Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > garantiebedrag aantal uren
Vereenvoudiging Wajong
garantiebedrag aantal uren
erikvanstee
7357

Beste,

Voor het bepalen van de hoogte van het garantiebedrag worden de maanden: december 2019 tot en met november 2020 gebruikt.
Ik heb tot nu toe deze maanden gewerkt. Mijn contracturen zijn niet gewijzigd in die periode, maar ik werk wel regelmatig meer dan mijn contracturen door bijvoorbeeld overwerk of invallen.

Ik lees ook dat als je minder uren gaat werken vanaf 2021 je het garantiebedrag verliest. Wat gebeurt er als ik in 2021 een maand minder uur werk dan het gemiddelde in bovengenoemde periode omdat ik niet hoefde in te vallen en mijn contracturen hetzelfde zijn gebleven?

Groet,
Erik

Ik hoop niet dat ik vervelend ben, maar er schiet mij nog een vraag te binnen.

Wat gebeurt er als ik meer ga verdienen met het garantiebedrag, niet zoveel dat de nieuwe regels er voor zorgen dat ik meer overhoud dan met het garantiebedrag? hou ik er dan meer aan over?

Beste Erikvanstee,

Je stelt een aantal hele goede vragen over het garantiebedrag vanaf 2021.

Heb je momenteel een oude Wajong uitkering wil je overstappen naar de Wajong 2010? Dan kun je bij ons een aanvraag doen voor de overstap naar de Wajong 2010. Klik op de link voor meer informatie: https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/oude-wajong/jong-een-arb...

Nadat je een aanvraag hebt gedaan, zit je gelukkig nog nergens aan vast. Je krijgt dan in medio 2021 een uitnodiging van de arbeidsdeskundige of adviseur werk. Hij/zij zet samen met jou nog eens de voor en nadelen op een rij. Ook kijkt hij/zij naar de gevolgen van je inkomsten/uren.

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcare

@Erik,
Je verliest het garantiebedrag als je meer aanvullende Wajonguitkering gaat krijgen, en niet binnen 12 maanden met je looninkomsten weer op hetzelfde niveau zit als eerder. Zodat je Wajongondersteuning weer op het niveau zit als daarvoor.
Het garantiebedrag verandert niet als je meer gaat verdienen.
Misschien is overstappen naar de Wajong 2010 inderdaad interessant voor je, want het zou kunnen dat daardoor de hoogte van je garantiebedrag hoger wordt.

@jippie & uwv webcare
Bedankt voor de reactie. Ik heb Wajong 2010. Is het dus mogelijk om met het garantiebedrag + werkinkomsten+ wajong2010 boven het minimumloon uit te komen?

@Erik, als je onder de Bremanregeling valt kan je bij Wajong2010 naast je inkomsten uit arbeid met Wajong aangevuld worden tot 120% wml.
En anders zou je in en na 2021, als je garantiebedrag is vastgesteld, theoretisch als je meer gaat verdienen met garantiebedrag en inkomsten uit arbeid boven 100% minimumloon kunnen uitkomen. Het eenmaal vastgestelde garantiebedrag verandert immers niet meer.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!