Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Loondispensatie
Inkomen en uitkering
Loondispensatie
Wilco131092
20765

Ik ben sinds 01-08-2019 in loondienst. En heb vanaf 01-10-2019 is heb ik loondispensatie. Opeens zie ik dat mijn werkgever deze maand +-56 euro heeft ingehouden om dat ik vanaf okt loondispensatie heb. Mijn vraag is. Mag dat zomaar. Ook heb ik een maand in onzekerheid gezeten om dat ik niet wist wat mijn nieuwe uurloon zou zijn. (andere verdienen 10,30-+ ik eerst 5,15 en na dat de loondispensatie is ingegaan opeen 4,40) mede hierdoor heb ik een stuk minder vertrouwen in het hele systeem.

Meer mensen die dit ervaren?

Hoi Wilco,

Bij loondispensatie betaalt de werkgever je minder uit en wordt dat aangevuld door je Wajong-uitkering. 

Voor een goed antwoord zijn je persoonlijke gegevens nodig. Stuur daarom een bericht via Mijn Berichten/Mijn UWV of neem telefonisch contact op: 088-898 9294.

Mijn collega kan dan, veilig en betrouwbaar, bij je persoonlijke gegevens om één en ander voor je na te kijken, of je in contact brengen met de arbeidsdeskundige.

Wat betreft het een maand in onzekerheid zitten omdat je niet wist wat je nieuwe uurloon zou zijn, dat is wel erg lang! Heb je dit al eens besproken met je werkgever? Dit is degene die je het loon betaald en ook heel goed weet wat je nieuwe uurloon is na die loondispensatie.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcareteam

Als werknemer moet je tekenen dat je met de loonwaarde akkoord gaat. Heb je dit ook gedaan?

Als werknemer krijgt je een brief van het UWV met de loonwaarde en de mededeling dat dit een kopie is van de brief die naar je werkgever gaat. Heb je deze brief van het UWV gehad?
Als werknemer kan je bezwaar maken en in beroep gaan tegen de loonwaardebepaling.

Als werknemer krijgt je niet automatisch het rapport van de loonwaardebepaling. Een kopie van het rapport van de loonwaarde bepaling moet jezelf aan het UWV vragen.
Als er een loonwaarde bepaling is geweest kun je het UWV vragen wanneer deze afloopt. Dit staat ook in het rapport van de loonwaardebepaling.

De loondispensatie kan een half jaar tot 5 jaar duren. Verlenging is mogelijk, maar uiteindelijk moet de werknemer hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers.

Mocht je onder het sociaal minimum komen dan kun je een UWV toeslag aanvragen of aanvullende bijstand afhankelijk van onder anderen hoe je leefsituatie is.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor de werkgever voordat de loondispensatie toegekend wordt:

Er moet toestemming aan het UWV gevraagd worden.

De arbeidsdeskundige van het UWV bepaalt dan hoeveel werkgever minder mag betalen en hoe lang.

De werkgever moet jou vertellen dat hij minder loon wil betalen.

Hij mag het lagere loon pas betalen als jij het hiermee eens bent.

De werkgever kan een nieuwe loonwaardebepaling aanvragen, maar de kosten van de loonwaardebepaling zijn voor de werkgever.
Verlengen van de loondispensatie is wel mogelijk, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat jij hetzelfde gaat verdienen als de andere werknemers.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!