Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Jan Willem. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Hobby of bedrijfje?
Inkomen en uitkering
Hobby of bedrijfje?
DC
328312

Hi! ik ben DC, ik ben 27 jaar oud en ontvang een wajong 2010 uitkering van 75% van het minimumloon.
Omdat ik door mijn ziektes voornamelijk thuis zit ben ik gaan haken. ik post mijn creaties op een instagram account en soms sturen mensen mij een berichtje of ik er ook zo een voor hen kan maken. dit levert soms een bescheiden vergoeding op, meestal haal ik alleen de materiaalkosten en dergelijke eruit.
nu wil ik graag een website maken waar ik mijn creaties deel, leuke verhalen schrijf en DIY ideetjes deel. Ook kunnen dan mensen als zij dat willen via een prive berichtje een creatie van mij bestellen/kopen.
Ben ik dan een uit de hand gehopen hobbyist of ben ik dan een onderneming? dien ik mij in te schrijven bij de kvk en belastingdienst en mijn inkomsten doorgeven of is hiervoor het niet lucratief genoeg?
Ik bedenk dat als ik een hele hele hele goede maand zou hebben, ik max. 100 eur kan verdienen aan mijn creaties.
Ik weet niet of dit dan als bedrijf wordt gezien of niet.
Weten jullie meer?? of graag antwoord van UWV webcare.

Liefs!

Zou het niet goed weten. Zou wel zorgen dat je je kosten goed bijhoudt, met bonnetjes. Als je het dan mee zou vallen met de inkomsten, kan je aantonen welke kosten je gemaakt hebt en daar dus van af kan trekken.

Leuk en knap dat je bezig bent met creëren!

Of je je wel of niet in moet schrijven bij de Kvk kan je hier checken: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-...

Of de Belastingdienst je ziet als ondernemer kun je hier checken: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/ch...?

Volgens mij hebben we deze discussie een week of drie geleden ook al gevoerd en ook toen kwamen er geen heldere antwoorden...

https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wordt-een-etsy-winkeltje-gezien-als-i...

volgens mij is de situatie exact hetzelfde...

Welkom op het forum, DC. Wat tof dat jij een hobby hebt die aanslaat bij andere mensen!

Je situatie lijkt inderdaad erg op die van Karina: https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wordt-een-etsy-winkeltje-gezien-als-inkomsten-uit-hobby?page=1. Karina heeft haar situatie voorgelegd aan de Belastingdienst. Helaas hebben we nog geen update van haar gekregen.

Om meer helderheid te geven zal ik de situatie morgen voorleggen aan Webcare!

Bedankt iedereen voor de reacties! Ik ga even kijken naar de links die jullie hebben gestuurd.

Hallo DC,

Wat ben ik blij dat iedereen zo goed met jou meedenkt. Namens Webcare bedank ik de forumleden voor het delen van alle linkjes.

Ik sluit me ook volledig aan bij de opmerking van J96 en Jan Willem, dat jouw situatie vergelijkbaar is met die van Karina en haar etsy winkeltje.

Je krijgt van mij dan ook hetzelfde advies. Ga in overleg met de Belastingdienst. Wanneer duidelijk is hoe de Belastingdienst jouw plannen beoordeeld, hobbymatig of anders, dan kunnen wij ook meer vertellen over de invloed op jouw Wajong-uitkering.

Ik wens je veel succes toe met jouw plannen en natuurlijk heel veel plezier met jouw hobby.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 29 oktober 2019 09:46

Hoi iedereen,

Update: ik heb gebeld met de belastingdienst en na veel info en de ondernemerscheck wordt ik hoogstwaarschijnlijk gezien als ‘resultaatgenieter’ en geen ondernemer, (nu nog niet, daar is mijn ‘bedrijfje’ nog te klein voor).

Nu vraag ik me af wat de volgende stap is. Is het handig om mij eerst in te schrijven bij het kvk of eerst een afspraak te maken met een arbeidsdeskundige vanuit de wajong?

Heeft iemand ervaring hiermee? Wat voor hulp kunnen zij bieden bij het opstarten hiervan?

Ik wil het bedrijfje voornamelijk klein houden en niet mijn uitkering verliezen. Het is namelijk meer een bezigheid die mij veel zelfvertrouwen geeft maar ik ben zeer zeker nog niet in staat om volledig te werken.

Bedankt voor het meedenken alsvast.

Liefs!

Hallo DC, Wat leuk dat je deze update deelt! Ik kan me voorstellen dat je wilt weten wat nu de verstandigste vervolgstap is. Ik wil je aanraden om eerst contact op te nemen met de arbeidsdeskundige. Die denkt namelijk graag mee welke mogelijkheden er zijn om hier verder mee te helpen. Met vriendelijke groet, Timo UWV Webcareteam
Laatst gewijzigd op: 14 november 2019 13:04

Waarom zou je uberhaupt in dit stadium een bedrijf willen opstarten?

Je kunt toch ook gewoon een tijd lang aan de slag gaan en als het dan loopt alsnog je inschrijven e.d.

Wel even melden aan je arbeidsdeskundige dat je dit doet.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!