Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Kan een werkgever zien dat ik 'geen arbeidsvermogen' heb?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Kan een werkgever zien dat ik 'geen arbeidsvermogen' heb?
Renee
723512

Hallo,

Ik heb een vraag voor UWV Webcare.
Stel, dat bij de beoordeling wordt vastgesteld, dat ik duurzaam geen arbeidsvermogen heb (op grond van een oudere AWBZ-indicatie voor dagbesteding, afgegeven voor 1 januari 2015, waar ik overigens feitelijk geen gebruik van heb gemaakt).
Echter ik heb over een jaar (op eigen kosten) een opleiding gevolgd, en krijg vanuit de bijbehorende stage een baan aangeboden (even uitgaande van dit als feit, ook al lijkt het in tegenspraak met elkaar).
Na mijn proefperiode zal ik dan mijn toekomstige werkgever moeten inlichten over mijn Wajong-situatie.
Mijn vraag is: kan een werkgever dan door het UWV op de hoogte worden gesteld van het feit dat ik geen arbeidsvermogen heb?
In een oudere discussie las ik nl. dit (citaat), vandaar mijn zorg:

"04 december 2015 12:32
Mijn arbeidsdeskundige zei dat als ik in bezwaar ging en er uiteindelijk uit zou komen dat ik toch geen arbeidsvermogen heb, dat ik dan door het UWV niet meer geholpen zou worden als ik eventueel toch een aantal uur aan het werk zou willen. Hij zei dat dit geen zin heeft omdat bedrijven je toch niet willen hebben als je de stempel 'geen arbeidsvermogen' hebt."

MvG, Renee

Pagina's

Ik zou ook wel willen weten hoeveel je mag bijverdienen zonder de beoordeling "Geen arbeidsvermogen" te verliezen. En als je werkt met "Geen arbeidsvermogen" hoelang kun je deze beoordeling dan houden?

Ik weet niet in welke registraties de werkgevers allemaal kan kijken.
Of je bijvoorbeeld in het doelgroepregister of kandidatenverkenner zit weet ik niet. Of het UWV ook data doorgeeft aan andere partijen over het wel/niet arbeidsvermogen weet ik ook niet.

Ik zit me trouwens af te vragen of het UWV wel aan andere partijen mag doorgeven of je wel of niet arbeidsvermogen hebt, zonder dat je vooraf hiervoor toestemming geeft.

Laatst gewijzigd op: 20 maart 2017 14:01

Hallo Renée,

Je vraagt je af of een (toekomstige) werkgever kan zien dat jij de beoordeling geen arbeidsvermogen hebt.

Klinkt als een goede vraag!

De beoordeling wel of geen arbeidsvermogen is zeer persoonlijk en wordt alleen aan de persoon in kwestie kenbaar gemaakt middels een brief. Dit wordt in geen geval door het UWV gecommuniceerd naar werkgevers. 

Als je de beoordeling  geen arbeidsvermogen hebt, zal je niet in het doelgroep-register worden opgenomen. Je komt dan niet in aanmerking voor de functies, die in het kader van de banenafspraak zijn gerealiseerd.

1/2

2/2

Het is aan jou of je daar de werkgever over wilt informeren. Het kan voor de werkgever voordelen opleveren om een Wajonger in dienst te nemen. 

De keuze is aan jou of je dat wilt delen met  de werkgever

Ik wens je een mooie baan in de toekomst!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Hallo Jan,

Je hebt nog wat vragen over het vervolg van de Wajong als je weer gaat werken.

Als je in de Wajong weer gaat werken dan worden de inkomsten verrekend met de Wajong. Hoe we dit doen, is hier heel duidelijk uitgelegd: Oude Wajong of Wajong 2010

Als je gaat werken, verandert het arbeidsongeschiktheidspercentage niet meteen, ook al gaan je inkomsten omhoog. Na 5 jaar beoordelen wij je arbeidsgeschiktheid opnieuw. Is de arbeidsongeschiktheid dan anders? Dan passen wij je uitkering definitief aan.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Laatst gewijzigd op: 20 maart 2017 16:05

Hallo Petra,

Heel erg bedankt voor je reactie. Een paar dingen zijn me nog niet duidelijk.

1) Ook al zou ik een eventuele toekomstige werkgever inlichten over het feit dat ik een Wajong-uitkering heb (ik dacht overigens niet dat ik hierin een keuze heb. Ik weet dat ik niet verplicht ben om het te melden tijdens mijn sollicitatie, maar volgens mij wel na de proeftijd van twee maanden. Inderdaad juist vanwege de voordelen die dit een werkgever kan opleveren, en die je hem dus zou onthouden als je het niet meldt; je zou je werkgever dan benadelen), dan is dat toch nog steeds niet hetzelfde als melden dat ik geen arbeidsvermogen heb? Of begrijp ik het niet goed? En wat bedoelde die ad uit het citaat dan, dat bedrijven je niet zouden willen hebben met het stempel geen arbeidsvermogen? Hoe weten die dit dan...?
2) En over de vraag van Jan; je uitleg over de inkomstenverrekening en a.o.percentage is helder. Is er ook een maximum aan het aantal uren dat je mag werken?

MvG, Renee

Laatst gewijzigd op: 20 maart 2017 16:44

Hallo Renee,

Als er nog wat onduidelijkheden zijn, leg ik je dat graag even uit.

Het is correct  dat je na 2 maanden wel moet zeggen dat je Wajong ontvangt. Maar alleen als de werkgever er naar vraagt. Je bent niet verplicht om dit uit jezelf te zeggen.
Het kan voor een werkgever voordelig zijn om iemand met een Wajong-uitkering in dienst te nemen. Dit is niet gekoppeld aan je arbeidsvermogen.
Aan het aantal uren dat je mag werken zit geen limiet, want er wordt gekeken naar je inkomsten.
Wat betreft het citaat: Wat er precies is gezegd, is voor mij niet te achterhalen. Ik kan je wel vertellen dat het erom gaat dat jouw gegevens persoonlijk zijn, zoals mijn collega Petra al aangaf. Een werkgever kan alleen te weten komen dat je geen arbeidsvermogen hebt, als je hem dat zelf vertelt.

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare Team

Laatst gewijzigd op: 21 maart 2017 14:31

quote:

Op 21 maart 2017 schreef UWV Webcare het volgende:

Een werkgever kan alleen te weten komen dat je geen arbeidsvermogen hebt, als je hem dat zelf vertelt.Met vriendelijke groet,MonicaUWV Webcare Team

Hier wil ik toch even op in gaan.

Als je niks zelf aan een werkgever vertelt en deze vraagt er ook niet naar dan kan een werkgever er niet achter komen dat je een wajong uitkering hebt en wel of geen arbeidsvermogen hebt.

Maar op het moment dat je het wel aan een werkgever vertelt (al dan niet omdat deze erom vraagt) en de werkgever is in het bezit van je bsn (die heeft een werkgever nodig voor de salarisadministratie) dan kan een werkgever er wel achter komen. Met de bsn kan een werkgever in het doelgroepregister kijken. Een wajonger staat alleen in het doelgroepregister als er arbeidsvermogen is.
Dus als hij/zij je niet in het register ziet staan zijn er 2 conclusies mogelijk. Of je hebt geen wajong (waarom zou iemand daar over liegen) of het uwv heeft beoordeeld dat je niet over arbeidsvermogen beschikt.
>

(deel 2) En het hoeft voor een werkgever niet uit te maken dat je niet in het register staat maar voor veel werkgevers kan het wel uitmaken zeker als er een quotumheffing voor bedrijven zou komen. (mensen die niet in het register staan tellen niet meer voor de telling)

partner van tt

Partner van tt. Volgens mij heb je gelijk.

Zodra je werkgever weet dat je een Wajong uitkering hebt en hij in het doelgroepregister kan kijken en je staat er niet in, dan heb je óf geen Wajong óf geen arbeidsvermogen.

De beoordeling wel of geen arbeidsvermogen is zeer persoonlijk en hoort alleen bekend te zijn bij de persoon in kwestie. Nu blijkt dat dit vrij eenvoudig is te achterhalen.

Hoe gaat het UWV dit oplossen?

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!