Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > (Geheime) geluidopname
Beoordeling van je arbeidsvermogen
(Geheime) geluidopname
_Bas_
3341412

Op de website van het UWV staan een aantal ‘spelregels’ voor het opnemen van gesprekken.

Volgens de Nederlandse wet is het opnemen van gesprekken waaraan je zelf deelneemt toegestaan.

Je hoeft dus geen toestemming te vragen voor het opnemen van een gesprek.

Voor meer informatie zie bijvoorbeeld https://ictrecht.nl/2014/07/04/gebruik-van-een-stiekeme-geluidsopname-al... en
art. 139a Strafrecht.

Zie ook de reactie van ‘BREAKEROFCHAINS’ onder een artikel van het UWV. https://perspectief.uwv.nl/artikelen/geluidsopname-toegestaan-bij-gespre...

Als je er 100% zeker van wilt zijn wat er wel of niet besproken is in je gesprek kun je alle gesprekken met instanties opnemen.

Hieronder enkele apps die audio opnemen:
Android: Easy Voice Recorder
Android telefoongesprekken: Gespreksopname

IOS (Apple) gesprekken: Dictafoon-geluidsrecorder

Pagina's

Beste _Bas_,

Allereerst van harte welkom op het perspectief forum!

In je bericht geef je aan dat je geen toestemming hoeft te vragen als je een geluidsopname wilt maken van een gesprek bij UWV. Dit is niet helemaal waar.

Als je een gesprek wilt opnemen dan zijn daar regels voor. De regels zijn dat je aangeeft voordat het gesprek begint, dat je het gesprek wilt opnemen. Verder is de geluidsopname alleen voor eigen gebruik. Met deze regel zorgen wij ervoor dat een persoonlijke gesprek bij ons altijd vertrouwelijk blijft.

Ga je niet akkoord met de regels? Dan mag je geen geluidsopname maken.

In deze link kun je lezen wanneer je soms geen geluidsopname mag maken.

Ik wens je een fijne dag vandaag!

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcareteam

 

Laatst gewijzigd op: 18 november 2019 14:02

Als je zelf deelneemt aan het gesprek is geheimgelijk opnemen toegestaan. En kan eventueel ook als bewijs dienen.

Je mag geen gesprek opnemen tussen andere personen, als je zelf niet bij het gesprek bent of niet aan het gesprek deelneemt. Je telefoon op tafel leggen om op te nemen en zelf de ruimte verlaten, mag dus niet.

https://steenbergen-klooster.nl/stiekem-gesprekken-opnemen-mag-dat-wel/

https://www.hekkelman.nl/blog/ondernemerszaken/stiekem-gesprekken-opneme...

Laatst gewijzigd op: 04 december 2019 13:46

@Jim/UWV Webcareteam
Je zegt: "Als je een gesprek wilt opnemen dan zijn daar regels voor."

Precies Jim, en die regels bepaalt de wet en niet het UWV:
"Onder de strafwet (art. 139a en 139b) is het verboden gesprekken af te luisteren met een technisch hulpmiddel als je GEEN deelnemer bent." (bron: zie link _Bas_ hierboven)

De beweringen die jij doet uit naam van het UWV zijn juridisch incorrect.
Als je meent dat dat anders is, dan zie ik daar graag een juridische onderbouwing voor.

Hoi Kenzie, je hebt de situatie goed onderzocht. Wat jij hebt gevonden komt overeen met wat we in onze spelregels melden.

We hebben niet vermeld in ons bericht dat je toestemming moet vragen voor de opname. Wel vragen we of je akkoord bent met de spelregels die horen bij de situatie wanneer je een geluidsopname wil maken.

Een van de spelregels is dat je van tevoren meldt dat je het gesprek wil opnemen. Een akkoord of een bevestiging wordt niet genoemd in deze regel.
Is er een derde persoon in het gesprek die niet wil dat er een geluidsopname gemaakt wordt? Dan mag in die situatie geen geluidsopname gemaakt worden.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcareteam

@Marthijn/UWV Webcare

"We hebben niet vermeld in ons bericht dat je toestemming moet vragen voor de opname. Wel vragen we of je akkoord bent met de spelregels die horen bij de situatie wanneer je een geluidsopname wil maken."

Dus wat je zegt is dat je geen toestemming hoeft te vragen aan het UWV, volgens de spelregels van het UWV, maar je wordt wel gevraagd akkoord te gaan met de spelregels van het UWV, waarin staat dat je geen geluidsopname mag maken als je niet akkoord gaat met de spelregels van het UWV. Daar klopt natuurlijk geen hout van. Of begrijp ik je verkeerd?

1/2

"Een van de spelregels is dat je van tevoren meldt dat je het gesprek wil opnemen. Een akkoord of een bevestiging wordt niet genoemd in deze regel.
Is er een derde persoon in het gesprek die niet wil dat er een geluidsopname gemaakt wordt? Dan mag in die situatie geen geluidsopname gemaakt worden."

Een akkoord of bevestiging wordt niet genoemd in welke regel? Er staat heel duidelijk in de spelregels dat als je niet akkoord gaat met de spelregels van het UWV dat je dan geen geluidsopname mag maken.

De wet is daar duidelijk over. Je hoeft niet vooraf om toestemming te vragen en de gesprekspartner kan het niet verbieden. UWV kan spelregels maken zoveel ze wil, maar UWV staat niet boven de wet.

2/2

Ze vinden het bij het UWV niet fijn als er in het geheim opnames zouden worden gemaakt. Kan ik mij wel indenken, want ik zou het ook niet leuk vinden als mensen een gesprek met mij opnemen zonder dat ik het weet. Ik dacht ook dat het niet zou mogen, maar de wet is blijkbaar anders en het mag wel. Speelregels of geen spelregels.

Laatst gewijzigd op: 05 december 2019 20:47

Je kan als organisatie iets 'niet fijn' vinden, maar je hebt je wel te conformeren aan de wet. Met 'spelregels' schermen die je onterecht oplegt aan je cliënten, omdat in de wet heel duidelijk staat dat je geen toestemming hoeft te vragen en je gesprekspartner het niet kan verbieden, vind ik een zeer kwalijke zaak.

Het klopt inderdaad dat het UWV zich aan de wet moet houden. Het is echter ook een zaak van gewoon fatsoen en beleefdheid om van tevoren te melden dat je een gesprek opneemt. Het is een lastige situatie: het UWV roept je op voor een gesprek, en je moet daarbij akkoord gaan met de spelregels, die niet helemaal conform de wet zijn, maar wel de beleefdheid en goed fatsoen in acht neemt.

Het is dus vooral een lastig dilemma. Ik persoonlijk denk dat het heel goed is om belangrijke gesprekken op te nemen; zeker als je later nog eens wilt relativeren waar het allemaal overgegaan is. Ik vind alleen ook dat het opnemen van een gesprek met als doel je gesprekspartner te pakken op bijvoorbeeld een verkeerde uitspraak niet netjes. Het getuit ook van een slecht vertrouwen en in dat geval zou ik andere stappen overwegen dan een rechtzaak.

Het is overigens niet altijd zo dat een rechter zomaar mee gaat met het bewijs en het kan zelfs tegen je werken.

Laatst gewijzigd op: 15 december 2019 12:14

De reden waarom dit tegen je kan werken is, omdat er uit een gesprek ook opgemaakt zou kunnen worden dat je op basis van een al geschonden vertrouwensband een gesprek aan gaat. En de rechter zal omdat het om een vrije bewijsleer gaat hier heel kritisch naar kijken en het echt niet zomaar toe laten. En inderdaad als jij reden hebt om je gesprekspartner te verdenken van een misdrijf, of een ambtsmisdrijf; dan sta je echt wel vrij om het op te nemen en aangiften te doen. Alleen gelt dan het strafrecht en dus ook hele andere regels voor het toelaten van dergelijk bewijs.

Het is dus vooral een hele vermoeiende situatie die soms ook nog eens best complex kan zijn. En dan is het soms beter om je gewoon te houden aan bepaalde fatsoensnormen. Om heel eerlijk te zijn vind ik de regels niet geheel onredelijk. En je hebt altijd de mogelijkheid om het wel stiekem te doen, maar zoals ik al aangaf het hoeft echt niet altijd in je voordeel te werken.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!