Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Eigen bedrijf in oude Wajong starten
Inkomen en uitkering
Eigen bedrijf in oude Wajong starten
Scober1988
22555

Hoi allemaal,
Ik heb een tijdje terug gebeld met UWV. Kennelijk omdat ik in o-wajong val en 100% ben afgekeurd heb ik geen arbeidsdeskundige en dus geen recht op een gesprek of advies.

Ik ben al een tijdje hobbymatig bezig met het schilderen van houten speelgoed en poppetjes. Hier wil ik graag verder mee en een eigen bedrijf starten.

Nu las ik vanalles over die wetswijziging. Kan iemand mij vertellen of ik er op achteruit ga als ik hiermee zou starten? Het gaat puur om de winst uit onderneming toch die wordt gezien als bedrag dat ik moet doorgeven? Dit zal nooit heel veel zijn.

Het is voor mij puur een experiment ook om te kijken of zoiets mij met mijn beperkingen gaat lukken. Hier zit ook nog achter dat mijn dochter nu via een gemeente potje naar kdv kan 2 dagen maar dit is enkel een half jaar. Daarom zou ik graag toch als zelfstandige starten om toeslag mogelijk te maken aangezien ze hier helemaal opleeft en dit mij ook heel veel scheelt.

Maar als ik er financieel op achteruit ga, is dit natuurlijk het niet waard. Daarom stagneer ik enorm in de beslissing het wel/niet te doen.

Iemand hier tips voor of zelf gestart vanuit de oude Wajong en 100% categorie? En met die nieuwe wet? Wel/niet handig?

Hallo Scober1988,

Wow, vanuit je hobby een eigen bedrijf opzetten. Dat lijkt me zowel spannend als heel erg leuk. Ik kan me voorstellen dat je je goed wilt voorbereiden voordat je gaat beginnen.

Ik heb voor jou een eerder topic over een eigen bedrijf naast de oude Wajong opgezocht. Ook hebben we eerder een artikel geplaatst die hierover gaat.

Topic
Artikel

1 van 2

Laatst gewijzigd op: 24 oktober 2019 14:59

2 van 2

Op 30 oktober worden de plannen voor de Wajong-uitkering weer verder besproken. Het is op dit moment voor ons dan ook nog niet duidelijk wat wel en niet handig is bij een start als zelfstandige, in combinatie met deze nieuwe plannen.

Zodra voor ons bekend is wat de veranderingen precies gaan zijn, informeren wij via onze bekende kanalen.

Heel veel succes met jouw plannen!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Er wordt inderdaad gekeken naar de winst. Dat is winst minus alle kosten die je voor je onderneming maakt, volgens de gebruikelijke regels van de belastingdienst.

Alle aftrekposten vanuit de belastingdienst, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek ed. worden voor het bepalen van de winst richting UWV niet van de winst afgetrokken en moet je dus helemaal buiten beschouwing laten in je winstberekening richting UWV.

Momenteel is het volgens mij zo dat wanneer je winst meer is dan 80% van je uitkering, je kans maakt op een herkeuring door het UWV.
In het wetsvoorstel dat er ligt is dit verlaagd naar 20%, als ik het goed heb.

Als je door alle aftrekposten en investeringen op een negatieve winst uitkomt, oftewel verlies maakt, daalt je verzamelinkomen. Dit kan belastingtechnisch voordelen bieden en daarnaast kom je mogelijk in aanmerking voor meer toeslagen en andere voordelen vanuit je gemeente.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!