Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Ik wil aan het werk maar zie door de bomen het bos niet door regelgeving
Inkomen en uitkering
Ik wil aan het werk maar zie door de bomen het bos niet door regelgeving
Luna29
30268

Ik ben een 30-jarige vrouw (nog) zonder arbeidsvermogen.
Op mijn 18de ben ik direct in de Wajong terecht gekomen i.v.m Psychiatrische aandoeningen.
Mijn geschiedenis daarin is lang maar de laatste vijf jaar is de situatie zodoende gestabiliseerd, dat ik levenslang kwetsbaar ben en blijf maar heb geleerd hiermee te leven.
Naast mijn psychische kwetsbaarheid ben ik sinds een aantal jaar lichamelijk chronisch ziek geworden. Vele operaties achter de rug en er volgt een grote operatie in maart dit jaar.
Ik gebruik een aantal jaar medicatie die mijn eigen afweer onderdrukken. Sinds een jaar een tweede middel, waardoor ook hier, langzaam maar zeker stabiliteit in aan het ontstaan is.
Bij de herkeuring in 2016 heb ik bovenstaand ziektebeeld ook besproken met UWV, helaas, wat mij erg gekwetst heeft, is dat deze verzekeringsarts hier geen woord over beschreven in het rapport. Omdat ik allang blij was dat ik geen arbeidsvermogen toegekend kreeg, heb ik het er destijds bij gelaten. Ik kon mijn eigen huishouden nog niet eens doen( Huishoudelijke ondersteuning) en lag meer dagen wél dan niet met ernstige pijn op bed dus ik heb eieren voor mijn geld gekozen.
Nu vier jaar later, ik heb er alles aan gedaan om te stabiliseren, denk ik weer te kunnen gaan werken, na het maandenlange herstel van de naderende operatie.
Ik heb alles gevolgd in de media over de situatie vanaf 2020.
Concreet heb ik 4 vragen, naast dat het ook wel even fijn is mijn verhaal te kunnen doen, namelijk:
- '' Werken zonder arbeidsvermogen, levert vanaf nu 30 cent per gewerkte euro op. Is dit Netto? Weet iemand dit?
- Werken met arbeidsvermogen, ik hoop op den duur 20 uur te kunnen werken maar ik weet niet of ik dit haal, maar gezien je nooit meer het risico op het verliezen van je uitkering loopt wil ik mij maximaal inzetten en uitdagen.
Wat zou je totale inkomen worden als je minimumloon krijgt voor 20 uur en daarnaast Wajong?
- Waarom staan de rekenhulpen nog op de site van het UWV? Die tellen nu toch niet meer?
Het is allemaal zo verwarrend en ik wil wel vóór ik aan de slag ga weten waar ik recht op heb. Wat kan UWV mij hierin bieden?
- En als laatste vraag, kan ik een bepaalde verzekeringsarts weigeren? Ik wil nooit meer met deze mevrouw hoeven praten namelijk.

Voor iedereen die de tijd heeft genomen dit te lezen, bedankt.. :)

Groetjes Luna

Ben ook 30 jaar en zit ook met dezelfde vraag

Hallo Luna29,

Graag gedaan en goed dat je weer aan het werk wilt en heel goed dat je het initiatief neemt om zaken van tevoren uit te zoeken. Mag ik je een algemeen advies geven? Spreek je plannen voor dat je aan de slag gaat eerst door met een Arbeidsdeskundige van UWV. Die kan je met veel vragen waar je mee zit helpen, ook als het gaat om inkomsten. Het is tevens het antwoord op je vierde vraag :-)

1/2, zie vervolg

 

 

2/2

Wat betreft je andere vragen:
- Als er inkomsten worden verrekend doen we dat altijd met bruto bedragen, niet netto.
- Als je een aantal uren werkt naast je WAJONG dan kun je via de rekenmodule zien wat dit betekent voor je uitkering. Omdat we niet aan je inkomen zitten maar alleen je uitkering verandert kun je dat dan zelf berekenen. Wat me weer brengt naar het volgende punt:
- Je kunt de module gewoon gebruiken want die geeft je een goed beeld van wat er nu gebeurt als je gaat werken. Ze tellen dus nog wel. Waarom twijfel je hieraan? Vanwege de plannen van het kabinet? 
- Als je opgeroepen wordt voor een gesprek en je wilt echt niet bij die verzekeringsarts langs kun je dat aangeven, dan kijken we wel wat er mogelijk is.  Officieel is hier niet iets over geregeld. 

Met vriendelijke groet,
Harold 
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2020 12:11

Beste Harold.

Dankjewel voor het uitgebreide antwoord.
Ik zal bovenstaande na mijn herstel bespreken met een kennis van mij die tevens het ips traject aanbied.

Nog een vraag daarover. Kan ik ips ook volgen zonder arbeidsvermogen? Dat is mij niet duidelijk namelijk. Dit traject word geboden door RIBW waar ik begeleiding van ontvang maar ik begreep dat er wel toestemming aan UWV moet worden gevraagd.
Vind het namelijk wel zo prettig om mezelf eerst veilig te kunnen uitdagen en dus zien of ik überhaupt aan de criteria arbeidsvermogen kan gaan voldoen voor ik een gesprek met een verzekeringsarts aan ga.

Wat betreft de rekenhulpen ja ik twijfel daar inderdaad aan ivm de wetswijziging Wajong.

Als ik nu bijvoorbeeld invul:
Hoogste klasse ao, geen arbeidsvermogen en 300 euro bruto bijverdienen kom ik uit op volledige wajong +300 bruto.
Volgens de nieuwe plannen word dit volledig wajong + van iedere verdiende euro 30 cent. Dat is véél minder namelijk +- 100.

Gr Luna

quote:

Op 6 januari 2020 schreef Luna29 het volgende:

Wat betreft de rekenhulpen ja ik twijfel daar inderdaad aan ivm de wetswijziging Wajong.

Als ik nu bijvoorbeeld invul:
Hoogste klasse ao, geen arbeidsvermogen en 300 euro bruto bijverdienen kom ik uit op volledige wajong +300 bruto.
Volgens de nieuwe plannen word dit volledig wajong + van iedere verdiende euro 30 cent. Dat is véél minder namelijk +- 100.

Gr Luna

De wetswijziging is er nog niet door. Die ligt op dit moment voor behandeling in de eerste kamer. En als de wetswijziging erdoor komt zoals de wet er nu ligt dan gaat die andere inkomstenverrekening pas per 2021 in.

partner van tt

Hallo Luna,

Graag gedaan! partner van tt geeft het goed aan: het gaat nu alleen nog maar om plannen. Je kunt dus op dit moment een goed beeld krijgen door gebruik te maken van de rekenmodule.

Wat betreft een IPS traject (Individuele Plaatsing en Steun): als je wilt weten of je er voor in aanmerking komt kun je terecht bij je GGZ-instelling. Voor algemene informatie kun je ook  terecht op werkenmetips.nl Hier vindt je ook of jouw GGZ-instelling werkt met IPS.
Ook als je op dit moment nog geen arbeidsvermogen hebt kun je er voor in aanmerking komen. Wel moet je een uitkering van UWV hebben. Succes met je plannen!

Vriendelijke groet,
Harold
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 07 januari 2020 13:20

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!