Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Invloed vrijwilligerswerk op beoordeling?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Invloed vrijwilligerswerk op beoordeling?
Sayn
12457

Hallo allemaal :)
Ik weet niet zeker of mijn vraag hier moet staan, of op het onderdeel Participatiewet. Ik heb mijn herbeoordeling al gehad, en er is vastgesteld dat ik geen arbeidsvermogen heb (oude wajong). Ten tijde van de beoordeling had ik drie tot vier keer per week therapie, en dit was reden genoeg om aan te nemen dat de problematiek en therapiebelasting te zwaar waren om mee te werken. (Momenteel nog maar twee keer per week. Niet omdat het beter gaat, maar omdat een van mijn behandelaren gestopt is)

Ik zou wel willen onderzoeken in hoeverre het mogelijk is om daarnaast wat vrijwilligerswerk te doen, om ook een gewone, gezonde activiteit naast de therapie te hebben. Ik weet dat dit in de oude Wajong in principe mag, zolang je er niet teveel voor betaald krijgt, maar ik ben onzeker over hoe het zit met arbeidsvermogen. Hoe vrij ben ik om uit te proberen wat kan en wat niet? En als ik nu doorgeef dat ik bijv een ochtend vrijwilligerswerk ga doen, heeft dit dan alsnog invloed op de beoordeling van mijn arbeidsvermogen?

Stel dat ik ga uitproberen of ik twee uurtjes kan, of twee keer twee, moet ik dat dan melden? In principe is er niets aan mijn gezondheidssituatie veranderd...
Het wordt meteen zo'n "ding" als je elk stapje moet melden.

Ik vind het jammer dat ik me bang en geremd voel om dingen uit te proberen, maar ik wil ook niet uitproberen, herbeoordeeld worden en vervolgens met de gebakken peren zitten als blijkt dat ik tóch niet belastbaar ben.

Ik hoop dat iemand me wat meer kan vertellen over hoe dit werkt.
Groeten,
Sayn

Ik doe 3 halve dagen per week vrijwilligerswerk en ik heb de beoorderling geen arbeidsvermogen

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2017 15:16

@Sayn

Je bent verplicht om het doen van vrijwilligerswerk te melden, als je dat niet doet kan het in theorie gevolgen hebben voor je uitkering. In de praktijk zal het vermoed ik niet zo'n vaart lopen, omdat er voor alle partijen voordelen aan zitten. Het hebben van dagbesteding is goed voor je, je doet werkervaring op en vaak heeft het maatschappelijk nut.

Dat het verplicht is kun je hier lezen: http://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/oude-wajong/tijdens-wajon... (deze link gaat alleen om de oude Wajong).

Op die pagina kun je ook de link naar het formulier vinden waarmee je het door kunt geven.

Ik denk zelf dat het niet zinvol is om, in het kader van vrijwilligerswerk ieder wissewasje door te geven. Dat staat wel op die pagina maar het UWV vergeet wellicht dat ze het ook zelf nog moeten verwerken. Geef door als je begint of als er grote wijzigingen zijn.

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2017 21:15

@Citara en Sjoerd: bedankt voor jullie reacties! 

Ik heb niet veel toe te voegen aan het antwoord van Sjoerd. Het is geen probleem om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om, naast je therapie, iets anders om handen te hebben. Wel is het belangrijk het aan UWV door te geven, als je vrijwilligerswerk gaat doen. Het is niet zo dat je arbeidsvermogen of arbeidsongeschiktheid dan automatisch opnieuw zal worden beoordeeld. Vrijwilligerswerk hoeft ten slotte niet te betekenen dat er iets aan je gezondheid is gewijzigd of dat je aan de criteria voor arbeidsvermogen voldoet. Zeker als je dat vrijwilligerswerk maar een paar uurtjes per week doet. Als je vooraf overleg wilt, dan kan je altijd contact opnemen met 0900-9294 en vragen om een gesprek met een arbeidsdeskundige. 

Bedankt voor de reacties! Wat fijn :)

Misschien is het wel zinnig om met een arbeidsdeskundige te overleggen Of het mogelijk is dat ik bijv kan uitproberen wat wel en niet werkt, binnen een bepaalde marge van uren, zodat ik niet elke kleine wijziging hoef te melden.
Het is in elk geval fijn om te weten dat het niet automatisch tot een herbeoordeling leidt, want er is verder (helaas) niet aan mijn gezondheid veranderd.

Nogmaals bedankt!
Groeten,
Sayn

Graag gedaan Sayn, succes met je plannen!

Laatst gewijzigd op: 10 januari 2017 18:07

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!