Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Garantiebedrag (eerste arbeid in november, betaling begin december)
Vereenvoudiging Wajong
Garantiebedrag (eerste arbeid in november, betaling begin december)
baksteen
7714

Hallo beste lotgenoten en andere geïnteresseerden,

Allereerst wil ik zeggen dat ik het ontzettend fijn vind dat dit forum nog altijd in de lucht is. Het is erg prettig om alle ontwikkelingen hier te kunnen volgen, met vele bijdragen van onmisbare kwaliteitsgebruikers.

Ben zoals velen wakker geschrikt door de brief over de Wajong 2021. Ik heb nu de oWajong, geen arbeidsvermogen en ook heb ik van december 2019 tot en met deze maand (oktober) geen inkomsten naast de uitkering.

Ik ga komende maand (november) in loondienst en krijg per 4 weken betaald. Volgens de rekenhulp van UWV kan ik 308 bruto per 4 weken aan inkomen hebben zonder erop achteruit te gaan. Omgerekend is dat een maandloon van net geen 335 euro.

Ik krijg dus uitbetaald per 4 maanden, maar dat betekent in mijn geval dat ik pas begin december 2020 geld op mijn rekening krijg. Welke gevolgen heeft dit voor de berekening van het gemiddelde over inkomsten in de maand november? (Zoals genoemd in ‘stap 1’ van de tekst over het garantiebedrag.) De arbeid is volledig in november verricht, maar de afsluiting (en dus betaling) net buiten de maand. In december (na 4 weken) en januari krijg ik hetzelfde loon.

Krijg ik 12 januari al de brief met het garantiebedrag? Of pas in februari omdat het loon van januari dan genomen moet worden voor het bepalen van het garantiebedrag? Maakt het dan uit als ik pas ga werken in december? (Lees in andere (wets)artikelen dat het garantiebedrag ook van toepassing is bij personen die in december en januari voor het eerst inkomen uit arbeid krijgen, maar dat is niet heel duidelijk uit de tekst op UWV.nl, maar dit is vooralsnog niet mijn planning)

En hoe bepaalt UWV het garantiebedrag? Is dat aan de hand van een loonstrookje, het opgegeven bedrag in het opgestuurde wijzigingsformulier OF kunnen ze in de systemen zien wat een werkgever mij geeft?

Bedankt voor de reacties!

Link:
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/veranderingen-wajong/gar...

ik heb paar weken terug telefonisch contact gehad met het uvw en deze vertelde mij dat wanneer een wajonger zijn wajong stopt, diegene tot zijn pensioen leeftijd / aow weer kan terug vallen in de oude wajong mocht zijn gezondheid slechter worden. (deze regeling valt alleen onder ex wajongers)

Als ik jou was zou ik per 1 jan uit de wajong stoppen zodat je ook (veel) meer kan verdienen. Mocht je gezondheid slechter en dus je baan niet meer kunnen volhouden dan kun je gewoon weer terug vallen in de wajong.
Deze recht heb je tot je pensioen is mij verteld door het uwv.
Ik denk dat veel mense n dit gaat doen gezien het nog steeds amper loont om te gaan werken in combinatie met een vereenvoudiging wajong.

Hoi baksteen,

De precieze veranderingen voor jou kunnen we nu nog niet berekenen. Dit komt onder andere omdat het garantiebedrag (voor Wajongers met inkomen uit werk) nog moet worden vastgesteld, dit gebeurt in december. Hierover krijgen de meeste Wajongers een brief rond half januari. Ook is vanaf half januari je betaalspecificatie op uwv.nl/mijnuwv zichtbaar, waarin je kan zien wat je uitkering wordt. Hoe we het garantiebedrag precies berekenen ga ik voor je navragen.

Groeten,

Eva


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!