Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Groene of witte tabel ziektewet
Inkomen en uitkering
Groene of witte tabel ziektewet
Kris
2171012

Hoi weer,

Afgelopen week ben ik door de belastingdienst gebeld, omdat er een probleem is ontstaan doordat mijn oud werkgever (overheid) later andere informatie heeft doorgegeven dan in de vooringevulde aangiftes. Over 2018 hadden zowel uwv en mijn oud werkgever geen informatie verschaft en moest ik het zelf schatten. Geen van beiden wilden een jaaropgave maken en verwezen naar elkaar.

Omdat het blijkbaar nu mis is gegaan vanaf 2017 kan dit een flink probleem worden. Ik zag alleen het volgende in de aangeleverde informatie vd belastingdienst: UWV zet de ziektewet in een witte tabel (en dus heb ik recht op arbeidskorting). UWV gaat ervan uit dat het loondoorbetaling was na ziekte. Wat klopt.

Alleen de oud werkgever heeft 1.5 jaar de groene tabel gebruikt waardoor ik geen arbeidskorting heb gekregen. Meer loonheffing dus en daardoor zou ik nu ook meer terug moeten betalen.

Mogelijk hebben ze dit gedaan omdat ik feitelijk ontslagen en dus uit dienst ben gegaan terwijl ik ziek was (wat (fantastisch) alleen bij de overheid mag).

Heeft de oud werkgever nu een fout begaan door de ziektewet heffingen in de groene tabel te zetten, of is dit de uitzondering omdat ik ook ontslagen was?

Het blijft een feestje om dingen helder te krijgen als je ziek en ontslagen raakt bij de overheid. De belastingdienst zei dat ik altijd juridische hulp kan inschakelen, maar ja.......en dat weet hij niet, maar is bijna kafka voor mij om te doen.
Het gaat om een boel geld, dus ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.

Ziektewet zonder WW, want ik werd ziek voor de WW in ging en heb geen dag WW gehad: groen of wit?
Of viel ik feitelijk wel onder de WW, omdat ik na ziekte werd ontslagen?
Maar de reintegratie vanuit WW had via de werkgever gemoeten en reintegratie met een no risk polis vanuit UWV.

Wie weet dit?

Pagina's

Dit valt volgens mij in de categorie: hoe maak ik het de burger zo moeilijk mogelijk.
Het UWV kent je situatie, heeft ervaring van meerdere soortgelijke gevallen en kan hopelijk het juiste antwoord geven. Hopelijk wordt je niet vermorzeld tussen UWV, belastingdienst en oude werkgever en blijf je niet met de gebakken peren zitten. Alle 3 organisaties zijn ook nog eens allemaal overheid.

UWV zet de ziektewet in een witte tabel (en dus heb ik recht op arbeidskorting).
UWV gaat ervan uit dat het loondoorbetaling was na ziekte. Wat klopt.
De werkgever de Rijksoverheid heeft echter 1,5 jaar de groene tabel gebruikt waardoor ik geen arbeidskorting heb gekregen.
Meer loonheffing dus en daardoor zou ik nu ook meer terug moeten betalen.”

Liep de uitkering van de ziektewet via je werkgever of rechtstreeks door het UWV?
Was de loondoorbetaling na de ziekte of tijdens de ziekte van je werkgever?

Laatst gewijzigd op: 10 februari 2020 08:04

Bedankt Jan,

Ik heb al zo lopen zoeken of dit een uitzondering is. En welke situatie van toepassing is.

De ziektewet werd door UWV aan de oud werkgever overgemaakt, omdat deze volgens de CAO nog 1.5 jaar loondoorbetaling na ziekte moest betalen (ivm de no risk polis kostte hun dat niets). De oud werkgever is daarmee inhoudsplichtig voor alles. Nergens vind ik echter of zij wit of groen moeten gebruiken.

Ziektewet is loondoorbetaling bij ziekte, ook na ontslag, want zw uitkering is geen WW of WIA/wajong (?).
Ik dacht te lezen dat er dus dan de witte tabel gebruikt moest worden.

Maar ik ben zo bang dat ik weer in een frustrerende discussie terecht kom met 'de overheid'.

Hi Kris,

We hebben je vraag gezien hoor, maar door omstandigheden kan Webcare de vraag vandaag niet oppakken. Excuus daarvoor! Morgen gaan ze voor je uitzoeken hoe het nu precies zit. 

1/2

Hoi Kris,

Jeetje, wat een ingewikkeld verhaal! Logisch dat je om hulp vraagt.

Je geeft aan dat je zelf je gegevens over 2018 hebt geschat en hebt doorgegeven aan de belastingdienst omdat je geen jaaropgave kreeg van je oud werkgever en UWV.
UWV verstrekt alleen jaaropgaven als je een uitkering van ons hebt gehad. Heeft je oud werkgever je dus zelf doorbetaald omdat het een eigen risico drager was, is er geen uitkering geweest van UWV.

Als je bent ontslagen tijdens ziekte, ga je ziek uit dienst en heb je geen recht op WW maar op de Ziektewet. De regels voor integratie vanuit de WW waar je het over hebt, zijn dus niet van toepassing.
Bij een ziektewetuitkering wordt inderdaad de witte tabel gebruikt. Dit gebeurt bij zowel UWV als werkgevers. Heeft jouw oud werkgever de groene tabel gebruikt, dan is er iets niet goed gegaan.

2/2

Ik snap dat je je als Kafka voelt om je situatie te bespreken met het juridisch loket of een andere persoon die je juridisch kan helpen, maar ik raad je toch aan om dit te doen.
Doordat het zo specifiek is EN ook nog de overheid je oud werkgever is, is het belangrijk dat je dit goed kunt bespreken en hier hulp bij krijgt.

Vanuit Webcare hebben wij die mogelijkheid niet, omdat er toch echt inzage in gegevens nodig is. Niet alleen je UWV gegevens maar ook van de belastingdienst en je oud werkgever. Vandaar mijn advies om juridische hulp in te schakelen. Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden van juridische hulp. 

Ik wens je heel veel succes en sterkte!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Hoi Monica,

Dit is fijn en duidelijk nieuws: ziek uit dienst is de WITTE tabel :-))
Scheelt me echt wel een forse naheffing.

Overigens had ik gezegd dat UWV de ziektewet had betaald aan de oud werkgever, en dat deze de jaaropgaves niet verstrekte omdat zij stelden het geld van UWV te krijgen.

Ik heb geen rechtsbijstandsverzekering en verdiende te veel voor het juridisch loket. Ik heb sinds 2015 toen ik onterecht werd ziek gehouden voor 1.5 jaar en daarna geen functie meer kreeg, een advocaat genomen. Zij verloor de zaak.
Kostte me 11000€.
Daarna is er lange tijd gedreigd met ontslag dat maar niet gebeurde. Ik kreeg toen bijna geen werk meer, maar wel een productieeis van 80% (zonder werk nooit te behalen).
Ik heb 3 keer een jaar onbetaald verlof gevraagd om uit te zoeken of ik ander werk volhield. Dat werd geweigerd.
Een jurist heeft een klacht ingediend, die vervolgens is gebruikt om me te ontslaan wegens verstoorde arbeidsrelatie. Ik was toen al ziek geworden.

Ik heb na 11 jaar dienstverband geen ontslagvergoeding of maand meegekregen, omdat ik in bezwaar ging tegen mijn ontslag. Dat verloor ik. Het beroep tegen ontslag is in april......

Ik ben ook nog mijn beroepsregistratie verloren doordat ik geen normale werkgeversverklaring kreeg om gewerkte uren aan te tonen. Ook dat bezwaar heb ik verloren, want de 'overheid' zou heus niet een verkeerde verklaring overleggen.

Ik ben van mijn spaargeld al 4 keer in bezwaar geweest bij de overheid sinds 2015, 1 keer in beroep, 1 keer in hoger beroep. En binnenkort is het beroep tegen mijn ontslag nog. Dat wil de advocaat

Ik zeg: Kafka. Als verhalen diametraal tegenover elkaar staan (ook al wordt er gelogen en gedraaid), dan weet een rechter niet meer wie gelijk heeft. En dan is er nog een verschil tussen gelijk hebben (ik ben echt bizar behandeld) en gelijk krijgen.

Nee, deze zaak is helder: de witte tabel dus. Rechtsbijstand betekent niet dat het dan wel goed komt. Jammer van de illusie.

Overigens mooi detail: dezelfde rechter die mijn ontslag nu behandelt, heb ik al vaker getroffen. Zij weet daardoor dat de werkgever steeds nieuwe redenen verzon om me te ontslaan.

Ik win deze zaak heus niet, want arbeidsrelatie is ook verstoord. Maar het zou mooi zijn als er nog eens goed naar de schuldvraag wordt gekeken. Geld vind ik niet zo belangrijk, ik heb een dak boven mijn hoofd.

Rechtvaardigheid en integriteit vind ik wel belangrijk. Dat heb ik zo heel erg gemist bij mijn oud werkgever. Ik hoop dat ik de pijn van zo mijn werk en geloof in collega's verliezen, kan verwerken. En dan nieuw werk en nieuwe collega's aandurf.

.

Hoi Kris,

Wat een hoop tenenkrommend grievende ervaringen zo allemaal bij elkaar! Excuus dat ik verder niet echt iets kan bijdragen, maar dit lezende word ik ontzettend droevig en kwaad. Dat bij de overheid een en ander vaak mis gaat, weet ik al heel lang, maar het begint er voor mij op te lijken alsof JUIST de overheid vaak het conflictbeleid voert en elk geschil telkens maar 'rücksichtslos' naar de rechter verwijst. Bah!
Ik hoop dat je wel goed wordt bijgestaan door je advocate. Mij valt - wellicht geheel ten onrechte - op dat de procedures waarin je verwikkeld was/bent dikwijls niet de door jou gewenste afloop hebben.

Heel veel succes en gewenst. Stiekem hoop ik toch op een goede aprilmaand voor je!

Laatst gewijzigd op: 12 februari 2020 00:15

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!