Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Lagere inkomens profiteren nauwelijks van afschaffing eigen risico
Nieuws
Lagere inkomens profiteren nauwelijks van afschaffing eigen risico
jan
3860

Mensen die zorg gebruiken dat onder het eigen risico valt, zijn beter af zonder eigen risico. Mensen die geen zorg gebruiken zijn slechter af na afschaffing van het eigen risico. Ze profiteren niet van de afschaffing van het eigen risico maar moeten mogelijk wel meer premie of belasting betalen om de kosten van het afschaffen  te dekken.

Als het eigen risico omhoog of omlaag gaat, gaat ook de zorgtoeslag ook omhoog of omlaag. Als het eigen risico van 385 euro wordt afgeschaft, daalt de zorgtoeslag voor de laagste inkomens met 240 euro. Dit is nadelig voor mensen met een laag inkomen die geen zorg gebruiken. Zij gaan er door de afschaffing van het eigen risico 240 euro op achteruit. Zorggebruikers met een laag inkomen gaan er per saldo maximaal 145 euro op vooruit.

Voor mensen met een laag inkomen levert afschaffing van het eigen risico dus óf een inkomensachteruitgang óf slechts een gering inkomensvoordeel op.

Dus afschaffing eigen risico leidt tot hogere premies of meer belasting en minder zorgtoeslag.

https://www.zorgvisie.nl/Financien/Verdieping/2017/2/Lagere-inkomens-pro...

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!