Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Herbeoordeling arbeidsvermogen oude wajong
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Herbeoordeling arbeidsvermogen oude wajong
Kingco
8434

Ik heb sinds mijn 18e een aaw uitkering, welke nu een Wajong is geworden. Ik val dus onder de oude Wajong. Ik heb nog nooit gewerkt en heb in 2016 de brief gekregen, dat ik geen arbeidsvermogen heb. Ik ben hier niet tegen in beroep gegaan.

Nu in 2020, wil ik gaan proberen om toch te gaan werken. Ik heb contact gezocht met het UWV Werkbedrijf (arbeidsdeskundige).

Aangezien ik de "stempel" geen arbeidsvermogen heb, zijn de mogelijkheden om mij te helpen, heel beperkt. Om het kopje "geen arbeidsvermogen" te verwijderen, dien ik een herkeuring te krijgen. Hij heeft navraag voor mij gedaan bij een verzekeringsarts.

De verzekeringsarts heeft gezegd dat een herkeuring een 2-traps raket gaat worden.
1. Heb je wel of geen arbeidsvermogen.
2. Indien wel arbeidsvermogen, gaat er ook gekeken worden hoeveel uur je kan werken. Indien dit 40 uur gaat worden, vervalt mijn Wajong uitkering.

We waren beide verrast, omdat we dachten dat er alleen gekeken gaat worden naar of je wel of geen arbeidsvermogen hebt.

Wie kan mij vertellen of bovenstaande klopt en ik dus het risico loop, om mijn Wajong te verliezen.

Beste Kingco,

Het klopt inderdaad dat de mogelijkheden voor ondersteuning beperkt zijn als je de stempel ‘geen arbeidsvermogen’ hebt. 

Om voor (meer) ondersteuning in aanmerking te komen zou er dan inderdaad een herbeoordeling ingezet moeten worden die eigenlijk uit twee onderdelen bestaat:

- Eerst wordt er gekeken of je op dit moment wel of geen arbeidsvermogen hebt. Het arbeidsvermogen bepalen wij door te beoordelen of je mogelijkheden hebt om te werken. 

-  Als er wordt vastgesteld dat je arbeidsvermogen hebt kijken we daarnaast ook naar de arbeidsongeschiktheid. We kijken naar wat u zou kunnen verdienen naast de Wajong-uitkering en of er daarmee nog steeds recht is op een Wajong-uitkering.  

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 12 augustus 2020 11:03

Beste Jim,

Dank je wel voor je heldere beantwoording.

Betekent dit dan, dat ik het risico loop, om na de herkeuring, die ik wil doen, om voor (meer) ondersteuning in aanmerking te komen, het recht op een Wajong-uitkering te verliezen?

Wat had er gebeurd als ik in 2016 tegen het besluit "geen arbeidsvermogen" was ingegaan. Werd er dan ook gekeken naar mijn arbeidsvermogen EN naar de arbeidsongeschiktheid?


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!