Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Ingewikkelde overheid?!
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Ingewikkelde overheid?!
Guus
15309

Er is een discussie gaande over de ingewikkeldheid van overheids-loketten en procedures en de problemen - schulden, en erger - waartoe dit kan leiden (NOS-journaal dd. 24 april 2017).

Mijn recente ervaring met het UWV betreffende Wajong en arbeidsvermogen bevestigt dat het ingewikkeld is en financiële problemen op de loer liggen. Hieronder een samenvatting, ook om in alle complexiteit niet zélf de draad kwijt te raken.

De overheid wil graag dat Wajongers aan het werk gaan. Ala ik echter zélf om ondersteuning hierbij vraag, wordt dit verzoek genegeerd. Er volgt wel een verzoek om informatie en, daarna, een brief dat ik "arbeidsvermogen" heb. Zonder toelichting.

Pas later leer ik dat "arbeidsvermogen" niet hetzelfde is als "arbeidsongeschiktheidspercentage". Aan het percentage arbeidsongeschiktheid kan het UWV niet zomaar komen, maar toch is ook het "arbeidsvermogen" van groot belang. Dit belang is echter lastig te ontdekken, wordt je niet meegedeeld en is genuanceerd.

Als je wilt werken, maar hulp nodig hebt bij reïntegratie, kun je ondersteuning krijgen. Dat betekent echter "automatisch" dat je arbeidsvermogen hebt. Je uitkering daalt dan tot 70% van het minimumloon. Bij geen arbeidsvermogen is dit 75%. Er wordt, bij een uitkering van €1000 netto, uitgegaan van een minimumloon van, afgerond, €1350. Als je dus ondersteuning krijgt bij reïntegratie kost dat je 5% hiervan of €67,50 per maand. Dat is 7% van je netto besteedbaar maandbedrag en veel geld.

Een boete dus voor werkwilligheid.

Als je daarentegen geen arbeidsvermogen hebt (althans, als dat het oordeel is van het UWV) dan is de kans dat je nog hulp krijgt bij reïntegratie minimaal. Het boterzachte oordeel van het UWV over je arbeidsvermogen kun je "hard" laten maken door extra informatie te verschaffen en medische ondersteuning in te roepen. Je moet tegenwoordig wél zelf de postzegel betalen.

De enig verstandige strategie voor een Wajonger die aan het werk wil, oude of nieuwe Wajong, is dus om GEEN arbeidsvermogen te hebben (en de meeste Wajongers hebben hun uitkering niet voor niets) en zelfstandig te reïntegreren. Het "vangnet" is dan gegarandeerd, het inkomen tijdens de - waarschijnlijk moeilijke - reïntegratie ook.

Binnen de economie noemen ze dit een "perverse prikkel". Beleid dat is bedoeld om werken te stimuleren bereikt het tegenovergestelde.

Noot: met dank aan uitstekende, vriendelijke, ondersteuning via Messenger.

Exacte berekening: Een uitkering van €988,76 is 75% van het minimumloon (2017). Het minimumloon waar dus vanuit gegaan wordt, is €1318,35. 70% hiervan is €922,84. Toekenning van arbeidsvermogen betekent dus een inkomstendaling van €65,92 per maand. Dat is een daling van 6,67% van je besteedbaar inkomen als "boete voor werkwilligheid". De korting zal toegepast worden vanaf 1/1/2018, dus de werkelijke cijfers zullen iets anders zijn.

quote:

In het originele topic schreef Guus:

Binnen de economie noemen ze dit een "perverse prikkel". Beleid dat is bedoeld om werken te stimuleren bereikt het tegenovergestelde.

Over perverse prikkels gesproken wanneer je gaat werken, op http://www.telegraaf.nl/binnenland/28055890/___Bijstand_levert_750_euro_... " VVD: 'werken loont nu niet' 'Bijstand levert 750 euro meer op dan baan'" het volgende:

quote:

Alleenstaande ouders die vanuit de bijstand gaan werken, gaan er financieel zo op achteruit dat het aantrekkelijker blijft om in de bijstand te blijven zitten. Daar moet verandering in komen, zegt raadslid Marianne Poot van de VVD.

Ze wijst op een gratis laptop van de gemeente, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, kledingbonnen, een gratis ID-kaart, een Stadspas, een internetabonnement en twee gemeentelijke scholierenvergoedingen.

Ja, een minimumuitkering wordt niet voor niets een "armoedeval" genoemd. Je raakt erin en je komt er lastig meer uit. Je bent arm, maar gaan werken maakt je nog armer. En kwetsbaarder doordat je rechten verliest en toegang tot regelingen. Zeker als je niet in een klap na je reïntegratie heel veel meer kunt verdienen dan je uitkering, en dat geldt voor de meeste mensen.

Het verschil tussen de toestand uit de Telegraaf en mijn gestarte discussie vind ik dat er hier sprake is van een directe financiële "boete" van dik €800 per jaar terwijl je nog geen eens werk gevonden hebt, maar slechts de intentie hebt uitgesproken. UWV wil je alleen helpen bij reïntegratie als je deze korting accepteert. Behoorlijk stuitend en heel subtiel en ingewikkeld: dit wordt je niet verteld door het UWV.

Dank voor de reactie!

''De enig verstandige strategie voor een Wajonger die aan het werk wil, oude of nieuwe Wajong, is dus om GEEN arbeidsvermogen te hebben''

Volgens mij begrijp je het niet helemaal. Geen arbeidsvermogen hebben de meeste Wajong'ers na de grote herkeuring niet gekregen. Laat staan Wajong'ers met werkervaring of die kunnen werken.

En ja bijna iedereen wou geen arbeidsvermogen krijgen omdat ze dan in ieder geval 75% van het minimumloon blijven houden.
Helaas ging dat niet op ;)

Laatst gewijzigd op: 29 april 2017 20:19

Ik denk dat ik het begrijp na de uitgebreide uitleg 26 april jl..

Ik wil benadrukken: ik beschrijf plannen met effect vanaf 1 januari 2018 aanstaande en geen beleid na "de laatste grote herkeuring". Het gaat hier om Wajongers die zélf assistentie vragen bij de reïntegratie na langdurige ziekte en bunnen complexe medische omstandigheden.

Dank voor je reactie.

Wellicht ten overvloede: de suggestie dat het hier zou gaan om "uitvreters" die niet willen werken werp ik verre van mij.

Laatst gewijzigd op: 29 april 2017 21:15

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!