Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Gesprek verzekeringsarts ivm urenindicatie (heb al wajong)
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Gesprek verzekeringsarts ivm urenindicatie (heb al wajong)
Melanieb87
158812

Goedenavond, 

Vandaag heb ik op mijn school (re-ingegratietraject) een gesprek gehad omdat zie niet echt verder met mij komen. Ik wil heel erg graag werken, maar ik ben nog te vaak afwezig en om die reden kunnen ze mij niet bij een werkgever plaatsen. Nu willen ze vanuit die instantie bij het UWV een herkeuring aanvragen om te kijken hoeveel uren ik nou daadwerkelijk zou moeten kunnen werken (een urenindicatie dus). Nou kreeg ik er alleen bij verteld dat ik dus ook mijn Wajong zou kunnen verliezen als de verzekeringsarts waarmee ik een gesprek zou hebben zou vinden dat ik gewoon belastbaar ben. Ik ben nu 80 tot 100% afgekeurd. Heeft iemand enig idee of dit kan? 

Ik hoor het graag! 

Met vriendelijke groet,

Melanie 

Pagina's

Vreemd advies om een herkeuring aan te vragen voor een urenindicatie. Je kunt inderdaad je wajong uitkering verliezen bij een herkeuring.

Is die urenindicatie misschien nodig voor de berekening van de loondispensatie of voor iets anders? Of gaat het misschien om de beoordeling op arbeidsvermogen?

Laatst gewijzigd op: 16 oktober 2017 21:32

quote:

Op 16 oktober 2017 schreef jan het volgende:

Vreemd advies om een herkeuring aan te vragen voor een urenindicatie. Je kunt inderdaad je wajong uitkering verliezen bij een herkeuring.Is die urenindicatie misschien nodig voor de berekening van de loondispensatie of voor iets anders? Of gaat het misschien om de beoordeling op arbeidsvermogen?

Het gaat er bij de instantie van mijn re-integratie traject om dat ze weten hoeveel ik nou eigenlijk zou moeten kunnen werken. Dit ivm veel uitval door ziekte. Dus ik denk dat het dan om het arbeidsvermogen gaat. Maar ze hadden het over een urenindicatie. Het voelt een beetje als mijn eigen kuil graven om nu een herkeuring aan te vragen.. maar ze zei dat ze dit verplicht is om te doen als ze niet verder met me komen. 

 

Laatst gewijzigd op: 16 oktober 2017 21:43

Voor een herbeoordeling op arbeidsvermogen hoef je in ieder geval tot eind van dit jaar geen hele herkeuring aan te vragen.

Misschien heeft iemand anders een idee waarom een hele herkeuring nodig is voor een urenindicatie.

Sorry, ik weet het niet.

Als iemand die met jou werkt aan reintegratie of een werkgever een deskundigenoordeel wil aanvragen bv tbv zo’n vraag, moet deze dE aanvraag zelf doen. Dit kost hen geloof ik 400€.

Als jij zelf een vraag hebt, kun je ook een deskundigenoordeel aanvragen en dan kost dit jou 100€. 

Als men iets wil weten over jouw inzetbaarheid, moeten ze naar mijn mening zelf maar een aanvraag doen. Op deze manier kost het jou geld terwijl jij die vraag misschien niet hebt. Ik zou hun aangeven dat zij zelf bij vragen kunnen proberen om een deskundigenoordeel aan te vragen. Dit wordt niet altijd gehonoreerd door uwv, weet ik uit ervaring. 

quote:

Op 16 oktober 2017 schreef jan het volgende:

Voor een herbeoordeling op arbeidsvermogen hoef je in ieder geval tot eind van dit jaar geen hele herkeuring aan te vragen.Misschien heeft iemand anders een idee waarom een hele herkeuring nodig is voor een urenindicatie.Sorry, ik weet het niet.

Misschien snappen ze bij mijn re-integratie bedrijf niet dat dit niet nodig is. of bedoelen ze gewoon een herbeoordeling op arbeidsvermogen maar leggen ze dit anders uit. 

Iig bedankt voor je reactie! 

 

Zoals Kris al zei zou je tegen het re-integratie bedrijf kunnen zeggen dat ze zelf ook een deskundigen oordeel aan kunnen vragen.

Ik zou geen hele herkeuring aanvragen. Je hebt nu wajong 80-100%. Dat kan alleen maar minder worden bij een hele herkeuring.

En ik zou ook tegen het re-integratie bedrijf zeggen dat je niets wilt betalen voor de uren indicatie.

Laatst gewijzigd op: 17 oktober 2017 09:21

quote:

Op 17 oktober 2017 schreef jan het volgende:

Zoals Kris al zei zou je tegen het re-integratie bedrijf kunnen zeggen dat ze zelf ook een deskundigen oordeel aan kunnen vragen.Ik zou geen hele herkeuring aanvragen. Je hebt nu wajong 80-100%. Dat kan alleen maar minder worden bij een hele herkeuring.En ik zou ook tegen het re-integratie bedrijf zeggen dat je niets wilt betalen voor de uren indicatie.

Ik ben niet bekend met zon deskundigenoordeel. Kan je uitleggen wat dit is? Vind het overigens sowieso vreemd dat iemand anders blijkbaar zo met mijn gehele toekomst aan de haal kan gaan. 

 

Laatst gewijzigd op: 17 oktober 2017 10:16

Er staat wel iets op internet over zo’n deskundigenoordeel. Het is een uwv-advies dat je kunt aanvragen als de reintegratie vastloopt. 

Bij jou lijKT er ihkv je reintegratie een behoefte te zijn naar een antwoord op een vraag uit de FML (functionele mogelijkheden lijst). De vraag naar hoeveel uren je per dag inzetbaar moet kunnen zijn.

Feitelijk kan zo’n verzekeringsarts dat ook niet precies weten, want die is er niet bij om te kijken hoe het gaat. Het is een theoretischE schatting, een gemiddelde.

Wat je naar mijn mening beter kunt doen, is met het reintegratiebedrijf een soort planning maken met praktijkuren. En dan kijken hoe je productiviteit en je klachten zich optimaal tot elkaar verhouden, bv door dit in een lijst af te tekenen. Dan is dat je urencriterium. En kost dat alleen maar inzet van jullie beiden om dat uit te vogelen.

Mocht je bedrijf nou twijfels daarover hebben, dan hoeft hiJ alleen op basis daarvan advies te vragen. Zijn kosten.

Hallo Melanie,

Je bent aan het re-integreren en nu heeft school behoefte om vast te stellen hoeveel uur je belastbaar bent. Je vraagt je af of je door een (her) beoordeling ook je Wajong kunt verliezen.

Ik snap je ongerustheid, maar deze is niet nodig.
Recht op Oude Wajong of Wajong 2010 ontstaat, en bestaat wanneer je niet zonder hulp of ondersteuning minimaal 75% van het minimumloon kunt verdienen.

Het is goed om
het onderscheid tussen arbeidsongeschiktheid en arbeidsvermogen te vermelden .

De arbeidsongeschiktheid wordt bepaald door te kijken naar wat je met jouw ziekte of handicap zou kunnen verdienen. Wij vergelijken dan het inkomen dat je nog kan verdienen met het minimumloon. Hieruit komt het arbeidsongeschiktheidspercentage.

1/3

 

Laatst gewijzigd op: 17 oktober 2017 16:33

2/3

Bij de beoordeling  arbeidsvermogen, kijken we of je mogelijkheden hebt om te werken. 

Je hebt ook arbeidsvermogen als je werk kunt doen, waarmee je minder dan het minimumloon verdient.

In dit topic  of dit artikel kun je nog meer informatie lezenUit je verhaal maak ik niet op of je het re-integratietraject volgt in overleg met UWV. In elk geval is het verstandig om met de arbeidsdeskundige te overleggen welke stappen jij en/of het re-integratiebedrijf hierin kunnen ondernemen.

3/3

Laatst gewijzigd op: 17 oktober 2017 16:36

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!