Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Geen arbeidsvermogen - Werk - Garantieregeling vraag
Vereenvoudiging Wajong
Geen arbeidsvermogen - Werk - Garantieregeling vraag
RPMMOUS
578611

Ik heb een vraag voor de UWV moderator of eventueel anderen die hier op kunnen antwoorden. En ja ik weet dat er een apart topic discussieforum is over de harmonisatie van de Wajong en ja ik weet dat UWV's standpunt is dat ze vragen nog niet kunnen beantwoorden omdat het voorlopig alleen plannen zijn en deze nog kunnen wijzigen. Toch wil ik graag specifiek antwoord op onderstaande vraag en ik zal hem dan zo formuleren als dat ik wil weten wat de plannen nu zijn t.a.v. onderstaande vraag. Ja ik weet dat deze nog kunnen wijzigen maar wil nu weten wat de plannen zijn omdat ik wellicht mijn situatie bijvoorbeeld nu ook nog kan wijzigen

Mijn vraag gaat over de garantieregeling die ervoor moet zorgen dat momenteel werkende Wajongers er niet op achteruit gaan na de harmonisatie. Hiervoor komt de garantieregeling. Diverse scenario's en voorbeelden worden ook gegeven wat er met iemands Wajong/ totale inkomen gebeurt onder de oude situatie, na harmonisering en hoe de garantieregeling dit op zou moeten vangen. Mijn vraag is echter als volgt:
Er staat wel dat die garantieregeling er is voor alle Wajongers die momenteel werken, maar geldt dit toch ook voor (oud)Wajongers die geen arbeidsvermogen hebben maar 8 uur of minder werken?
Misschien staat het ergens beschreven maar ik kon het niet vinden. Het is toch niet zo dat deze mensen buiten de boot vallen van deze garantieregeling neem ik aan (omdat ze geen arbeidsvermogen hebben). Lijkt mij van niet want er staat expliciet dat alle Wajongers die momenteel werken er niet op achteruit zullen gaan. Zelf zit ik ook in deze situatie. Ik heb geen arbeidsvermogen maar werk wel. Daarnaast heb ik vanwege mijn opleiding nog een maatmanaanpassing waardoor ik in de uurtjes dat ik werk 1,5 keer meer mag verdienen als het minimum uurloon. Laatste is niet relevant denk ik, maar er zijn best veel Wajongers die en een volledige uitkering hebben (geen arbeidsvermogen) en toch een paar uurtjes werken en zo een wat hoger inkomen hebben. Is er in de PLANNEN ook duidelijk spraken van dat deze groep werkende Wajongers ook onder de garantieregeling vallen en er dus niet op achteruit kunnen gaan zolang ze dit werk behouden?

Deze vraag moet te beantwoorden zijn omdat ik specifiek vraag naar de plannen en wat er nu al over gepubliceerd is. Helaas kom ik er zelf niet aan uit. Een vervolgvraag die voor mij veel minder belangrijk is, maar waar ik gewoon nieuwsgierig naar ben is of er al gerept is en door de beleidsmakers uberhaupt bedacht is hoe men omgaat met deze mensen in die garantieregeling die dan later meer willen gaan werken of loonsverhoging krijgen.
Simpel voorbeeld iemand werkt momenteel 8 uur tegen 15 euro per uur welke hij mag houden bovenop zijn uitkering. Onder de nieuwe regels mag hij daar maar 30 procent van houden dus 5 euro. Door de garantieregeling wordt gesteld dat hij niet achteruit gaat dus mag hij toch die 15 euro per uur houden. Stel dat die 2 uur meer gaat of wil gaan werken. Krijgt die dan een inkomen uit loon dat uit 2 delen bestaat. Dus 15 euro per uur voor de eerste 8 uur en maar 5 euro voor de volgende uren? Zelfde in principe als zijn of haar loon stijgt van 15 naar 16 euro doordat iemand opschuift in loonschaal door aantal jaren werk ervaring etc. Iets wat in principe normaal is en aan het huidige werk en beloning structuur gerelateerd is, soms zit je nu eenmaal in schalen die oplopen. Wordt die extra euro dan anders belast als die eerste 15 euro?

Hallo RPMMOUS

Allereerst van harte welkom op het forum. Ik begrijp dat je graag antwoorden wilt hebben op al die prangende vragen. Uit je bericht maak ik ook op dat je begrijpt dat het nu nog lastig is om deze te beantwoorden.

Het gaat inderdaad om plannen. Alle informatie over de garantieregeling en de nieuwe wetgeving die wij op dit moment kunnen geven is voor iedereen inzichtelijk. Kortom; wij weten net zoveel als jullie. Ook voor ons is het zoeken hoe de nieuwe wet nu in elkaar steekt. Om die reden kunnen en durven nog niet op jouw situatie in te gaan.

Dank u,
maar wat betreft uw antwoord zult u begrijpen dat ik hier niks mee kan.
Laat ik mijn vraag concretiseren. Ik heb van iemand die het ook niet zeker wist,gehoord dat de garantieregeling alleen zou gelden voor mensen met arbeidsvermogen. Kortom niet voor mensen die werken, maar mensen die werken en arbeidsvermogen hebben. Klopt dit of zijn dit de plannen?
Meer vraag ik niet, ik vraag niet naar de uitkomst van de stemming en behandeling maar naar wat momenteel het plan is. Het kan dat alle informatie voor iedereen inzichtelijk is, maar dat is met heel veel dingen zo dat je ergens wel een antwoord of informatie over iets op internet kan vinden. Ik kom daar zelf niet aan uit om alles door te nemen dus vraag hierbij om wat hulp.

Hallo RPMMOUS,
In de nieuwe plannen is te lezen dat (alle) werkende Wajongers er bij invoering van de nieuwe wet niet op achteruit gaan. Dus dit geldt voor zowel Wajongers met arbeidsvermogen als zonder arbeidsvermogen. Van belang is dat iemand in de maanden dat het garantiebedrag wordt vastgesteld, werk heeft (hoofdregel: in de maanden september, oktober, november 2020). Het garantiebedrag is het bedrag dat je in deze maanden gemiddeld aan Wajonguitkering hebt ontvangen. Uit de plannen is ook af te leiden dat een eenmaal vastgesteld garantiebedrag (behoudens indexering) niet meer verandert (tenzij het helemaal vervalt omdat je meer beroep op inkomensondersteuning Wajong moet doen).
Ga je in 2021 - als de nieuwe regeling is in gegaan- meer werken/meer verdienen dan heeft het geen invloed op je garantiebedrag.
Tenzij ze de regels hieromtrent natuurlijk weer gaan veranderen of aanpassen.

Laatst gewijzigd op: 26 januari 2020 11:35

Bedankt voor je bijdrage, Jippie! Fijn dat jij dit zo uitgeplozen hebt. Wij (moderatie + webcare) kunnen pas antwoorden als het wetsvoorstel helemaal is uitgewerkt. Mooi om te zien dat de community het tot die tijd oppakt. 

Bedankt Jippie. Een werknemersorganisatie trok dit in twijfel. Ze gaan via kamerleden deze vraag laten stellen of dat het toch wel echt gaat gelden voor alle Wajongers. Extra zekerheid en bevestiging kan geen kwaad.

Voor mijn gevoel rammelt deze wet en constructie aan alle kanten en gaat die met flink wat dingen botsen. Betaald vrijwilligerswerk levert tot al het dubbele netto op van wat een Wajonger in loondienst mag houden onder de nieuwe wet. Ook vraag ik me af of mensen met een erkende arbeidsbeperking qua inkomen, perspectief en gelijkheid zo behandeld mogen worden voor bepaald werk en een bepaalde inzet t.o.v. hun gezonde collega's.

Persoonlijk heb ik er momenteel in samenspraak met mijn werkgever al alles aan gedaan om mijn inkomen te maximaliseren dit jaar. Ik hoop dat ik dit vol kan houden en daar goed aan heb gedaan. Maar ik vind het heel erg dat zoiets moet, perspectief op beter wordt afgepakt en anderen wordt het ontnomen. Ze snappen het echt niet in den Haag.

quote:

Op 27 januari 2020 schreef RPMMOUS het volgende:

Persoonlijk heb ik er momenteel in samenspraak met mijn werkgever al alles aan gedaan om mijn inkomen te maximaliseren dit jaar. Ik hoop dat ik dit vol kan houden en daar goed aan heb gedaan. Maar ik vind het heel erg dat zoiets moet, perspectief op beter wordt afgepakt en anderen wordt het ontnomen. Ze snappen het echt niet in den Haag.

Persoonlijk zou ik uitkijken met meer gaan werken, zorg ervoor dat je jezelf niet overbelast. Het (meer) werken moet ook op langere termijn vol te houden zijn.
Voor het garantiebedrag is meer werken niet nodig. Sterker nog je zou hierdoor recht kunnen krijgen op een lager garantiebedrag. Van belang is - volgens de plannen rondom garantiebedrag - dat je in de maanden september t/m november 2020 naast je Wajong, inkomen hebt. Hoe lager je inkomen uit arbeid, hoe hoger je gemiddelde Wajonguitkering is waar je nog recht op hebt. De gemiddelde Wajonguitkering dat je ontvangt in de maanden sept. t/m nov. 2020, wordt je garantiebedrag

Suggestie voor het UWV webcareteam.

Is het mogelijk om alle regels die het garantiebedrag en uitkering bepalen voor Wajong2021 eens op een rijtje te zetten, zodat het voor ieder duidelijk is. Ook de eventuele dingen die in een aparte verzamelwet komen.

Mogelijk valt dit topic onder het thema ‘Wajong2021’.

Vereenvoudiging Wajong #VWAJ


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!