Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > In de probleemen door het uwv
Inkomen en uitkering
In de probleemen door het uwv
Rob
2988512

Ik heb al paar jaar wajong uitkering nu werd ik laast gebeld of ik even een 4500 terug wil betalen omdat ik iets te veel gebeurt heb bij mijn werk gever blijkbaar bedrag zal schating 600 euro zijn dit is wel zo krom om dan aan een wajonger 4500 terug te vragen zit nu ziek thuis alles word me te veel hoe ik dit nu weer moet oplossen waarom dit zo hoog is ze komen er pas na 5 jaar achter maar ja nu waarschijnlijk eerst 5 jaar financieel aan de grond

Pagina's

Die nabetalingen zijn erg vervelend. Wat je elke maand krijgt is een voorschot. Een per jaar (of per half jaar of per kwartaal) wordt je Wajong definitief vastgesteld.

Ik vind het raar dat het over de laatste 5 jaar gaat. Wanneer is je laatste definitieve vaststelling geweest? Je krijgt altijd een brief van het UWV met de definitieve vaststelling.

Je kunt in bezwaar en daarna eventueel in beroep gaan als je vind dat het ten onterechte is dat je terug moet betalen.
https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/klachten-bezwaar-beroep/...

Werkte je eind 2012 al? Dan kom je misschien in aanmerking voor een hoger maatmanloon. Met een hoger maatmanloon bij de oude Wajong val je minder gauw in een lagere arbeidsongeschikheidsklasse en hoef je misschien niet of minder terug te betalen.

Je kunt het UWV vragen om uitstel van betaling. Dit is meestal 21 dagen. Je moet het wel zo snel mogelijk doen. Dan kun je misschien intussen het wel betalen.

Je kunt dan intussen misschien een betalingsregeling treffen met het UWV of hulp inroepen. Het bedrag kan dan in 12 maanden worden terugbetaald.

Gaat het niet lukken binnen 12 maanden, dan stuurt het UWV het formulier Inkomens- en vermogensonderzoek naar je toe. Aan de hand van het formulier gaat het UWV kijken of het bedrag over een langere periode kan worden terugbetaald.

Ook kun je intussen misschien een UWV toeslag of aanvullende bijstand aanvragen bij de gemeente of het toetsingsinkomen voor toeslagen van de belasting wijzigen.

Als je uitstel van betaling of een betalingsregeling wilt dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met het UWV.

Lees dit over schulden goed door:
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/schulden/ik-heb-sch...

Als je dit jaar terug moet betalen over wat je vorig jaar of eerder teveel hebt gekregen moet je bruto terugbetalen aan het UWV.

Bij je belastingaangifte volgend jaar kun je dit als negatief loon of bijzondere belasting opvoeren. Dan hoef je minder belasting te betalen.

Geld terug moeten betalen aan UWV:
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/geld-terugbetalen-a...

Negatief loon:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdie...

Pas je toetsingsinkomen van de toeslagen van de belastingdienst (bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslagen) op tijd aan. Anders moet je daar ook nog eens bijbetalen of krijg je te weinig toeslag.

Als het UWV een herberekening of definitieve vaststelling maakt kun je daarna de belastingdienst verzoeken om een heroverweging van de aanslag inkomstenbelasting op basis van die nieuwe herberekening van het UWV.

Ik vind het schandalig dat het UWV webcare team niet meteen dezelfde dag heeft gereageerd op dit soort berichten.

Laatst gewijzigd op: 30 maart 2019 09:27

Ja als ze dat nou gedaan hadden na een jaar of half jaar was bedrag niet zo groot en hadden we natuurlijk achtie ondernomen geen probleem maar nu na 5 jaar wachten nu pas gaan uitrekenen en mij zoon groote schult te geven vind ik niet egt normaal nee dat is ook mijn grooste probleem nu ga er nu 134 euro op achteruit en moet ik nog terug gaan betalen ik heb geen geld boom helaas

Laatst gewijzigd op: 30 maart 2019 11:31

Jullie kunnen MEE of Humanitas thuisadministratie om hulp vragen. Dat moeten jullie zo snel mogelijk doen.
https://www.humanitas.nl/
https://www.mee.nl/mee-locator

Je kunt ook een bewindvoerder aanvragen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/curatele-bewind-en-mentorschap/...

quote:

Op 30 maart 2019 schreef Rob het volgende:

...als ze dat nou gedaan hadden na een jaar of half jaar was bedrag niet zo groot en hadden we natuurlijk actie ondernomen, geen probleem, maar nu na 5 jaar wachten nu pas gaan uitrekenen en mijn zoon grote schuld te geven vind ik niet echt normaal...

Ik vind het ook vreemd dat het pas na 5 jaar gebeurt. Staat in de brief of is tijdens het telefoontje gezegd door het UWV waarom dit zo lang heeft geduurd?

Laatst gewijzigd op: 30 maart 2019 12:52

Je kunt, als je wat bent bekomen en met het UWV contact hebt gehad, uitstel hebt geregeld, hulp hebt gevraagd, bezwaar hebt gemaakt en de andere dingen hebt aangepast, een klacht indienen bij het UWV.
https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/klachten-bezwaar-beroep/...

Je kunt ook contact opnemen met de Nationale Ombudsman met een verzoek om interventie. Zij nemen dan contact op met het UWV.
https://www.nationaleombudsman.nl

Als het UWV direct je terugvordering verrekent met je uitkering (uitkering wordt gekort) moet het UWV rekening houden met de beslagvrije voet. Je moet dan wel steeds op tijd informatie geven of formulieren invullen en versturen of op gesprekken komen.
https://schuldinfo.nl/?id=48
http://www.uwbeslagvrijevoet.nl/
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/bereken-zelf-je-beslagvrije-voet

Als je je zorgverzekering niet op tijd betaald gaat het UWV rechtstreeks je zorgverzekering aan het CAK betalen. Je Wajong wordt dan met dat bedrag gekort.
https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/zorgverzekeringswet...

Jullie kunnen ook een verzoek tot herziening indienen.

CRvB geeft vuistregels voor herziening van evident onredelijk hoge boetes.
https://www.schuldinfo.nl/index.php?id=31&tx_ttnews[tt_news]=695&tx_ttne...

Laatst gewijzigd op: 30 maart 2019 13:48

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!