Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Klijnsma: 'Uitvoering Participatiewet snel verbeteren'
Nieuws
Klijnsma: 'Uitvoering Participatiewet snel verbeteren'
wolf
12088

http://www.nu.nl/politiek/4154850/uitvoering-participatiewet-snel-verbet...

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) laat onderzoek doen naar de problemen bij de Participatiewet, die ingevoerd is om de komende 11 jaar 125.000 arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen.
De wet is op 1 mei dit jaar ingegaan, maar er zijn vooralsnog veel (bureaucratische) problemen met de uitvoering. De Tweede Kamer maakt zich daar grote zorgen over.

Klijnsma zei donderdag in een Kamerdebat dat ze gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en organisaties van werkgevers en werknemers heeft gevraagd om ''als de drommel'' met oplossingen te komen. De wet moet volgens haar vervolmaakt worden.

Klijnsma stuurt volgende week een brief naar de Kamer waarin ze de bevindingen toelicht.

Het kabinet heeft met de sociale partners afgesproken dat binnen elf jaar in totaal honderdduizend extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid moet daarbij 25.000 banen creëren voor deze doelgroep. Het gaat om mensen die vanwege een beperking zelf niet in staat zijn om het wettelijk minimum loon te verdienen.

Speciaal onderwijs
Klijnsma zei ook toe om leerlingen in het speciaal onderwijs direct op te nemen in het zogenoemde doelgroepregister zodat een stage via hun opleiding sneller leidt tot een baan.

Vorige week riep Jan-Jaap de Haan, directeur van de koepel van sociale werkbedrijven, de staatssecretaris op om het doelgroepregister aan te passen. Jongeren met beperkte mogelijkheden om te werken zijn volgens De Haan "onzichtbaar" geworden.

Iedereen werken
Uitgangspunt van de onlangs ingevoerde Participatiewet is dat iedereen die kan werken ook gaat werken. Gemeenten moeten hen daarbij helpen via onder andere aangepaste werkplekken, coaching, loonkostensubsidie of het organiseren van beschut werk.

"Klijnsma zei donderdag in een Kamerdebat dat ze gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en organisaties van werkgevers en werknemers heeft gevraagd om ''als de drommel'' met oplossingen te komen. De wet moet volgens haar vervolmaakt worden."

Ik dacht dat UWV en gemeenten en dergelijke alleen maar de wetten uitvoerden? Worden ze nu geacht wetten te perfectioneren die door Klijnsma zijn bedacht, maar niet werkbaar zijn? Lijkt mij de omgekeerde wereld. Lijkt mij dat Klijnsma zelf 'als de drommel' aan de slag moet om een wet te creëren die daadwerkelijk uitvoerbaar en haalbaar is of zelf moet gaan bedenken als minister hoe ze de problemen die ze zelf gecreëerd heeft kan gaan oplossen. Of begrijp ik nu iets verkeerd?

Laatst gewijzigd op: 29 oktober 2015 21:02

Waar was dat hele debat. Er werd 14u gezegd, maar zag niks over de participatiewet.

@Stormy

Inderdaad

Probeert ze nu de verantwoordelijkheid voor haar eigen gefaalde plan af te wentelen op gemeentes en werkgevers en het UWV? Het klinkt bijna alsof Klijnsma er zelf niet meer in gelooft.

Laatst gewijzigd op: 29 oktober 2015 21:33

Zoveel mensen klagen, mijn klachten zijn ook overgenomen in het debat, zal ze toch inzien dat het een rommeltje is.

Laatst gewijzigd op: 29 oktober 2015 21:40

Waar kan ik dat debat terug zien waarin '' Als de drommel'' Klijnsma tot de orde wordt geroepen?

@Ray, leuk dat ze dan misschien eindelijk inziet wat voor een rommeltje het is. Alleen jammer dat ze de verantwoordelijkheid van die rommel op anderen schuift in plaats van zichzelf voor d'r kop te slaan, omdat ze de rommel zelf veroorzaakt heeft.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!