Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: WIA > huis verhuren bij WIA
WIA
huis verhuren bij WIA
SunnyB
6594

Hallo beste mensen,
De volgende situatie: ik heb een WIA uitkering en woon nu in een koopwoning in grote stad maar zou graag willen verhuizen naar een dorpje. Ik vraag me af of ik met een WIA uitkering mijn huidige koopwoning kan verhuren en dat ik dan in het dorpje een huisje kan huren of bij mijn ouders kan wonen.
Bij de belastingdienst worden inkomsten uit huur niet gezien als inkomsten, zolang het niet bedrijfsmatig is. Weet iemand hoe het UWV hier tegenaan kijkt? Word ik dan gekort op mijn uitkering?
Alvast bedankt!

Beste SunnyB,

Allereerst van harte welkom op het perspectief forum!

Het kort of af en toe verhuren van je koopwoning wordt in de eerste plaats als inkomsten uit eigen vermogen gezien. Dit is niet van invloed op je WIA-uitkering van UWV.

Het kan wel van invloed worden als er sprake is van bedrijfsmatig handelen. De verhuur van je woning kan als bedrijfsmatig handelen worden gezien wanneer jij werkzaamheden gaat verrichten die gericht zijn op het behalen van voordeel door de verhuur.
Je kunt dan denken aan schoonmaakwerkzaamheden, reparaties, huurders zoeken etc. De huur die je dan ontvangt, zal bij bedrijfsmatig handelen worden beschouwd als inkomsten als zelfstandige.

1/2

Wij volgen hierin de Belastingdienst voor het bedrijfsmatig handelen en het ontvangen van inkomsten als zelfstandige.
Inkomsten als zelfstandige worden wel verrekend op je WIA-uitkering. Je kunt onze rekenhulp gebruiken om een indicatie van de verrekening van deze inkomsten te krijgen: https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/index.aspx

Je mag natuurlijk altijd vooraf contact opnemen met onze klantenservice (door een bericht te sturen of te bellen). Aan de hand van jouw situatie kan je uitkeringsdeskundige beoordelen of er al dan niet sprake is van bedrijfsmatig handelen.

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcare

2/2


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!