Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Hoe kan dit?
Nah32
368912

Ik ben Wajonger sinds mijn 18e levensjaar. Ik ben nu 32. Heb altijd een volledige Wajong ontvangen totdat ik in 2009 ben gaan werken. Sinds 2009 werk ik 9u per week bij 'n werkgever. Ik ben hier begonnen met 12u en heb dit af moeten bouwen naar 9u omdat het te zwaar werd. Mijn loon werd aangevuld door de Wajong.

Inmiddels zit ik al 3 jaar ziek thuis van mijn werk, in de ziektewet dus. Mijn werkgever deed ongeveer 2 jaar geleden 'n WIA aangevraagd voor mij maar deze werd afgewezen door UWV. Omdat UWV van mening was dat m'n werkgever niet genoeg inspanning verrichtte om mij aan het werk te houden kregen zij een loonsanctie opgelegd. En moesten zij mij nog 1 jaar extra loon doorbetalen en kreeg ik ontslagbescherming. 8 maart aanstaande vervalt deze ontslagbescherming en stopt de werkgever mijn loonbetaling. En mogen ze mij dus in principe ontslaan. M'n werkgever heeft dus in 2015 geprobeerd voor mij een WIA aan te vragen omdat zij van mening waren dat werken bij hen niet meer geschikt voor me was. De bedoeling was dan ziek uit dienst te gaan. Waarop UWV dus aangaf hier niet mee akkoord te gaan. 

Afgelopen zomer kreeg ik van uwv een brief mbt de participatiewet of ik arbeidsvermogen zou hebben. Dit wilden ze onderzoeken. Ik gaf aan dit niet te hebben en zij riepen me op. Ik heb toen een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts gezien (moet even nakijken wat zijn precieze functie was) maar deze meneer was van mening dat ik geen arbeidsvermogen heb. Ik hoefde mij geen zorgen te maken over mijn uitkering zei hij. 

Ik vroeg hem hoe om te gaan met een evt WIA aanvraag mbt mijn baan en hij zei dat ik daar best in mee kon gaan omdat dit 2 verschillende wetten zijn en los staat van Wajong. Toen kreeg ik afgelopen winter een brief van UWV waarop ik moest aanvinken of zij nog met de WIA aanvraag door moesten gaan. Ik kon letterlijk alleen 'ja' of 'nee' aankruisen. Ik heb 'ja' aangekruist en ben opgeroepen. Ben gezien door een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige die allebei van mening zijn dat ik ineens 40 uur per week kan werken en de WIA dus afwijzen. Ook stopt daardoor mijn Wajong over 2 maanden!

U kunt begrijpen dat ik helemaal perplex ben. Ik ben al 3 jaar ziek thuis omdat het verre van goed met me gaat en ook voordat ik ziek werd vanuit mijn baan hield ik 9 uur werken maar amper vol door mijn beperkingen en ziekten. Ik moet bijstand uitkering gaan aanvragen maar alles groeit me momenteel boven het hoofd. Ik heb bijstand via de UWV site geprobeerd aan de te vragen maar omdat ik de komende 2 maanden nog wajong ontvang geeft de site aan dat ik een te hoog inkomen zou hebben momenteel.
Ik zie door de bomen het bos niet meer.

Hoe kan het zo zijn dat ik voor de WIA arbeidsvermogen heb terwijl in juni (ook schriftelijk) mij verteld is dat zij geen arbeidsvermogen zien. Terwijl mijn gezondheidssituatie alleen maar verslechterd is. Wat moet ik nu doen?

Pagina's

Samenvattend:
- wajong sinds 18de
- 3 jaar in ziektewet
- loon tot 8 maart 2017
- juni 2016 voor de participatie wet besluit "geen arbeidsvermogen".
- wia aanvraag winter 2016 afgewezen, besluit "kan 40 uur werken".
- Nu nog twee maand Wajong

Vreemd dat je in een half jaar van "geen arbeidsvermogen" naar "wel arbeidsvermogen" kunt gaan. Ook vreemd dat je Wajong stopt.

Laatst gewijzigd op: 08 maart 2017 08:57

Ik ben er ook perplex over. Heb wel 10x de beslissingen doorgelezen en het is precies zoals u samenvat. Mijn gezondheid is in die 8 maanden nog steeds even slecht. Er is helemaal niet gekeken naar dat rapport van juni. Ik begon erover maar hij noemde het verouderd. Dat kan toch niet zomaar? Heeft iemand enig idee? Ik slaap er niet van. De bijstand is een groot verschil met Wajong. En alle verplichtingen die daarbij horen terwijl ik niet in staat ben om te werken maar dus wel gewoon moet gaan solliciteren.

Laatst gewijzigd op: 08 maart 2017 09:49

Hallo Nah32,


Wat een nare situatie beschrijf je.

Het klopt dat de Wajong en de WIA twee verschillende wetten zijn die beide een eigen beoordeling hebben. Toch is het bijzonder dat er bij de beoordeling van je arbeidsvermogen van de Wajong geen arbeidsvermogen is vastgesteld terwijl ze bij de WIA van mening zijn dat je 40 uur per week kan werken. Ik kan je ongeloof hierin heel goed begrijpen.

Je hebt de mogelijkheid (en keuze) om tegen de beslissing van de WIA in bezwaar te gaan. Wij kijken dan opnieuw naar jouw situatie. Ga je niet in bezwaar, of verlies je het bezwaar? Dan heb je geen recht op de WIA-uitkering.

Deel 1/2

Laatst gewijzigd op: 08 maart 2017 10:11

De beoordeling van de WIA hoeft niet te betekenen dat je Wajong-uitkering wordt beëindigd. De Wajong-uitkering kan weer volledig gaan uitbetalen. Hierdoor is het aanvragen van een bijstandsuitkering waarschijnlijk niet nodig. Weet je zeker dat je Wajong-uitkering wel stopt? Dan kun je ook hiertegen in bezwaar gaan. Voor meer informatie over je Wajong-uitkering, na de beoordeling van de WIA, kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice

Is je Wajong-uitkering onder het voor jou geldende sociale minimum? Dan kun je een toeslag op je Wajong-uitkering aanvragen. Zie hier voor meer informatie. 

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcare Team

Deel 2/2
Laatst gewijzigd op: 08 maart 2017 10:16

Ja, in de beslissing van UWV staat dat ik niet in aanmerking kom voor WIA. (dit is 't zelfde als een afwijzing neem ik aan?) Omdat ze hebben gekeken naar bepaalde punten en ik voldoe daar volgens hen aan dus kan 100% werken. Er is in juni geen FML lijst opgesteld. Waarom weet ik niet. Ik heb hier verder nooit iets achter gezocht omdat zijn mening: geen arbeidsvermogen betrof. Die heeft in zijn verslag dus aan gegeven: geen arbeidsvermogen. Dit heb ik zwart op wit. Maar nu moet ik dus schijnbaar dat verslag als niet-bindend verklaren omdat er nu een nieuw verslag is gemaakt door een andere verzekeringsarts en arbeidsdeskundige en dit maal wel een FML. Maar omdat ik nu volledig zou moeten kunnen werken heeft dit betrekking op mijn inkomsten uit wajong.

Excuses als ik het misschien wat onduidelijk uitleg maar ik zie door de bomen het bos niet meer. Er kwam iets ter sprake over 65-35, ik neem aan dat ermee bedoelt word dat ik voor 65% kan werken dus geen wajong?

Beste Nah32,

Zo te lezen is het inderdaad een afwijzing van de WIA geweest, die je hebt gekregen. Dat er bij de WIA beoordeling is vastgesteld dat je voor een bepaald percentage (meer dan 65% zo te lezen) kan werken, dat betekent niet dat je nu geen recht meer hebt op Wajong. Als de Wajong zou stoppen, dan zou je daar een brief over krijgen waarin duidelijk vermeld staat dat jouw Wajong-uitkering beëindigd wordt en per welke datum. Zo te lezen is dit nu niet duidelijk voor je. Als je hier duidelijkheid over wilt, dan zou ik echt bellen als ik jou was. Als je liever hebt dat wij er voor je induiken dan kan dat ook. Je mag je gegevens mailen naar wajongforum@uwv.nl dan gaan we er voor je achteraan.

Met vriendelijke groet,

Viktoria
UWV Webcareteam

quote:

In het originele topic schreef Nah32:

Ook stopt daardoor mijn Wajong over 2 maanden!

Heb je een brief gekregen van het UWV waarin dit staat?

Ja. Op 9 mei, samen met de afwijzing WIA. Wij snappen er helemaal niets meer van

Ik denk dat het verstandig is om snel contact op te nemen met het UWV. Hopelijk kunnen ze duidelijkheid bieden.

Dat heb ik al meerdere keren gedaan en zij laten het uitzoeken omdat ze geen duidelijk antwoord hebben. Wat ze dan doen is de arbeidsdeskundige naar mij terug laten bellen. Dezelfde arbeidsdeskundige die met dit oordeel is gekomen. En die geeft mij dan weer dezelfde vreemde korte uitleg. Voor WIA arbeidsgeschikt, dus vervalt Wajong helemaal. Vraag maar bijstand aan. Een duidelijkere uitleg krijg ik niet

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!