Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Opleiding en re-integratie > Financiering opleiding??
Opleiding en re-integratie
Financiering opleiding??
Hedwig
1381312

Ik zit in de oude Wajong van voor 2010 en wil graag de deeltijd HBO-bacheloropleiding ´Maatschappelijk Werk en Dienstverlening´ gaan volgen bij de NTI om daarna parttime aan de slag te kunnen en anderen te kunnen helpen met mijn levenservaring. Ik heb al een hogere opleiding afgerond maar dat is 20 jaar geleden en dat was geen praktische opleiding. Ik heb van mijn arbeidsdeskundige bij het UWV begrepen dat het UWV de opleidingskosten desondanks niet vergoedt ook al vinden ze het wel een goed idee. Is er een mogelijkheid om de kosten toch vergoed te krijgen via het UWV/heeft het UWV andere potjes? Wat zijn de voorwaarden bij het vergoeden van een opleiding, op de site staat immers dat het UWV soms opleidingen vergoedt..?

Heeft iemand andere ideeen hoe ik aan financiering zou kunnen komen (ik wil liever geen geld lenen bij DUO omdat ik ook na de opleiding slechts parttime zal kunnen werken).?

Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

Pagina's

Hoi Hedwig,

Wat een goed idee om anderen te gaan helpen met je levenservaring!

De arbeidsdeskundige / adviseur werk is degene die beslist of je opleiding wordt vergoed door UWV. Als deze aangeeft dat dit niet mogelijk is, vraag dan aan hem of haar wat de reden hiervoor is en wat de voorwaarden zijn.

Vanuit UWV zijn er geen andere potjes momenteel. Je zou nog kunnen kiezen voor het leven lang leren krediet. Dit is ook voor een opleiding bij bijvoorbeeld NTI.

Op de site van de rijksoverheid kun je hierover ook informatie vinden.

Ik hoop voor je, dat je snel aan de slag kunt en wens je veel succes!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Leven lang lerenkrediet kan een optie zijn maar je krijgt alleen lesgeld vergoed en geen inschrijfgeld en studiemateriaal, wat behoorlijk aan de prijs kan zijn.
Andere optie kan zijn een particulier fonds. Zijn er een paar speciaal voor vrouwen die zich middels studie willen ontwikkelen. Is een de vorm van een gift. Zie Fondsenboek bibliotheek).
Ook heb je nog Stichting Talent Support. Daar kan financiering met een renteloze lening. Ook moet je daarbij je keuze goed motiveren.
Ligt aan je eerder opleiding of je misschien bepaalde vrijstellingen kan krijgen.
Een goedkopere manier is eerst een opleiding op mbo-niveau te doen.
Zou ook kijken of je het in de praktijk ook zou redden. In de opleiding en in het werkveld. Wel meer wajongers, waaronder ikzelf, die best koppie koppie hebben maar het op bepaalde vlakken niet redden.Red het zelf ook niet in het werkveld maar zou het in zo'n opleiding ook moeilijk redden.

Mensen helpen met je levenservaring kan op allerlei manieren. Dan zou ik niet direct denken aan maatschappelijk werk, waar je vooral volgens je boekje en bepaalde protocollen werkt. En het is iets wat vooral past bij een oud tijdperk. Dat oude systeem is deze periode aan het instorten. Nieuwe manieren van werken waren al in opkomst, zoals familieopstellingen en werken met paarden.
Zou ook verder kijken. Een oude buurvrouw van me deed een opleiding psychosociaal werker. Zelf ben ik bezig met cursussen op intuïtief gebied. Met een kortere opleiding maak je ook meer kans op vergoeding door het UWV.

Ik zou als ik u was niet meer beginnen aan een zware HBO-opleiding met een onzeker toekomstperspectief. Ik begrijp het standpunt van UWV wel dat zij deze opleiding niet voor u vergoeden. Het lijkt mij ook onverstandig hier van uw kant geld en energie in te steken. Andere suggesties om mensen te helpen zijn al genoemd, zoals het doen van vrijwilligerswerk. Daar kunt u tevens ervaren of u zulk werk überhaupt aan zou kunnen voordat u aan een opleiding begint.

Graag wil ik iedereen nog wijzen op het reeds genoemde fondsenboek. Behalve voor studie staan er ook andere nuttige fondsen in voor mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld als zij een dure tandartsbehandeling of nieuwe bril nodig hebben. Dan kan je subsidie krijgen van een fonds uit het fondsenboek.

Aangezien iemand met het idee kwam een aantal fondsen aan te schrijven uit het fondsenboek (voor onder andere de financiering van een studie) heb ik hier nog wat advies voor Wajongers met weinig geld:
- www.bijstandsgerechten.nl voor goedkope recepten
- gratis spullen (ook studiemateriaal) vind je op www.weggeefhoek.nl, www.gratisaftehalen.nl en op marktplaats bij gratis af te halen
- als je hulp nodig hebt van buren kan je kijken op www.nextdoor.nl, daarnaast is buurbook een goede site
- bij (studie) schulden helpt grip op de knip of schuldhulpmaatje

Het UWV werkt volgens bepaalde strenge regels ook voor studie. Het UWV werkt als een soort verzekeringsmaatschappij, vandaar. Vaak is het nog beter om geen arbeidsvermogen te hebben. Als je 100 % bent afgekeurd voor werk heb je vaak meer rechten en kan je ook makkelijker een eventuele studie gaan doen. Het UWV kan Wajongers met arbeidsvermogen tegenwoordig ook verplichten om werk te gaan doen wat ze niet zo leuk vinden en wat misschien ook niet zo goed bij ze past. Sowieso heeft het UWV altijd liever dat je gaat werken dan dat ze een studie voor je gaan financieren.

Mensen worden vaak op psychische gronden 100 % afgekeurd en dan hebben zij volgens het UWV geen arbeidsvermogen. Zij mogen van het UWV wel vaak een opleiding gaan doen. Ik zie het in mijn omgeving. Voor mensen met arbeidsvermogen zijn ze vaak strenger helaas.

Megan, je schrijft dat als mensen 100% worden afgekeurd, vaak op psychische gronden, zij vaak wel een opleiding mogen volgen van het UWV. Vergoedt het UWV die opleiding dan ook of mogen zij die alleen gaan doen (met het levenlanglerenkrediet..)? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Meestal worden wel alleen kortere opleidingen (max. 2 jaar) volledig vergoed door UWV. MBO-opleidingen vergoeden zij vaker dan HBO. Sowieso vervelend als je arbeidsvermogen hebt. Voor mensen met psychische diagnoses is het UWV vaak heel mild. Zij worden vaak afgekeurd/geen arbeidsvermogen en mogen dan wel een opleiding gaan doen.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!