Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Opleiding en re-integratie > lllk + oude wajong studeren
Opleiding en re-integratie
lllk + oude wajong studeren
Viktor82
30276

Goedenavond iedereen,

Ben aan het overwegen om me in 2020 op een studie in de ICT te gaan richten, en het Levenlang Leren Krediet aan te vragen. Ik worstel echter met enkele dingen:

Ik heb in het verleden 2 reintegratie-trajecten afgelegd, echter zonder positief resultaat.

Ik val onder de oude Wajong. Heb geen arbeidsvermogen. Ik zit ook niet in het doelgroepenregister. Kan het negatieve consequenties hebben voor de hoogte van mij Wajong? En voor mijn arbeidsongeschiktheidspercentage (nu 80-100% geloof ik)? Ik wil als ik doorgelaten immers voor een voltijd opleiding gaan.

Ik heb geen vooropleiding. Zal dus een 21+ test moeten doen. Overweeg de Haagse Hogeschool of de Open Universiteit. Ik ben 38 jaar. Ik heb een
Autisme Spectrum Stoornis.

Als ik een volle Wajong krijg, is het Levenslang Leren Krediet dan wel voldoende om m'n opleiding te betalen?

Momenteel doe ik wel aan dagbesteding, maar ik ben aan meer uitdaging toe.

Ik vroeg me af of er mensen op het forum zijn uit de oude Wajong die studeren zonder dat er problemen gekomen zijn vanuit het UWV?
Hoe gaat dit in z'n werking met Harmonisatie Wajong 2020? Hier maak ik me best wel zorgen om.
En hoe zijn de ervaringen van studeren met een (ASS) functiebeperking? Zijn de scholen toereikend in ondersteuning bij studeren?

Met vriendelijke groet,

Viktor82

Beste Victor82

Ik doe zelf een vavo-opleiding aan een roc met een oude wajong. Omdat een vavo-opleiding niet direct naar werk toeleid, zal het UWV de opleiding niet vergoeden, maar dat betekent dat je nog steeds de opleiding kan doen. Volgens mij is de enige vereisen dat je geen lopend traject naar werk hebt. En je moet het ook doorgeven aan je arbeidsdeskundige; dat kan heel kort via de werkmap. In mij persoonlijke geval word ik ongeveer twee keer per jaar benaderd met de vraag hoe het met me gaat.

Als jij geen gebruik maakt van financiering via het UWV dan kan je dus zonder al te veel moeite een opleiding volgen, in de wajong 2010 zal dat in 2020 ook mogelijk worden.

Volgens mij geeft het UWV een vergoeding als je beroep op een lijst met belangrijke beroepen staat. En je kan dan best wel een goede vergoeding krijgen, maar dan zitten er vaak ook aanvullende eisen aan verbonden.

Als ik verkeerd zit dan hoor ik dat graag. Dit is een goed en leerzaam topic!

Mijn zoon heeft dit jaar een mbo opleiding afgerond met oude wajong en dat was geen enkel probleem. Hij volgt nu in deeltijd een AD opleiding en ook dat is geen probleem met wajong. Wel werkt hij er nu bij om de studie te kunnen betalen. Het LLLK is namelijk niet voldoende om de studie te kunnen betalen. Je kunt er alleen het collegegeld mee betalen, dat wordt dan rechtstreeks naar de instelling overgemaakt. Maar boeken, reiskosten, evt. laptop enz. moet je echt nog zelf betalen. En bedenk, dat het LLLK een lening is. Dus na je studie moet je dat gaan terugbetalen.
Mijn zoon heeft ook ASS en ondertussen al heel wat onderwijsinstellingen gezien. (voorheen ook heel wat opleidingen afgebroken, omdat het niet ging). En onze ervaring is, dat het heel erg afhangt van de school, maar vooral ook van jouw beperking en waar jij hulp bij nodig hebt. En dat is bij iedereen met ASS weer anders. Je moet dus goed kijken naar wat jij nodig hebt en of de school van je keuze dat kan bieden.

Bericht 1/2

Hallo Viktor82,

Allereerst: welkom op het forum!

Je vraagt onder andere of het Leven Lang Leren Krediet invloed heeft op je oude Wajong. Het antwoord is nee, het heeft geen invloed op je uitkering.  Deze blijft 75% van het minimumloon omdat je geen arbeidsvermogen hebt. Ook het percentage arbeidsongeschiktheid verandert niet.

Bespreek wel met je arbeidsdeskundige dat je een opleiding wilt gaan volgen en geef het aan ons door met het WijzigingsformulierJe arbeidsdeskundige kan dan voor je kijken of je opleiding vergoed kan worden door UWV, zodat je misschien het LLLK niet eens nodig hebt.

Bericht 2/2

Wat betreft de harmonisatie Wajong 2020, daarin behoud je ook je volledige uitkering als je gaat studeren. Hier verandert voornamelijk voor de Wajong 2010 en 2015 het meeste in.

Ik wens je alvast heel veel succes met je studie en voor nu alvast een fijne jaarwisseling!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcareteam


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!