Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Maatmanloon incl. vakantiegeld?
Inkomen en uitkering
Maatmanloon incl. vakantiegeld?
Piene
255212

Beste allemaal,

Even kort wat achtergrondinformatie: ik zit in de Oude Wajongregeling en heb op grond van een universitair diploma + werk op dat niveau een maatmanloon van 1,5x minimumloon.

Omdat mijn maatmanloon afwijkt van de gewone regel 'maatmanloon = minimumloon' kan ik de gebruikelijke rekenhulpen die het UWV aanbiedt niet gebruiken om uit te rekenen welke invloed mijn inkomsten uit werk op mijn ao-percentage en dus mijn uitkering hebben. Als oplossing hiervoor heb ik in Excel zelf een rekenbestandje gemaakt waarin ik in feite de rekenhulp heb nagebootst, maar dan met de aanpassing van 1,5x in plaats van 1x minimumloon als maatmanloon.

Nu loop ik echter tegen de volgende onduidelijkheid aan: rekent het uwv met enkel het bruto minimumloon of met het bruto minimumloon + 8% vakantiegeld als maatmanloon?

Met mijn inkomen per augustus van dit jaar maakt dit verschil tussen berekeningen precies het verschil tussen een ao-klasse hoger of lager en daarmee tussen een wat hoger inkomen als gevolg van een stijging in mijn salaris of juist een achteruitgang in inkomen.

Ik hoor graag van jullie!

Met vriendelijke groet,
Pauline

Pagina's

Het maatmanloon is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Het wordt daarna maandelijks geïndexeerd. CBS: kolom Totaal Cao-sectoren
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82838ned/table?ts=1539...

Soms kom je door een salarisverhoging in de Breman regeling. Dit kun je navragen bij het UWV.
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/loonaanvulling-met-de-bremanregeling

Als je met loondispensatie werkt kun je misschien een nieuwe bepaling loonwaardepercentage laten doen als je werkgever dit ook wil.

Als je denkt dat door de salarisverhoging je voorschot oude Wajong wijzigt is het verstandig deze wijziging aan het UWV door te geven. Dan is de kans op een nabetaling bij de definitieve vaststelling kleiner.

Mogelijk moet je je toetsingsinkomen voor de toeslagen van de belasting ook aanpassen, om nabetaling van bijvoorbeeld huurtoeslag en zorgtoeslag te voorkomen.

En kijken of je nog wel of niet regelingen voor minima van de gemeente kunt krijgen.

Mogelijk zijn dit opties:
-Uitbetaling van je Wajong uitkering via je werkgever laten lopen.
-Maandelijkse reservering van je vakantiegeld en je eindejaarsuitkering van je loon. Verhoogt je inkomsten uit werk, maar kan bij uitbetalen gunstig zijn.
-Kopen van extra vakantiedagen (deze worden wel belast tegen het hogere bijzondere tarief)
-Een afspraak met je werkgever dat van de loonsverhoging (deels) wordt afgezien, maar deze op een later moment wordt ingehaald, bijvoorbeeld bij een verdere urenuitbreiding of een periodieke loonsverhoging.
-Loonsverhoging niet betaald per maand, maar bijvoorbeeld in één of enkele maanden per jaar uitbetaald.
-Loonsverhoging niet in geld uitbetaald, maar in een andere wettelijke vorm.

-Overstappen naar de voortgezette regeling Wajong2010. (beslistijd is 8 weken bij het UWV, dus tijdig aanvragen).
-Per 1-1-2020 komt de nieuwe Wajong2021 en verdwijnt de oude Wajong, mogelijk is het voordelig om in 2021 je salarisverhoging uit te laten betalen.

Jan: "-Per 1-1-2020 komt de nieuwe Wajong2021"
typefoutje? sorrie voor het gebemoei!

Hallo Gijs, geen typefoutje. Het wetsvoorstel is gisteren in de Eerste Kamer aangenomen. Ik heb deze Wajong maar Wajong2021 genoemd omdat de meeste dingen per 1-1-2021 ingaan.

Je bent goed wakker ;)

Ik snap het!

Omdat het garantiebedrag voor de Wajong2021 wordt bepaald over de maanden september, oktober en november van dit jaar (2020) is een verhoging van het totaal inkomen (loon + Wajong uitkering) gunstig als ik het goed heb begrepen. Maar zeker weten doe ik dit niet.

Piene zit in een lastige positie omdat je nu ook de Wajong2021 moet kennen om een goede beslissing te kunnen nemen.

Dankjewel voor je uitgebreide antwoord(en) Jan! Er zitten een aantal dingen tussen waar ik zelf niet aan gedacht had en die ik zeker eens met onze P&O afdeling ga bespreken. Omdat ik onder een CAO (CAO Voortgezet Onderwijs) val waarin ik elk jaar een periodiek omhoog ga is het elk jaar weer rekenen welke invloed dit op mijn totale inkomen heeft.

Wat betreft het wel of niet meenemen van het vakantiegeld in het maatmanloon voelt het als dat niet zo is wel enigzins oneerlijk dat ik het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering van mijn werkgever wél mee moet nemen in de berekening van mijn inkomsten uit werk. Dat bedrag wordt vervolgens immers vergeleken met het maatmanloon om tot een ao-percentage te komen en dat voelt dan als een beetje scheve vergelijking.

Ik had inderdaad ook al begrepen dat het gezien de garantieregeling in de nieuwe wet over de harmonisatie van de Wajongregelingen gunstig is om juist in de laatste maanden van dit jaar een wat hoger inkomen te hebben.

Gelukkig heb ik een vast contract bij mijn werkgever en heb ik dus als ik het goed begrijp niet direct te maken met de beperkte 'houdbaarheid' van de garantieregeling. Ik vraag me echter nog wel af hoe dat gaat met mijn jaarlijkse salarisverhoging als gevolg van het omhooggaan in periodieken. Blijft, als gevolg van de garantieregeling, dan elk jaar mijn totale inkomen gelijk, maar neemt de component 'salaris' daarin toe en neemt de component 'uitkering' in gelijke tred daarmee af? In de wettekst van de nieuwe wet staat dat de garantieregeling vervalt als een bepaalde periode 'de inkomensvoorziening of de arbeidsongeschiktheidsuitkering [...] hoger is dan het garantiebedrag', maar ik kom er nog niet helemaal uit wat dat in dit geval betekent

Voor alle duidelijkheid. 'Inkomsten uit werk' is een term die het UWV gebruikt bij de definitieve vaststelling van je oude Wajong.

quote:

Op 27 mei 2020 schreef Piene het volgende:

Ik had inderdaad ook al begrepen dat het gezien de garantieregeling in de nieuwe wet over de harmonisatie van de Wajongregelingen gunstig is om juist in de laatste maanden van dit jaar een wat hoger inkomen te hebben.

Misschien weet het UWV webcareteam of iemand anders het antwoord of het garantiebedrag het gemiddelde totale inkomen, dus loon + Wajong uitkering, is van de maanden die je in september, oktober en november hebt gewerkt.

Laatst gewijzigd op: 27 mei 2020 21:05

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!