Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Kabinetsplannen voor vereenvoudigen Wajong
Nieuws
Kabinetsplannen voor vereenvoudigen Wajong
Daniela - moderator namens UWV
4128612

Beste forumleden,

In een aantal topics zijn er de afgelopen tijd vragen gesteld over het nieuwe Wajong-beleid. Nu er toch wat ontwikkelingen zijn heb ik dit topic geopend, zodat alles overzichtelijk bij elkaar blijft en met elkaar erover in gesprek kunnen gaan.

Zoals jullie weten is er een brief geweest van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Hierin staat dat ze werken en studeren wil stimuleren voor degene die een Wajong-uitkering hebben. Het ministerie van SZW werkt de plannen daarvoor verder uit en ze zijn dus nog niet definitief. Zodra de plannen verder zijn uitgewerkt, wordt ook duidelijk per wanneer ze in zullen gaan. Dit zal volgend jaar in ieder geval nog niet het geval zijn.

Wat er voor je verandert als de plannen doorgaan, ligt aan je persoonlijke situatie.

-       Je gaat naar school of studeert, dan behoud je je volledige uitkering

-       Je gaat (meer) werken, dan ga je er in de nieuwe plannen financieel op vooruit.

-       Je werkt en verliest je baan, dan zou je langer kunnen terug vallen op de Wajong-uitkering.

Het zijn vooralsnog nog plannen, maar dan zijn jullie er in elk geval van op de hoogte. Meer informatie over de plannen lees je hier: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/07/10/stimulans-wajongers-die-willen-werken-of-studeren

Pagina's

Onderwerp gesloten

Wat voor vragen kan het UWV beantwoorden, als het ministerie eerst nog de plannen verder moet uitwerken?

Pfff niet om het een of ander, lees juist dat de: Voortgezette Werkregeling wegvalt, dus hoezo goed nieuws?.

Leg mij maar eens uit.

Tenzij je dan bij elke € wat verdient.
Maar ik had zelf de tekst gelezen middels FNV, tenzij die dan weer niet klopt, en het elders ook niet klopt?.

Maar voor nu: Vind ik het juist twijfelachtig of dit dus juist positief is of niet.

Immers de Loonkostensubsidie voor: Bijstandsgerechtigden onder: Doelgroepen-register zou ook nog steeds niet vervallen zijn?.
Maar dat is dus blijkbaar wel het geval: Je hebt daar ook al: Deels Uitkering/Deels Salaris, ik denk dat wij daar als gehandicapten zijnde, niet voor getekend hebben?.
Het is al: Loondispensatie geworden voor: Bijstandsgerechtigden met: Doelgroepen-register.
Dit zou pas in gaan op: 01-01-2019, maar dit plan stuit tegen problemen aan: Vanwege de Gemeentes dus ja.
Maar ondanks dat gaf: Opnaarde100000 aan: Dat dit al doorgevoerd is dus ja?.

@Jippie, je hebt volledig gelijk. Ik heb de tekst dan ook aangepast ;-)

@Kellymans2592.
Ja helemaal mee eens. Ik verdien nu zo €400 netto erbij onder de voortgezette werkregeling voor 12u per week. En geen loondispensatie word toegepast. Dat wilde de werkgever gewoon niet.

Als deze regeling wegvalt vraag ik mij af wat er van dat geld overblijft.... Ik heb een koophuis sinds 9 maanden met mijn vrouw en een kleine van 1.5 jaar...

Ook zegt van Ark dat er rekening word gehouden met de inkomsten die mensen nu in de wajong hun geld verdienen....

Ik maak mij echt enorm veel zorgen want honderd(en) euro's erop achteruit zou voor gigantische problemen zorgen

Beste Saj83,

Wow bij 12 uur per week netjes hoor, dat is pas een goede baas, dan bevalt het werk lekker op die manier, en ook goede communicatie enz dan.
Netjes als een baas die Loondispensatie gewoonweg niet toepast, en zo iemand een kans geeft, dit is zelden zo en hoor je dus weinig, echt bijzonder.
Ja slaat echt nergens op, als het weer afgepakt word, en dan heeft u ook nog eens een kleine kind en een koophuis, ik vind dat knap dat u vanuit zo een situatie, gewoonweg zelf vooruit bent gekomen op die manier, kijk dat vind ik echt top en netjes.
Zo is naar het werk toe gaan van: A naar B (bij welke reisafstand dan ook) tenminste te doen, omdat je gewoonweg iets boven je Wajong uit komt, zo hoort het te zijn, dat vind ik dus zelf ook.

Dank je wel. Maar dat gaat straks dus wel verdwijnen of begrijp ik dit nu helemaal verkeerd of zie ik dit te somber in?

Beste Saj83,

Dat is precies wat ik mezelf ook afvraag vanuit: Rijksoverheid link geplaatst door het: UWV Webcare Team lees ik het zo: Dat je vanaf de: 1e uur dan toch al wel wat zal verdienen dus vanaf de eerste € al.
En meerdere lezen het op die manier.
Echter als ik naar andere linkjes zou kijken en daarnaartoe zou gaan, lees ik net als u: Dat juist de Voortgezette Werkregeling zou verdwijnen, en men zichzelf afvraagt wat dit in zou houden voor de toekomst (ik denk dat men dan moet denken wat houd dit in voor mij op: 01-01-2019 of verderop in dat jaar).

Beste Saj83,

Helaas moet men het maar weer zien, en afwachten hoe dit zal uitpakken, immers zou het vast pas in: 2019 zo zijn dat het dan juist gewijzigd word, voordat het: 2019 is, moeten we nog best wel lang wachten helaas.
Ik hoop voor alle: Wajongers dat het positief is juist maar hoop ditzelfde ook voor alle: Doelgroepen-register mensen (waaronder ik zelf ook val).

Het gaat er mij gewoon om dat, ik niet nu €400 extra verdien in de voortgezette werkregeling en dat even besloten wordt dat het ophoudt en ik ( vele met mij) 100den euro's kelderen. Dan kan ik wel mn huis onderhand te koop gaan zetten...

En waar het vandaan komt en hoe het gedaan word is mij geen zorg als het maar niet wéér inleveren is net als die 5% van dit jaar

Wat ik niet snap van het ministerie van SZW is dat ze wel al naar buiten brengen dat er (weer) veel gaat veranderen in de Wajong, maar de plannen nog verder uit moeten werken. Lekker vaag nog allemaal. En het zorgt (weer) voor onzekerheid en stress onder de Wajongers! Waarom niet eerst meer duidelijkheid?
Het plan om met Wajong te kunnen studeren is natuurlijk positief!
Maar over een betere regeling om te werken naast Wajong heb ik zo mijn twijfels.
Het plan om in de Participatiewet de loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie brengt de staatssecretaris ook heel positief, maar dit is gewoon een slecht plan met grote nadelige gevolgen voor degenen die het treft. De regeling die de staatssecretaris nu in de Wajong wil, zal ook wel zoiets zijn.
Als de staatssecretaris het echt goed bedoeld voor de Wajongers, laat ze de regels, incl. de voortgezette werkregeling intact. Mensen in de (oude) Wajongers kunnen dan zelf besluiten of ze van deze regeling gebruik willen maken.

Pagina's


Onderwerp gesloten
Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!