Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Participatiewet > Maximale inspanning versus maximale beloning
Participatiewet
Maximale inspanning versus maximale beloning
Oranje2020
1702012

Hallo, ik ben nieuw op dit forum en ik stel de vraag als mantelzorger van mijn zoon. Mijn zoon is gekeurd in 2019 en heeft 'indicatie banenafpraak'. Bij toeval kwam hij via mij aan een job en dit wordt nu gemonitord door een begeleider vanuit de gemeente. De werkgever is zeer tevreden tot op heden. Mijn zoon is 20 jaar, woont sinds mei op zichzelf, is autistisch en heeft (met regelmaat) last van angsten welke hem met name parten spelen als hij thuis is. Even dit ter toelichting. Hij heeft geen uitkering maar zijn werkgever maakt dus gebruik van de toekenning.
Nu werk hij op een vast contract voor 3 dagen per week, 24 uur. Omdat hij financieel tekort komt, werkt hij ook elke zaterdag welke 7 uur telt, maar dat is nog niet op contract. Gezien zijn inspanningen zit hij eigenlijk met genoemde 3 dagen op zijn maximale kunnen waar een ander gewoon 5 dagen werk kan verzetten. Zijn begeleiding vanuit de gemeente is het hier wel mee eens.
Maar nu de vraag: is er op enige manier recht op een 'normaal' salaris? Maw: hij zit op zijn maximale kunnen maar verdient letterlijk te weinig om zijn zelfstandigheid te kunnen waarborgen. Ik heb begrepen dat dit moet kunnen worden gecompenseerd maar is dat wel zo? Iemand een idee waar te beginnen?
Alvast bedankt voor elke reply!

Pagina's

Hallo Oranje2020,

Wat fijn dat de werkgever zo tevreden is.  Als jouw zoon met zijn inkomsten onder het voor hem geldende sociaal minimum komt, dan is er mogelijk recht op een aanvulling vanuit de gemeente. 

Je kunt beginnen bij de gemeente, zij kunnen je hier meer over vertellen. De aanvullende Bijstandsuitkering kan je zoon hier aanvragen. 

Ik wens je een fijn weekend en voor volgend jaar een mooi voetbalseizoen
toe! ;) 

Hallo Saraya, Dat lijkt me logisch maar met mijn vraag bedoel ik toch echt iets anders namelijk: in mijn ogen is er sprake van rechtsongelijkheid. Hij zit dus met 3 dagen werk op het maximum van zijn kunnen, vermoedelijk zal dat de rest van leven nauwelijks veranderen.Nu de hobbel waar ik op doel: Normaal gezien zou hij 5 dagen kunnen werken indien hij geen last zou hebben van deze beperking, onder normale omstandigheden dus. Mijn voorbeeld is nu:Bij een 5- daagse werkweek ofwel een voltijds baan van bv een 38-urige werkweek zou hij netto € 1500,00 kunnen verdienen.Nu hij beperkt is tot maximaal 3 dagen, ofwel 22/24 uur werk per week, komt hij nimmer aan een hoger inkomen dan € 900,00. Let wel: ik gebruik deze cijfers slechts ter illustratie. Nu ligt die € 900,00 netto gewoon boven het geldende sociale minimum en kan hij dus fluiten naar een toevoeging. Nu en ook na zijn 23e! Dat doet mij zeer om te moeten constateren en ik denk velen met mij die in een gelijksoortige situatie zitten!

Hallo Oranje2020,

Het is mij duidelijk welke vergelijking je maakt. Helaas werkt de Wajong-wet niet zo. Vanuit UWV is er alleen een toeslag (compensatie)  mogelijk wanneer de inkomsten onder het sociaal minimum komen. Als ik je goed begrijp is dat bij jouw zoon niet het geval.

Ik kan me voorstellen dat dit pijnlijk is om te constateren. Je staat hier zeker niet alleen in! Wellicht hebben andere forumleden tips om de financiële situatie van jouw zoon op een andere manier te verbeteren.

Dag Jan Willem,
ik heb er werkelijk de fut niet voor maar dit is toch een enorme vorm van rechtsongelijkheid? Ik zag laatst een TV-programma met een vergelijkbaar 'geval' (oneerbiedig om het zo te noemen maar ja). Ik vermoed dus dat er velen met mijn zoon te vergelijken zijn. Waarom kaarten jullie dit niet aan bij bijvoorbeeld de nationale ombudsman? Dus voor de hele groep gedupeerden? Als eenling sta ik er ook alleen voor.
Ik voorzie een inkomen op het sociaal minimum voor mijn zoon voor de rest van zijn leven, dat is toch belachelijk? Nooit meer iets extra's, nooit met vakantie, nooit meer ergens voor kunnen sparen, niet kunnen uitgaan en ga zo maar door! Zit je al in een isolement als autist, moet je er ook nog eens verplicht in blijven, in dat isolement. Ik heb er een hele nare smaak van in mijn mond. Als ik zelf de middelen had om mijn jochie te verwennen dan wist ik het wel maar de werkelijkheid is helaas anders.

Laatst gewijzigd op: 02 december 2019 13:18

Verder wil er nog aan toevoegen dat mensen onder vergelijkbare omstandigheden bijna nooit in staat zijn om dit uit te (laten) zoeken. Mantelzorg alleen al is een enorme taak. Zodra je dan ook nog eens met diverse instanties in discussie moet, is het einde zoek. Ik heb er dus echt de fut niet voor en mijn zoon kan het helaas niet zelf. Sjonge, wat is dit enorm balen zeg!

Het is inderdaad een hele klus om op de hoogte te komen en te blijven van de regelingen. En de zorg of een waardig zelfstandig leven mogelijk is voor uw zoon.

Als ik het goed begrijp komt u zoon niet in aanmerking voor Wajong2015 omdat hij arbeidsvermogen heeft. Uw zoon valt dan onder de Participatiewet, uitgevoerd door de gemeente.

Op de site van Nibud staan tips en tools, bijvoorbeeld:
https://www.nibud.nl/consumenten/berekenuwrecht/

Mogelijk weet MantelzorgNL of Ieder(in) waar u moet zijn voor uw vragen.
T: 030 - 760 60 55 E: mantelzorglijn@mantelzorg.nl W: https://mantelzorg.nl/
T: 030 - 720 00 00 E: post@iederin.nl W: https://www.iederin.nl/

Mogelijk zijn deze sites interessant:
https://www.werkhoezithet.nl/forum
https://nietsoveronszonderons.nl/
https://coalitievoorinclusie.nl/
https://www.platformklink.nl/

Als u meer kinderen heeft kunt u hen vragen om zaken over te nemen, zodat zij niet onverwachts ervoor komen te staan als u iets overkomt.

In sommige plaatsen worden workshops voor mantelzorgers gehouden waarin aan bod komen:
Beperking, ziekte of stoornis, wat is het en hoe ga je ermee om?
Persoonlijke verzorging en redzaamheid, hoe ondersteun ik?
Huishoudelijke verzorging, hoe ondersteun ik?
Sociaal-maatschappelijk functioneren, hoe ondersteun ik?
Persoonlijke contacten, hoe ondersteun ik?
Administratieve zaken, hoe ondersteun ik?
Mantelzorger, hoe zorg je voor jezelf?
Wegwijs in zorgland, wat verandert er in het volgend jaar of daarna?

Laatst gewijzigd op: 02 december 2019 16:19

Beste Jan Willem, zeer bedankt voor al deze tips, ga ik stuk voor stuk bekijken. Zelf heb ik vandaag een F
acebookgroep aangemaakt: wellicht dat iedere betrokkene mee wil schrijven en denken:
https://www.facebook.com/groups/3140695799280001/

Hoi ik ben Jan en niet Jan Willem, niet te verwarren ;)

Als meerdere mensen zelf Facebooksites gaan oprichten wordt het erg versnipperd en bereik je weinig. Misschien is aansluiten bij https://www.autisme.nl/ iets?

Nee, want daar vraagt men geld voor het lidmaatschap!! Onvoorstelbaar vind ik dat, om meteen een drempel te plaatsen, eigenlijk te gek voor woorden. Bovendien is men klaarblijkelijk niet in staat om er in mijn provincie een team/bestuur op na te houden.

Ik ben en blijf van mening dat ik er inderdaad alleen voor sta maar ga er wel aandacht voor vragen. In plaats van mij te bekritiseren kunt u ook gewoon lid worden, beste Jan, en zinvolle bijdrages leveren.

Instanties blijven wat mij betreft tot op heden stuk voor stuk in gebreke. Veel adviezen, o ja, maar daadwerkelijk iets betekenen in deze ongelijkheid heb ik nog niet mogen ervaren.
Wat mij betreft is uw bijdrage zeer gewaardeerd, ik hoop echter op meer reacties en dan vooral van betrokkenen zelf.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!