestart. Dat is voor mij de enige manier om nog mee te doen in de maatschappij.
Dat je geen recht hebt op ondersteuning bij het zoeken naar (vrijwilligers) werk klopt. Dat je je Wajong kwijt zou raken als je een eigen bedrijf begint klopt niet. Dat laatste is wel mogelijk, maar dan moet je voor een of meer jaren een x-bedrag (ik meen 80% van je Wajonguitkering?) winst halen uit je onderneming. Daar is hier op het forum wel eea over terug te vinden.

Dat al je inkomsten worden verrekend met je uitkering klopt in principe ook. Echter, in de praktijk zorgen alle uitgaven die je op kunt voeren als kosten voor je bedrijf, ook kosten die je toch al maakt, ervoor dat je verlies maakt. Als je daarnaast net zoveel winst maakt als dat je kosten hebt, komt je extra inkomen op 0 uit en wordt er niks verrekend met het UWV, maar heb je wel extra inkomsten (bovenop de uitgaven die je toch al had).

1/3

Voorbeelden van kosten die je (deels) zou kunnen aftrekken: laptop, telefoon, printer, auto, tools, software, verbruiksmaterialen zoals papier, hosting, bankkosten, telefoonabo/internet, afschrijving op producten die al in bezit zijn en die je voor je bedrijf gaat gebruiken, als je een zelfstandige werkruimte hebt ook energiekosten en inrichting etc. Een oudere auto (youngtimer), die je mogelijk al hebt, kan erg interessant zijn omdat je alle kosten die je toch al maakt voor je auto mag aftrekken (brandstof, verzekering, mrb, garage, tol, parkeren, onderdelen etc.), tegenover een bijtelling bij je inkomen van 1/3 van de dagwaarde van de auto.

2/3

Laatst gewijzigd op: 23 mei 2019 10:39

Bovendien kun je een hoop aanvullende voordelen hebben als je verlies maakt met je bedrijf. Dit verlies zorgt er nl. voor dat je verzamelinkomen omlaag gaat. Zo kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding van bepaalde belastingen/heffingen (waterschap/gemeente), kun je in aanmerking komen voor extra toeslagen/kindgebonden budget en extra belastingteruggave. Laat je goed adviseren/voorrekenen door een boekhouder/accountant, is even een investering, maar die kun je ook weer aftrekken ;)

3/3

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!