Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Eerst gesprek arbeidsdeskundige daarna verzekeringsarts
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Eerst gesprek arbeidsdeskundige daarna verzekeringsarts
Mildred
349411

Lieve mensen, een tijdje terug starte ik een andere topic over de wachttijd na het invullen van de vragenlijst.

Vandaag kreeg ik een telefoontje van het uwv. Ze hebben mijn dossier bestudeerd en ik heb 25 april eerst een gesprek met de arbeidsdeskundige bij het uwv en dezelfde dag meteen erachteraan een gesprek met de verzekeringsarts. Ik vroeg nog ofdat dat niet omgedraaid moest zijn maar dat was niet zo..Ik heb erover nagedacht en vindt het eigenlijk een.beetje gek..Normaal heb je toch eerst een.gesprek met de verzekeringsarts en daarna de arbeidsdeskundige? Heeft iemand hier ervaring mee, of ook zo gehad?

Hee

Ik had hetzelfde hoor. Komt blijkbaar vaker voor ;).

Dankjewel, voor je antwoord, betekent veel voor me. Ik ben hartstikke bang voor wat er komen gaat, dus raak ik af en toe een beetje paranoïde:-o..

Heb je nog tips voor mij, of vragen waar ik rekening mee kan houden?(dat zou fijn zijn) Mijn vriendin gaat in ieder geval met me mee..

Fijn weekend!

Laatst gewijzigd op: 14 april 2017 03:49

Het maakt niet echt veel uit denk ik. Ik ben in het verleden tot twee keer toe 'goedgekeurd' door de verzekeringsarts waarna een (imho) beter luisterende arbeidsdeskundige tot de conclusie kwam dat ik helemaal geen mogelijkheid had om te werken. En die regelde het zelf verder met de arts.

Het zijn gewoon twee verschillende zienswijzen. Ik vond het er op lijken dat de arts puur zich controleerde op regeltjes en bekende ziekten, en dat de arbeidsdeskundige meer keek naar de gevolgen van de, in mijn geval, onbekendere ziekte, met een extreem gevolg wat bijna niet voorkomt.

Dus de volgorde is denk ik eerder in het voordeel dan het nadeel van je. Zorg ervoor dat je duidelijk bent in wat je kunt en niet kunt tegen de arbeidsdeskundige. Vertel ook wat je geprobeerd hebt en wat daarvan wel en niet lukte en wat eventueel positieve en negatieve gevolgen waren van die pogingen.

Dankjewel, wat een fijne reactie..Gelukkig voor jou dat je zo'n fijne arbeidsdeskundige had. Ik ga me goed voorbereiden.. Voor jou een hele fijne dag

Goed dat je gaat voorbereiden op de gesprekken.

De arbeidsdeskundige kijkt naar de mogelijkheden om te werken en de verzekeringsarts naar de beperkingen/stoornissen. De arbeidsdeskundige houdt rekening met de beperkingen/stoornissen die de verzekeringsarts aangeeft. Samen beslissen ze over wel/geen arbeidsvermogen.

Als je in je voorbereiding ook puntsgewijs je beperkingen/stoornissen op papier zet houd je bij alle twee hetzelfde verhaal en zie je geen beperkingen/stoornissen over het hoofd tijdens de gesprekken.

Goed dat je je vriendin meeneemt. Ik vind het wel fijn als iemand meegaat en dat maakt me minder zenuwachtig en ik durf dan beter naar voren te brengen wat ik wil zeggen. Ook al zegt ze soms niets dan is het toch een steun. Ook voor achteraf wat er is gezegd, want dat kan ik soms niet zo goed onthouden.

Je hebt nog wel even tijd.

Nog fijne paasdagen gewenst!

Hai Jan,

Dankjewel voor de duidelijke uitleg..Ik ga zeker wat dingen op papier zetten..

Voor jou ookhele fijne paasdagen..

Hoi Mildred,

Oh wat ontzettend spannend! Ik heb me ook behoorlijk op zitten vreten voor mijn gesprek. Mijn situatie was dan niet zoals de jouwe (ik kreeg alleen een gesprek met de verzekeringsarts), maar kan je hopelijk wel wat geruststellen.
Ik had van te voren een 3 a4-tjes tellende brief opgestuurd met daarin mijn hele verleden, vanaf het krijgen van de wajong tot aan nu (15 jaar later). (Misschien dat ik daarom alleen de verzekeringsarts kreeg). Het gesprek was heel aangenaam, ik kreeg alle ruimte mijn verhaal te doen en werd serieus genomen. Theoretisch gezien zou ik echter wel aan de 4 voorwaarden voor arbeidsvermogen doen, dat zag ik ook in. Maar dat het mij niet zou lukken te gaan werken, dat was mij (en de verzekeringsarts) ook duidelijk. Toch moest zij in haar oordeel rekening houden met de 4 voorwaarden voor arbeidsvermogen. Een lastige situatie dus. Zij heeft vervolgens mijn dossier doorgestuurd naar de arbeidsdeskundige, (zie vervolg)

Laatst gewijzigd op: 15 april 2017 20:07

die heeft onderzocht of er in de praktijk dan ook daadwerkelijk werk te vinden zou zijn (3 x 3 banen) waarbij ik met mijn 'eisen/behoeften' op een goede manier aan het werk zou kunnen zonder er aan onder door te gaan. Dit bleek echter niet het geval, waardoor ik dus op basis van het gebrek aan passend werk alsnog ben afgekeurd, óndanks dat ik dus wel voldoe aan de 4 voorwaarden voor arbeidsvermogen.

Mijn ervaring is dus dat ze bij het UWV heel goed met je meedenken en echt naar je persoonlijk situatie en draagvermogen kijken.
Mij heeft het erg geholpen om dus een hele 'time-line' te hebben gemaakt van mijn wajong verleden (klachten, pogingen tot (vrijwilligers/betaald) werk, opleidingen of pogingen tot, bezoeken aan specialisten etc...), misschien helpt dat jou ook.
Daarnaast heb ik ook de gesprekken opgenomen op mijn telefoon (dit mag als je het van te voren aankaart).

Ik wens je veel succes en een hele fijne pasen!

Nou, ik werd flink onder druk gezet door de arbeidsdeskundige. Hij begon meteen over mijn werkverleden en zei kun je een doos optillen? Dan heb je principe al arbeidsvermogen. En hij probeerde me op allerlei manieren erin te luizen. Vanwege het goede verhaal van mijn begeleider en ikzelf twijfelde hij..
Mocht pas een andere keer naar de arts. Uiteindelijk geen arbeidsvermogen gekregen.

Een tip: Begin niet over de verlaging van de uitkering..
Daar zijn ze niet blij mee. En werkt niet in je voordeel.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!