Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Participatiewet > Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Participatiewet
Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
sneeuw
10544

Hallo allemaal, ik ben 24 jaar oud en ik ga a.s. zomer een opleiding doen aan het mbo of het hbo (dat laatste zit ik over te twijfelen vanwege slecht verleden op de middelbare school), maar ik denk dat ik sowieso zelfstandig wil gaan wonen omdat *ahem* laten we het zo zeggen niet zo al beste thuissituatie die mede wordt veroorzaakt door de huisgenoten/familie.

Wat ik zelf heb geprobeerd om daar weg te komen:
- Aangeven aan psycholoog hoe de thuissituatie zich zo ongeveer/precies verkeert maar die biedt eigenlijk alleen een woongroep aan (voor degenen die daar in wonen, kun je daar wat over vertellen? Is dit iets voor een komende student?) Misschien had ik dat moeten doen vóórdat ik naar school ging, maar goed...ik ben wel getraumatiseerd door de thuissituatie en verleden dus ik kan niet altijd goede keuzes maken.
- Een maatschappelijke werker raad gevraagd (antwoord was netwerken...heb geen vrienden en heb nog nooit een studie gevolgd...wat zou je dan kunnen doen?)
- Ik heb enkele maanden geleden een account gemaakt bij een woonvesting. Moet ik gewoon doorbijten en hopen dat ik over 5 jaar eindelijk weg bij die familie ben? Dat lijkt me zo zonde..want ik heb dat al 5 jaar lang gedaan en dat heeft me niets opgeleverd.
- Het slechtste voor het laatste bewaard maar ik heb ook recent een intakegesprek bij Villex gepland. Ik twijfel nog steeds hierover echter...dus waarschuw me maar als dat een slecht idee is.

En verder weet ik eigenlijk niet wat ik moet doen om een betere optie te krijgen. Ik wil het liefst in de stad waar ik zal studeren wonen.

Zou ik graag jullie ideeën en/of meningen hierover mogen krijgen?

Een heleboel bij elkaar. Wat wonen betreft ligt het een beetje aan waar je woont hoe je kansen zijn. Denk ook aan mogelijkheden als woningen die via loting gaan, sloopwoning, anti-kraakwoning, particulier huren (studio o.i.d), kamer huren. Met je leeftijd kan je nog in aanmerking komen voor een jongerenwoning. Soms ook wat verder kijken dan je eigen woonplaats. Zo'n studie kan je vaak ook in meerdere steden volgen. Voor mij was het goed om naar een heel ander deel van het land te verhuizen, weg van herinneringen, omgeving en moeilijk contact met m'n vader.
Lijkt me op zich handiger als je je thuissituatie wat op orde hebt. Voor studeren moet je rust in je huis en in je situatie hebben. Misschien is het op het moment dat je wil leren wel rustig maar zit je met spanningen en huis ontvluchten om je huiswerk te maken lijkt me ook niet zo. Plus dat het toch al lastiger is als je niet zo stabiel bent.

Als een stage voor je opleiding nodig is, zou je eventueel kunnen kijken naar vrijwilligerswerk in die richting en die later gebruiken als stage. Of andere kleinere stappen zetten. Dicht bij je gevoel blijven. Teveel grote stappen heeft het gevaar van harder vallen.
Enne. Letten op je ademhaling. Zorgen dat je rustig blijft ademen, dan neem je ook eerder de juiste beslissingen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!