Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Informatie opvragen verzekeringsarts
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Informatie opvragen verzekeringsarts
Dannyvb33
10899

Geachte,

Als de verzekeringsarts informatie opvraagd moet dit presee van een arts zijn ? Of mag een verpleegkundig specialist of een sociaal psychiatrisch verpleegkundige dat ook ?

Groeten

Hallo Dannyvb33,

Je wilt graag weten wie aanvullende informatie aan de verzekeringsarts kunnen geven.

Het kan inderdaad zijn dat de verzekeringsarts aanvullende informatie opvraagt bij een specialist. In dit geval zal hij hiervoor, met toestemming van de uitkeringsgerechtigde, zelf een (behandelend) specialist benaderen.

Elke specialist die antwoord kan geven op de vragen van de verzekeringsarts, kan benaderd worden. De specialist moet natuurlijk wel bevoegd zijn om de gevraagde informatie met de verzekeringsarts te delen.

Wil je zelf dat onze verzekeringsarts contact opneemt met een door jou aangewezen specialist, omdat deze jouw situatie kan toelichten? Geef dat dan aan in het gesprek.

Ik wens je een fijne dag toe!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Je krijgt dan van het UWV een verzoek om een machtigingsformulier te ondertekenen waarmee de verzekeringsarts medische gegevens kan opvragen bij je behandelaar, schriftelijk en telefonisch.

Je mag op een machtiging aangeven wat je wel en niet wilt, wat ze van jou wel en niet mogen doen/opvragen. bv dat ze alleen schriftelijk contact met jouw behandelaar mogen opnemen.

Als je een goede behandelaar hebt zal hij/zij sowieso wat hij doorgeeft van te voren met je doornemen of je het daarmee eens bent of zelfs samen opstellen.

De behandelaar hoort de machtiging ook te hebben gekregen voordat hij informatie verstrekt.

Wat bedoelen ze met specialist ? Ik ben namelijk in behandeling bij ggz en zie een verpleegkundig specialist en nooit een psychiater. Dus moet dit een arts zijn ?

Ik ga voor je laten uitzoeken of er ook aanvullende informatie kan worden opgevraagd door de verzekeringsarts bij een verpleegkundig specialist. 

Zodra ik meer weet kom ik hierop terug.

Als het hier gaat om een Wajong aanvraag en een beoordeling op arbeidsvermogen dan wordt gekeken of je mogelijkheden hebt om met je beperking(en) of ziekte wel of niet te kunnen werken. De verzekeringsarts kijkt naar je medisch en sociaal verhaal.

Belangrijk hierbij is de medische informatie van je lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking(en) of ziekten, die je verstrekt. Het is belangrijk om bij de aanvraag zoveel mogelijk informatie mee te sturen. Met name informatie, rapportages en verslagen van huisarts, specialisten en therapie.

Als de verzekeringsarts te weinig informatie heeft zal hij deze opvragen via een machtiging van jou of, in enkele gevallen als er dan nog niet voldoende informatie is, een expertise onderzoek laten uitvoeren.

Neem voor een gesprek bij het UWV altijd iemand mee.

Nee gaat om een wia herkeuring

Hallo Dannyvb33,

We hebben het verder voor je uitgezocht! :-)

Een specialist hoeft niet per se een arts te zijn.

Aan wie de verzekeringsarts de vragen stelt, hangt af van de informatie die de verzekeringsarts nodig heeft. Dit kan dus ook een huisarts, medisch specialist of een andere behandelaar zijn, bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist.

Met vriendelijke groet,

Marjolein
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 24 juli 2018 13:53

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!